# #

22 Μαρ 2013

Η ζωή στην Κύπρο με τις τράπεζες κλειστές για έβδομη ημέρα




Λευκωσία: Στα χέρια των λίγων συγκεντρώνονται τις τελευταίες μέρες τα μετρητά της αγοράς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς διαθέσιμες ποσότητες οι τράπεζες που προμηθεύουν τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.
 
Την ίδια στιγμή, προϊόντα μένουν εγκλωβισμένα σε λιμάνια, παρατηρούνται καθυστερήσεις στα τελωνεία, ενώ οι αγοραπωλησίες έχουν παγώσει.
 
Το ρευστό που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτές «στραγγίζει», καθώς προμηθεύονται με το σταγονόμετρο χρήματα από τα ΑΤΜ. Ακόμη και αυτοί που έχουν κάποια χρήματα προτιμούν τις.. συναλλαγές με πιστωτική κάρτα ή επιταγή, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.
 
Οι εμπορικοί δρόμοι είναι νεκροί, ενώ μειωμένη είναι και η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους.
 
Οι προμηθεύτριες εταιρείες καυσίμων και υγραερίου δέχονται μόνο μετρητά, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να έχουν στα χέρια τους μερικά εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι τα πρατήρια καυσίμων φθάνουν τα 280 και υποχρεώνονται να πληρώνουν με μετρητά τις εταιρείες που τα προμηθεύουν. 
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια καυσίμων και ότι μόνο 20 πρατήρια δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα ο ίδιος προτρέπει τους καταναλωτές να αναζητήσουν τα πρατήρια που δέχονται πιστωτικές κάρτες.
 
Επιπλέον, οι παραδόσεις υγραερίου θα γίνονται μόνο τοις μετρητοίς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διανομέων Υγραερίου. Και αυτό ώστε «να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτριών εταιρειών», οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν πληρωμές με μετρητά.
 
Στο μεταξύ, την επιστροφή του υπουργού Εμπορίου από τη Μόσχα αναμένουν ΚΟΔΑΠ και εταιρείες πετρελαιοειδών για να εξετάσουν το θέμα της επάρκειας καυσίμων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν και με ποια παράταση της κρίσης θα χρειαστεί εντολή για χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων 90 ημερών που διαθέτει η Κύπρος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες πάντως η Πετρολίνα, μετά και από διαδικασίες που ενέκρινε η Κεντρική Τράπεζα, εξασφάλισε τη φόρτωση ενός ακόμα πλοίου με καύσιμα από τη Χάιφα του Ισραήλ, τα οποία θα βρίσκονται εντός της επόμενης εβδομάδας στην Κύπρο, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ενδεχόμενα ελλείψεων. Βέβαια η πράξη αυτή όσο και αν φαίνεται παράξενο έγινε με μετρητά, γι’ αυτό άλλωστε και η εταιρεία ζητούσε από τους πρατηριούχους της να πληρώνουν μόνο τοις μετρητοίς.
 
Συσσώρευση χρημάτων γίνεται και από μερίδα προμηθευτών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, αλλά και άλλων προϊόντων όπως τσιγάρα και ποτά. 
 
Πυρά κατά μερίδας προμηθευτών εκτόξευσε ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, επισημαίνοντας ότι πιέζουν για πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς προκειμένου να προμηθεύσουν τα καταστήματα με προϊόντα. 
 
Αυτό, είπε, θα έχει ως συνεπακόλουθο να μείνουν άδεια τα ράφια των υπεραγορών, από τη στιγμή που οι υπεραγορές εξυπηρετούν τον κόσμο παρέχοντας τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων τόσο με πιστωτική κάρτα, όσο και με επιταγές. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τους προμηθευτές όπως δείχνουν κατανόηση για την κατάσταση καθώς και όπως αλλάξουν στάση στη φιλοσοφία που έχουν αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες.
 
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή και να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Όμως οι μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες δεν δείχνουν ανάλογη στάση και δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν άδεια ράφια στις υπεραγορές», επεσήμανε ο κ. Χατζηαδάμου.
 
Ο φιλελεύθερος
http://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.