# #

9 Μαΐ 2014

Νέα δραματική μείωση στο αγροτικό εισόδημα...

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΤΕΛΟΣ;


H διεύθυνση πωλήσεων της ΔΕΗ ΑΕ απέστειλε στους αγρότες επιστολή με την εντολή να της προσκομίσουν τις άδειες χρήσης νερού μέχρι 31/7/2014 προκειμένου να τους εντάξει εκ νέου στο επικαιροποιημένο αρχείο της για χορήγηση αγροτικού τιμολογίου.  

Σε διαφορετική περίπτωση (μη τήρησης της συγκεκριμένης προθεσμίας) η Διεύθυνση Πωλήσεων της ΔΕΗ ΑΕ απειλεί τους αγρότες ότι θα...
προβεί σε διακοπή της χορήγησης του Αγροτικού Τιμολογίου και η τιμολόγηση θα γίνεται με το προσιδιάζον για την χρήση των εγκαταστάσεων τιμολόγιο.

Από την άλλη πλευρά, με το ΦΕΚ Β’ της 31/14.01.14 οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ έως 15/05/2014 και αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού έως 30/09/2014, επομένως δύο (!) μήνες μετά την προθεσμία που τους έχει δοθεί από τη ΔΕΗ. Σε πολλές περιπτώσεις οι άδειες αυτές δεν έχουν εκδοθεί ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρόλο που οι αγρότες υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση. Επίσης, από τη στιγμή της αίτησης μέχρι και τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πολλές φορές πολύς χρόνος που φτάνει μέχρι και τα ένα με δύο έτη. Όλα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με το τελεσίδικο της επιστολής της ΔΕΗ ΑΕ.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο καθώς και την  πολιτική της παθητικής προσαρμογής στην νεοφιλελεύθερη ΚΑΠ που δημιουργούν πλήθος προβλημάτων που έχουν να κάνουν πρωτίστως με..

α) την εκτίναξη του κόστους παραγωγής κυρίως στην ενέργεια, τις ζωοτροφές και τα εφόδια

β) τη συνακόλουθη δραματική μείωση στο αγροτικό εισόδημα

γ) το εντεινόμενο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή (ασυδοσία αγοράς, καρτέλ, κυριαρχία πολυεθνικών αλυσίδων super market, αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων ) και

δ) την υπερχρέωση των αγροτών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων
θα έχουμε την πραγματική εικόνα του στραγγαλισμού του αγροτικού πληθυσμού και τη μετατροπή της χώρας μας από τόπο αγροτικής παραγωγής κι ανάπτυξης σε  “Ειδική Οικονομική Ζώνη”, βλ. προτεκτοράτο.

Πέραν της επερώτησης που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το άνω αναφερθέν πρόβλημα περί κατάργησης του αγροτικού τιμολογίου από τη ΔΕΗ ΑΕ (24.4.2014), ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ως πρώτιστο στόχο ένα ρεαλιστικό κι άκρως υλοποιήσιμο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανόρθωση του πρωτογενή τομέα, προωθεί άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες για τη στήριξη κι ενίσχυση του αγροτικού τομέα με στόχο μια βιώσιμη γεωργία σε όφελος των κοινωνικών αναγκών. Μερικά από τα μέτρα αυτά:

1)    Επαναφορά του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα.

2)    Καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, σε ποσότητα που θα καθορίζεται από την ετήσια δήλωση καλλιέργειας κάθε παραγωγού.

3)    Μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

4)    Κάρτα αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου, αλιέα) για την χορήγηση χαμηλότοκων, βραχυπρόθεσμων καλλιεργητικών δανείων, με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας

5)    Ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

6)    Αναστολή πλεiστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών, ιδίως σχετιζόμενων με την παραγωγική διαδικασία (γη, μηχανήματα, αποθήκες)

7)    Δημόσια αγροτική τράπεζα για την στήριξη ​της  πρωτογενούς παραγωγής,  αλλά και της μεταποίησης και  διάθεσης των παραγομένων προϊόντων.

Μπέττυ Σκούφα
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας
με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.