# #

17 Μαρ 2013

Κύπρος...ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ - ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ


Συνεχείς ανατροπές και παρασκηνιακός πυρετός στην Κύπρο


synexeis-anatropes-kai-paraskiniakos-pyretos-stin-kupro- 




Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται από χθες το πολιτικό σύστημα της Κύπρου καθώς από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ψήφιση από την κυπριακή Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, η οποία τελικά αναβλήθηκε για αύριο. 

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας θα απευθύνει διάγγελμα στις 21:00 στον κυπριακό λαό.

Ματαιώθηκε τελικά η...
απογευματινή σύσκεψη στην Βουλή υπό την προεδρία του προέδρου της και των αρχηγών των κομμάτων.

Στη σύσκεψη θα γινόταν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου έκρινε ότι τα κόμματα έχουν τύχει επαρκούς ενημέρωσης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν αποκλείεται , παρόλο που πριν το μεσημέρι είχε λεχθεί ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο για ψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», τελικά η σύκληση της να γίνει αργά απόψε.

Πάντως, μετά την στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.

Αυτή η προσπάθεια, είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κύριος Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».
 Στις 8.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε η  συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα πράγματα από το πρωί είχαν περιπλεχθεί καθώς η  προγραμματισμένη ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής από τον Πρόεδρο, αναβλήθηκε. Αναβλήθηκε  και η έκτακτη συνεδρία της Βουλής η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατίθετο προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. Η συνεδρία της ολομέλειας αλλά και η συνάντηση Αναστασιάδη με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 16.00.


«Όχι» στο φόρο από το ΑΚΕΛ

Θα καταψηφίσει το ΑΚΕΛ το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.
Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια.

Όχι και από την ΕΔΕΚ

Και η ΕΔΕΚ, μετά το ΑΚΕΛ, τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα το καταψηφίσει στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.

Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πρωτοφανή», ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».
Επίσης, επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».

Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.

Τέλος, κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Ποιες εναλλακτικές σκέφτεται ο Αναστασιάδης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ψάχνει εναλλακτική πρόταση που θέλει να παρουσιάσει στους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αποφύγει το κούρεμα των καταθέσεων. 

Ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην μπει φόρος στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και από κει και πέρα το ποσοστό του φόρου να  κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος των καταθέσεων. 

Ένα άλλο σενάριο είναι να εισηγηθεί κλιμακούμενος φόρος από το πρώτο ευρώ και όχι εναίος ώς τις 100.000, ενώ  ένα τρίτο σχέδιο είναι ελάφρυνση του φόρου ως συνέπεια της επίσπευσης των διαδικασιών του φυσικού αερίου. 

Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ενδέχεται την Τρίτη και την Τετάρτη να παραμείνουνκλειστές οι κυπριακές τράπεζες.

http://newpost.gr/

1 σχόλιο:

  1. Είναι πολύ επικίνδυνο στην επιχειρηματική δραστηριότητα με τους Ρώσους να τους κάνουν να χάνουν τα χρήματά τους.
    From HEIL GAP ( or mind the GAP )
    http://heilgap.blogspot.de/2013/03/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.