# #

12 Απρ 2010

απελευθερώθηκε χθες ο δάσκαλος των Καλάς στο Αφγανιστάν Αθανάσιος Λερούνης.

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης απελευθερώθηκε χθες ο δάσκαλος των Καλάς στο Αφγανιστάν Αθανάσιος Λερούνης.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επισήμως τον περασμένο Νοέμβριο από τον στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου Δημήτρη Δόλλη (πρέσβη εκ προσωπικοτήτων). Ο Γ. Παπανδρέου είχε αναθέσει στον Δ. Δόλλη να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με τους Πακιστανούς και του αφγανούς.



Μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η εντολή δόθηκε και επισήμως. Ο Δ. Δόλλης ταξίδεψε τρεις φορές στο Πακιστάν (μία εξ αυτών βρέθηκε και στο Αφγανιστάν) στην προσπάθεια να απελευθερωθεί ο Α. Λερούνης. Η απελευθέρωση έγινε χωρίς να δοθούν λύτρα κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η συνεργασία με τις πακιστανικές αρχές εξελίχθηκε πολύ καλά, παράγοντας που συνέβαλε στην απελευθέρωση του Λερούνη. Με εντολή του πρωθυπουργού στάλθηκε χθες το κρατικό αεροπλάνο για να επιτρέψει στην Ελλάδα ο Λερούνης μέσω Ισλαμαμπαντ στην Ελλάδα. Ο Έλληνας εθελοντής Αθανάσιος Λερούνης, είχε απαχθεί από Αφγανούς Ταλιμπάν πριν από οκτώ μήνες – τον περασμένο Σεπτέμβριο- στην περιοχή Τσιτράλ του βορείου Πακιστάν κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Οδηγήθηκε όμως σε περιοχή του Αφγανιστάν, μάλλον στην περιοχή Νουριστάν. Ο Αθανάσιος Λερούνης, ήταν πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών και εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα στην περιοχή των Καλάς στο Αφγανιστάν από το 2001. Κατά την απαγωγή του ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα. Οι πληροφορίες που έφταναν στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα ήταν ενθαρρυντικές. Δεν υπήρξε κακή μεταχείριση, αν και στην ορεινή περιοχή που κρατήθηκε όμηρος οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο Α. Λερούνης τραυματίστηκε αλλά ευτυχώς δεν ήταν απαραίτητη κάποια ειδική αγωγή. Η περιοχή που ήταν κρατούμενος ήταν αποκλεισμένη όλο το χειμώνα λόγω των χιονιών.
Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν και προχθές τη νύκτα μεταφέρθηκε στο Τσιτράλ. Εκπρόσωπος της πακιστανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «Είχαν διάφορα αιτήματα, αλλά δεν τα αποδεχθήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και ...πίεσης».
Σε κάθε περίπτωση η απελευθέρωση του Λερούνη ήταν ένα στοίχημα για τον πρωθυπουργό, πρωτίστως για την σωτηρία του ίδιου του ανθρώπου αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη –όπως κάθε κράτος- να υπερασπίζεται τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.