# #

19 Μαρ 2013

Οργισμένη ρωσική κυβέρνηση...Απέρριψε η Ρωσία το αίτημα για επιμήκυνση-μείωση επιτοκίου του πρώτου δανείου



Η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των περίπου 3 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Κύπρος για να αποφύγει το πρώτο Μημόνιο για τα δημοσιονομικά της, ούτε να μειώσει το επιτόκιο αυτού του δανείου, άρα το 1,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε το Eurogroup ότι θα μαζέψει η Κύπρος από αυτή την πηγή, δεν υπάρχει!
Η ρωσική κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά οργισμένη με την συμπεριφορά και της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο, αλλά και με την ...
Γερμανία που θέλει να κλέψει το 10% των Ρώσων καταθετών (υπάρχει μεγάλη υπόγεια αντίδραση και από πλευράς Βρετανίας για τις καταθέσεις των Βρετανών που βρίσκονται στο νησί) και απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιμήκυνσης και κουρέματος του δανείου.
Η Μόσχα όμως είναι εξοργισμένη και για την απόρριψη της πρότασης της τελευταίας στιγμής του ομίλου Gazprom και ακόμα περισσότερο από την άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης ότι υπήρξε τέτοια πρόταση.
Έτσι βγάζει στην "σέντρα" την κυπριακή κυβέρνηση με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Itar-Tass ( http://www.itar-tass.com/en/c32/679005.html ) στο οποίο παρουσιάζεται όλο το σκηνικό: Όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Mπορεί η ρωσική Gazprom να μην προσέφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία οικονομική βοήθεια στην αναδιάρθρωση των τραπεζών με αντάλαγμα δικαιωμάτων πραγωγής φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά αυτό το έκανε μία άλλη εταιρεία του ομίλου, η Gazprombank (σ.σ.: λογικό αφού αυτή διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις του ομίλου) ανέφερε στο  Itar-Tass εκπρόσωπος του γίγαντα φυσικού αερίου".
Και συνεχίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων: "Αυτό το σενάριο θα επιτρέψει στην Κύπρο να μην βάλει εφάπαξ τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι και 9.9% ΄συμφωνα με την δανειακή συμφωνία με την Ε.Ε. 
Σύμφωνα με το Sigma TV η πρόταση είρθε στο γραφείο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάση αργά την Κυριακή, αποβλέποντας στον ουσιαστικό έλεγχο από την Gazprom στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας. 
Λέγεται σύμφωνα με μια πηγή κοντά στον Κύπριο Πρόεδρο ότι ο Αναστασιάδης δεν πρόκειται να συζητήσει το σχέδιο καθώς ψάχνει την λύση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορές λένε ότι υπάρχουν 12 υποσχόμενα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ ΜΕ πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 
Το πρόγραμμα αντι-κρίσης για την Κύπρο πέρασε από τις Βρυξέλες το Σάβατο και αποβλέπει σε μια διάσωση πακέτο 10 δισ. ευρώ, όπως επίσης και στην επιβολή εφάπαξ φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις. 
Οι αρχικές προθέσεις ήταν για φόρο στις καταθέσεις 6.75% για κάτω από 100000 ευρώ και 9.9% για λογαριασμούς που ξεπερνούν το όριο αυτό".
Βέβαια ήδη οι αναγνώστες του defencenet.gr γνωριζαν από την Κυριακή αργά το απόγευμα ότι ο όμιλος Gazprom είχε καταθέσει σχετική πρόταση και μετά ακολούθησαν όλοι οι άλλοι.
Επίσης ενημερώσαμε μετά από λίγο ότι η πρόταση έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά η Μόσχα επιμένει και το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεφωνική συνομιλία του Β.Πούτιν με τον Ν.Αναστασιάδη.
Πάντως οι πληροφορίες του defencenet.gr είναι ότι και η Μόσχα αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Eurogroup και ήδη υπάρχουν φωνές στο Κρεμλίνο που θέτουν ζήτημα "κακής εκτίμησης της κατάστασης".
Το ζήτημα με το δεύτερο ρωσικό δάνειο που δεν δόθηκε ποτέ είναι κάτι που συζητείται, καθώςεξαρτήθηκε υπερβολικά με την κατασκευή και διαχείριση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Μαρί και δεν λήφθηκε υπ'όψιν ότι μπορεί να υπήρχαν εξελίξεις όπως αυτές που συνέβησαν ειδικά από την στιγμή που πρόεδρος της Κύπρου έγινε ο Ν.Αναστασιάδης, τον οποίο στην Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρεσβεύει 100% τα δυτικά συμφέροντα...

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.