# #

22 Μαρ 2013

Τσίπρας: «Στην Ε.Ε. οι μισοί είναι γκάνγκστερς και οι άλλοι μισοί παραδομένοι!»


Τσίπρας: «Στην Ε.Ε. οι μισοί είναι γκάνγκστερς και οι άλλοι μισοί παραδομένοι!»

Μία «Καυτή» συνέντευξη τύπου παραχώρησε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στην Κύπρο, εξαπολύοντας επίθεση στους Βορειοευρωπαίους για την στάση τους, και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.



Ολόκληρη η Ομιλία του:

«Όπως καταλαβαίνουμε οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αφορούν μόνο στην οικονομία της μικρότερης χώρας της ευρωζώνης, αλλά επηρεάζουν τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Και, μάλιστα, πριν από λίγο παρακολούθησα μια δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ο οποίος απεφάνθη ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα αποτελεί συστημικό κίνδυνο.

Και, βεβαίως, είναι να αναρωτιέται κανείς αφού αποτελεί συστημικό κίνδυνο πως αποφάσισαν αυτά που αποφάσισαν την προηγούμενη Παρασκευή στο Eurogroup.

Με δυο λόγια, δηλαδή, αποφάσισαν να κλείσουν τις κυπριακές τράπεζες και να διαλύσουν μια ολόκληρη οικονομία. 

Κατά την άποψή μας, η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής είναι χαρακτηριστική των στόχων, των προθέσεων, αλλά και του κυνισμού των δυνάμεων που σήμερα ηγούνται στην Ευρωζώνη. 

Πριν από λίγη ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής στο ευρωκοινοβούλιο απηύθυνε ερώτηση στον κ. Ντάϊσελμπλουμ, όπου διερωτήθηκε ευθέως αν στο Eurogroup είναι τόσο ανίκανοι όσο αποδεικνύει η απόφαση την προηγούμενη Παρασκευή.

Η απάντηση του επικεφαλής του Eurogroup είναι να κρίνουμε εμείς...

Εγώ θα έλεγα ότι κατά την άποψή μου δεν είναι ανίκανοι, αλλά γκάνγκστερς. 

Είναι κυνικοί. Είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια πολιτική αποκιοποίησης του ευρωπαϊκού Νότου. 

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους οι μισοί είναι γκάνγκστερς, οι άλλοι μισοί, δηλαδή οι εκπρόσωποι των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, είναι φοβισμένοι και παραδομένοι. 

Όπως ο κ. Στουρνάρας και φυσικά ο κ. Σαμαράς, γιατί η πολιτική ευθύνη ανήκει στον έλληνα πρωθυπουργό, οι οποίο αποδέχτηκαν αυτήν την απαράδεκτη απόφαση της Παρασκευής, αλλά τόσες μέρες που έχουν περάσει και ακόμα και σήμερα μετά το ιστορικό ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής δεν έχουν βρει ούτε μια μικρή λέξη να πουν, ούτε ένα μικρό λόγο υποστήριξης στον κυπριακό λαό και στους εκπροσώπους του που τούτες τις ώρες δέχονται μια απίστευτη επίθεση εκβιασμών και τρομοκρατίας.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας στην Ελληνική Βουλή ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις απειλές και τους εκβιασμούς του κ. Σόιμπλε προς τους κυπρίους. 

Αν ήταν ο κ. Σόιμπλε χθες στην Ελληνική βουλή ίσως να ήταν πιο ευγενικός απέναντι στη Κύπρο απ' όσο ήταν ο κ. Στουρνάρας. 

Διότι, το μόνο που είχε να διαμηνύσει προς την Κύπρο χθες ο κ. Στουρνάρας ήταν: «υποκύψτε στον εκβιασμό και μάλιστα εντός των επόμενων ωρών και μην περιμένετε μέρες».

Εντός ωρών υποκύψτε, γιατί αλλιώς «θα συντριβείτε εσείς», ενώ «εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε σχέδιο και μάλιστα σχέδιο Β» το οποίο, όμως, δεν αποκάλυψε γιατί λέει ότι είναι κρυφό.

Εκτός του ότι λέει ανοησίες, διότι αν η απόφαση αυτή γίνει πράξη και γίνει δεκτό από την Κυπριακή Βουλή και κουρευτούν οι κυπριακές καταθέσεις την άλλη μέρα τα προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι κάτι παραπάνω από ορατά, η τοποθέτηση αυτή αποτελεί ντροπή και όνειδος.

Αποτελεί ντροπή η μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας όχι μόνο να εύχεται μη τυχόν υπάρξει εναλλακτική λύση στην Κύπρο και αποδειχτεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος διαπραγμάτευσης που αυτή ποτέ δεν ακολούθησε, αλλά να πιέζει και από πάνω και να παίρνει μέρος στους εκβιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη απέναντι στην Κύπρο, ώστε να εφαρμοστεί μια απόφαση που διαλύει την κυπριακή οικονομία. 

Όταν μάλιστα είναι φανερό ότι αυτές οι αποφάσεις δεν αφορούν μια οποιανδήποτε χώρα, αλλά αφορούν την Κύπρο.

Την Κύπρο που το μισό της κομμάτι βρίσκεται για πάρα πολλά χρόνια τώρα υπό την κατοχή του Αττίλα. 

Την Κύπρο της ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας και των συμφερόντων που ερίζουν για αυτήν την σημασία, αλλά και την Κύπρο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που πολλοί θα ήθελαν να βάλουν στο χέρι, όπως βάζουν στο χέρι και τη δημόσια περιουσία της χώρας μετά από αυτή τη μνημονιακή τραγωδία που μας έχει βρει.

Και αυτό που εμείς αναρωτιόμαστε είναι που μπορεί να φτάσει αυτή η μνημονιακή τύφλωση;

Που μπαίνουν όρια;

Αν αύριο το πρωί πει η κ. Μέρκελ στον αναμάρτητο πλέον κ. Σαμαρά ή ο κ. Σόιμπλε στον υπουργό Οικονομικών ότι «πρέπει να πάρετε κι άλλα μέτρα, αλλά αφού πια δεν έχετε να φορολογήσετε τους πτωχευμένους έλληνες βάλτε χέρι στις καταθέσεις».

Τι θα κάνει ο κ. Στουρνάρας ή ο κ. Σαμαράς; Θα πουν το ίδιο που είπαν την Παρασκευή στο Eurogroup για την Κύπρο; 

Θα το αποδεχθούν;

Για εμάς, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο - και πρέπει να σας πω ότι για εμάς έχει και σημασία και το ποιος κάνει την διαπραγμάτευση και εδώ αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα σε μια σύγκρουση, γιατί η διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και είναι κρίσιμο και έχει σημασία το ποιος είναι κάθε φορά στην κυβέρνηση- θεωρούμε ότι η προχθεσινή απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι ιστορικού χαρακτήρα, διότι αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής των διαρκών εκβιασμών στην ευρωζώνη.

Το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για αποτροπή της καταστροφής που θέλησε συνειδητά να επιβάλλει η Τρόικα στην Κύπρο.

- Αποδεικνύει ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
- Αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι συστημικό. Οι οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα είναι αλληλοεξαρτώμενα και καμία χώρα δεν μπορεί να απομονωθεί.

Και σε ό,τι μας αφορά εμάς και τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να πιστεύω και σε ό,τι αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα απ' ότι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, τούτη την ώρα είναι που αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ τους Κύπριους ως αδέλφια μας.

Βρισκόμαστε στο πλευρό τους με όλους τους δυνατούς τρόπους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος της στάσης μας.

Για άλλη μια φορά, θέλω να καταστήσω σαφές ότι το δικό μας ΕΜΕΙΣ, σημαίνει ΕΜΕΙΣ οι έλληνες και οι κύπριοι μαζί που δεν παραδινόμαστε αμαχητί.

ΕΜΕΙΣ που δεν θέλουμε να συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις των εκβιασμών.

ΕΜΕΙΣ που αρνούμαστε να αποδεχτούμε τα μνημόνια και τη δυστυχία που αυτά παράγουν ως μονόδρομο.

Αυτό το ΕΜΕΙΣ είναι που μας διαχωρίζει από την πολιτική και τη στάση του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα.

Μας διαχωρίζει από τον κ. Στουρνάρα που όταν λέει ΕΜΕΙΣ συνήθως εννοεί το Eurogroup, τους δανειστές, εννοεί αυτόν και τον κ. Σόιμπλε, εννοεί την ελληνική κυβέρνηση και τη γερμανική κυβέρνηση μαζί.

Μας διαχωρίζει και από τον κ. Σαμαρά, που 7 μέρες τώρα είναι κρυμμένος, δεν έχει τολμήσει να ψελλίσει ούτε μια κουβέντα για το ΟΧΙ των κυπρίων και η αλληλεγγύη του εξαντλείται σε κορώνες περί του ελληνισμού που «ποτέ δεν πεθαίνει» και θα μπορούσαν να αποτελούν εκθέσεις παιδιών του δημοτικού, αλλά όχι τη στάση του πρωθυπουργού της χώρας αυτή την κρίσιμη για τον ελληνισμό στιγμή.

Και τον καλώ άμεσα, έστω και τώρα, να στηρίξει χωρίς επιφυλάξεις την άρνηση των κυπρίων να περάσουν τη θηλιά στο λαιμό τους.

Κανείς δεν δικαιούται να σιωπά μπροστά τις θηριώδεις πιέσεις που δέχονται αυτές τις στιγμές οι κύπριοι, είτε δίνει ένα χέρι σ' αυτές.

Εμείς καλούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην Κύπρο.

Καλούμε σε ένα παλλαϊκό μέτωπο συσπείρωσης για να εκφραστεί αυτή η συμπαράσταση στο ΟΧΙ της Κύπρου που ταυτόχρονα είναι και ΟΧΙ όλων των λαών της Ευρώπης σε αυτήν την καταστροφική πολιτική.

Γιατί θα ήταν αδιανόητο να αρκεστούμε σε αυτή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Θα ήταν αδιανόητο για άλλη μια φορά να δούμε να θυσιάζεται η Κύπρος στο βωμό αλλότριων συμφερόντων και η «μητέρα πατρίδα» να αποδεικνύεται μητριά.

Τούτες τις ώρες ο Γ. Δραγασάκης, επικεφαλής αποστολής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βρέθηκε μαζί με τον Κ. Ήσυχο και την Ρ. Δούρου και άλλους συντρόφους στην Λευκωσία όπου είχαν συναντήσεις με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, την ηγεσία του ΕΔΕΚ και σημαντικούς παράγοντες στο νησί και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε το λόγο στον Γ. Δραγασάκη για να μας δώσει μια εικόνα αυτών των επαφών και της κατάστασης που επικρατεί εκεί».


RAMNOUSIA 

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.