# #

7 Νοε 2014

18 ΤΡΟΠΟΙ για σύνταξη με 20ετία

 

18 «κλειδιά» για γρήγορη συνταξιοδότηση
Υπάρχουν διατάξεις που δίνουν «το πράσινο φως» για συνταξιοδότηση μέχρι και 10 χρόνια νωρίτερα * Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο θα προβλέπουν αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων από τα 15 έτη, σήμερα, στα 20 έτη




Ετοιμοι για σύνταξη 120.000 εργαζόμενοι

Γονείς ανήλικων παιδιών, με βαρέα και ανθυγιεινά, ή ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ και ΔΕΚΟ πριν από το 1992 και πολλές ακόμη περιπτώσεις μπορούν να... χρησιμοποιήσουν διατάξεις που ισχύουν σήμερα και να συνταξιοδοτηθούν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Στους 120.000 περίπου ανέρχονται οι ασφαλισμένοι με 12ετία έως 20ετία που «γλιτώνουν» μέσα από 18 «κλειδιά», που παρουσιάζονται σήμερα στην «Ε», τον «εγκλωβισμό» τους στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχουν σήμερα δεκάδες διατάξεις στους ασφαλιστικούς νόμους που δίνουν το «πράσινο φως» για συνταξιοδότηση έως 10 χρόνια νωρίτερα.

Περίπου 120.000 ασφαλισμένοι με 12ετία έως 20ετία «γλιτώνουν» μέσα από 18 «κλειδιά» τις αλλαγές «εγλωβισμού» εντός του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση με «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει περαιτέρω συγχωνεύσεις Ταμείων και λογαριασμών που λειτουργούν ως «ανεξάρτητοι λογαριασμοί» σε συγχωνευμένα ήδη Ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.

Οι αλλαγές και συγχωνεύσεις των λογαριασμών θα προβλέπονται σε σχέδιο νόμου, μαζί με την αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, από τα 15 έτη που είναι σήμερα σε όλα τα Ταμεία, στα 20 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ελάχιστες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα γυναίκες με ανήλικα τέκνα, θα υπάρχει σταδιακή αύξηση κατά 6μηνο ή 8μηνο.
Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα δεκάδες διατάξεις στους ασφαλιστικούς νόμους που δίνουν το «πράσινο φως» για νωρίτερη συνταξιοδότηση έως 10 χρόνια.
Οι διατάξεις αυτές δίνουν λύση στο αδιέξοδο των υποψηφίων συνταξιούχων, που δεν έχουν πολλές ημέρες ασφάλισης λόγω ανεργίας, μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Οι διατάξεις που μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν μεγάλο αριθμό ενσήμων:
Ασφαλισμένοι με 4.500 ημέρες ασφάλισης. Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, με κερδισμένους όσους κλείδωσαν το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Συγκεκριμένα, το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη κυμαίνεται από το 55ο έτος μέχρι το 62ο για τις γυναίκες και από το 60ό έως το 62ο για τους άντρες.
Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν 15ετία και το 65ο έτος μέχρι το τέλος του 2012 δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Από το 2013 και μετά το όριο για πλήρη σύνταξη πάει στα 67. Προσοχή, καθώς για τη λήψη μειωμένης σύνταξης είναι απαραίτητο να συμπληρώνονται 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία πριν απ' την αίτηση. Οι εν λόγω ημέρες μπορούν να συμπληρωθούν μόνο με πραγματική εργασία, αυτασφάλιση ή τη χρήση επιδοτούμενου χρόνου ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων της κατηγορίας αυτής δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση με πλασματικούς χρόνους των 4.500 ημερών ασφάλισης. Για παράδειγμα, οι άντρες δεν μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο παρά μόνο τον στρατό και να χρησιμοποιήσουν 200 ημέρες από επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ ανεργία.
Τέλος, ακόμη και οι νέοι ασφαλισμένοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993 μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 62 και πλήρη στα 67. Στις περιπτώσεις αυτές για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης είναι απαραίτητο να υπάρχουν 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.