# #

12 Αυγ 2014

Σέρβοι αναχαίτισαν ουκρανική επίθεση με άρματα μάχης

Μία δύναμη Σέρβων μαχητών Τσέτνικ, που πολεμούν στο πλευρό των ρωσόφωνων αδελφών τους στη Νέα Ρωσία, από την αρχή του πολέμου, αμύνθηκε με επιτυχία τις θέσεις της στην γραμμή Krasnodon-Λουγκάνσκ, διαφυλάσσοντας έτσι ανοικτό τον διάδρομο Ντόνετσκ-Λουγκάνσκ.
 
Οι Σέρβοι μαχητές απέκρουσαν την επίθεση των Ουκρανών νεοναζί καταστρέφοντας δυο άρματα μάχης T-64, δύο BTR-80 και ..αυτοκινούμενα στοιχεία πυροβόλων της ουκρανικής φάλαγγας.
 
Οι θέσεις των Σέρβων Τσέτνικ, δέχθηκαν ισχυρότατη επίθεση από την προελαύνουσα φάλαγγα των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά αμύνθηκαν επιτυχώς, τραυματίζοντας μάλιστα και δύο από τους Ουκρανούς στρατιώτες.
 
Αξίζει όμως να δει κανείς την ιστορία των Τσέτνικ. Ποιοι είναι αυτοί οι μαχητές που προσέδραμαν από την Σερβία στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσόφωνων αδελφών τους και ποια είναι η ιστορία τους;
 
Το κίνημα των Τσέτνικ είναι το παραδοσιακό εθνικιστικό κίνημα της Σερβίας, που έχει τις ρίζες του ήδη στον 19ο αιώνα και στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων κατά των Οθωμανών κατακτητών.
 
Αργότερα, κατά τον 20ο αιώνα, οι Τσέτνικς ήταν οι πρωτεργάτες της εθνικής αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έγιναν γνωστοί επισήμως ως Γιουγκοσλαβικός Στρατός της Πατρίδας.
 
Από το 1940 έως το 1945 οι Τσέτνικ πολέμησαν στην Αντίσταση εναντίον των ναζί Γερμανών κατακτητών. Είναι επομένως κατανοητή και απολύτως συμβατή με την ιστορία τους και η σημερινή στάση τους στο πλευρό των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, εναντίον των νεοναζί. 

Οι Τσέτνικς  επανεμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 στους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και έκτοτε υπάρχουν ως σήμερα. Το σύνθημά τους είναι "Για τον βασιλιά και την πατρίδα, ελευθερία ή θάνατος".
 
 
 
 
 
 
 
 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.