# #

27 Αυγ 2014

ΕΝΦΙΑ: Η απάτη των... βελτιώσεων από μία κυβέρνηση που θέλει μόνο τη δήμευση περιουσιών


Οι Έλληνες βυθίζονται στα χρέη και η κυβέρνηση τους εξαπατά για ακόμη μία φορά με τις δήθεν βελτιώσεις του τερατουργήματος που ακούει στο όνομα ΕΝΦΙΑ και συνιστά ένα νέο μέσο για την επίτευξη του τελικού σκοπού που είναι η δήμευση της ακίνητης περιουσίας.
Μετά από ένα μήνα που η κυβέρνηση υπόσχεται ευνοϊκές αλλαγές σε έναν φόρο ο οποίος επιβλήθηκε από την τρόικα και εστάλη μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών στην αγγλική γλώσσα, φαίνεται πώς έχει χαθεί στη…
μετάφραση. Το μόνο που κάνει είναι να εμπαίζει τους πολίτες τη στιγμή που αυτή δεινοπαθούν.
Αν και αρχικά διαρρέονταν πληροφορίες περί έκπτωσης στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τελικά, όπως φαίνεται οι ιδιοκτήτες τους δεν θα τύχουν της παραμικρής έκπτωσης.
Χαμένοι, όμως, είναι και όσοι έχουν κατοικίες εντός αγροτεμαχίων και μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου.
Η κυβέρνηση κάνει απλά μπαλώματα και επιχειρεί με τρόπους επικοινωνιακούς να τα περάσει ως βελτιώσεις σε έναν φόρο που έρχεται να αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τελικώς αποδεικνύεται ακόμη πιο επιζήμιος για τους πολίτες.
Οι αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ είναι :
-    Όσα οικόπεδα βρίσκονται σε κάποιον από τους 4.000 οικισμούς που δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών και όπου ελήφθησαν υπόψη για τον αρχικό υπολογισμό του φόρου οι πλασματικές αντικειμενικών όμορων περιοχών, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα επανυπολογισθούν από το ΥΠΟΙΚ με βάση τις πιο χαμηλές τιμές που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ. Εξαιρέσεις θα ισχύουν για τις περιπτώσεις όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.
Με αυτή τη ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα δουν το εκκαθαριστικό τους να ξεφουσκώνει 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που στο πρώτο ραβασάκι τους είχε εκκαθαριστεί τερατώδης φόρος. Και πάλι όμως ο φόρος θα είναι δυσβάσταχτος.
-    Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Αν και φημολογούνταν ότι θα γίνει σε επτά, τελικά θα γίνει σε έξι, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τώρα οι πολίτες σώθηκαν.
-    Απλουστεύονται οι διαδικασίες χορήγησης των απαλλαγών στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όπως οι άποροι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι σε ποσοστό 80%. Οι εκπτώσεις θα υπολογιστούν από τη ΓΓΠΣ. Επίσης καταργείται η υποχρέωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
-    Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο ολόκληρης της Κεφαλονιάς.
-    Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις απαλλαγές φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και για τις απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα.
-    Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στο Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Μέσω αυτού οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωση φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλή κυριότητας και επικαρπίας.
Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, τα «φέσια» των Ελλήνων στην Εφορία έχουν φτάσει το 1,29 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με  στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από την 1 Ιανουαρίου 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014 τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί φτάνουν τα 15,24 δισ. ευρώ έναντι 13,95 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.
Ο αριθμός όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 2.428.233 έναντι 2.256.449 που ήταν τον Ιούνιο. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη 171.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους τον Ιούλιο.
Και όλα αυτά πριν τον ΕΝΦΙΑ και ένα σωρό άλλους φόρους που αναμένονται τους επόμενους μήνες. Το σχέδιο είναι απλό: Να μην μείνει κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία των Ελλήνων.
http://www.defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Οικοπεδο στην Ν.Γωνια Χαλκιδικης 1.123 τμ με τον πρωτο ΕΝ.Φ.ΙΑ.λτη ειχε αντικειμενικη αξια 141.490,00 ευρω. και αντιστοιχο φορο 224 ευρω.Ακομη φορολογουν και την ψιλη κυριοτητα εκτος της επικαρπιας,με ποιο δικαιωμα ενα μελλοντικο εμπραγματο δικαιωμα να φορολογειται? Αισχος.Οι κυβερνωντες μας εκαναν στα χαρτια πλουσιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.