# #

19 Μαρ 2013

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Κύπρο


«Η οικονομική ευμάρεια της Κύπρου την τελευταία εικοσαετία οφείλεται πρωτίστως στο μαύρο χρήμα που ξεπλένουν στο νησί Ρώσοι, Ουκρανοί, Σέρβοι κ.λπ. ολιγάρχες, κλέφτες και απατεώνες που λεηλάτησαν τη δημόσια περιουσία των κρατών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» μετά την κατάρρευση του συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η Κύπρος κατέστη σημαντικός προορισμός των χρημάτων αυτών εξαιτίας της προθυμίας των Κύπριων τραπεζιτών να το ..«ξεπλύνουν», της εξαιρετικά χαμηλής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο νησί, της έναντι αδράς αμοιβής εκχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε πλούσιους ξένους και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Όταν μιλάμε για λεφτά, εννοούμε πολλά λεφτά. Η BND υπολογίζει ότι μόνο τα χρήματα που έχουν κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες Ρώσοι ολιγάρχες υπερβαίνουν τα… 20 δις ευρώ – πάνω από το 110% του κυπριακού ΑΕΠ! Αν το Μνημόνιο διώξει τελικά τους Ρώσους από την Κύπρο, η οικονομία του νησιού θα καταρρεύσει και μόνο εξ αυτού του λόγου», έγραφε σε κείμενο του ο Γ. Δελαστίκ.

Υπ’ αυτό το πρίσμα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί –ο τελών υπό παραίτηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα- υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής έφυγε σήμερα για την Μόσχα και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο και μετά και την παραδοχή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν εξασφαλίζεται στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για το νομοσχέδιο που αφορά το κούρεμα των καταθέσεων είναι ραγδαίες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα γίνει σήμερα η ψήφιση στην Κυπριακή βουλή για το νομοσχέδιο που προβλέπει το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Θα επανέλθουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.