# #

19 Μαρ 2013

Παράθυρο να μην πειραχτούν καταθέσεις κάτω των 100.000


Πιθανό «κούρεμα» 15,6% για ποσά άνω των 100 χιλ. για να βγουν τα 5,8 δισ. ευρώ

Υπό το βάρος γενικευμένων αντιδράσεων έκανε βήμα πίσω το έκτακτο Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ, παρέχοντας ευελιξία να μην αγγιχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. «Αγκάθι» παραμένει, ωστόσο, η συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ, με «κούρεμα» καταθέσεων ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ. Την Τρίτη στις 6 μ.μ. συνεδριάζει η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής με τα νέα δεδομένα. Οργισμένοι διαδηλωτές απέκλεισαν το προεδρικό μέγαρο.

"Αποφασίστηκε να..
δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει" ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Eurogroup.
"Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατά", πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια του Eurogroup οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν την παροχή ευελιξίας ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως του ποσού των 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή επί του τέλους στις καταθέσεις υπεράνω του ποσού αυτού, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο στόχος, που είχε τεθεί κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Η τελική απόφαση επί του ζητήματος αυτού, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, εναπόκειται στην κυπριακή κυβέρνηση.
Δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας στην κυπριακή κυβέρνηση να αποφασίσει το νέο «μείγμα», για τις καταθέσεις πάνω από τις 100.000 ευρώ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε η αρχική απόφαση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανοιχτό παραμένει πώς θα διαμορφωθεί το "μείγμα" ώστε να μαζευτεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, καθώς αυτό σημαίνει μεγαλύτερη φορολόγηση στην κλίμακα άνω των 100.000 ευρώ. Γεγονός που δυσκολεύει ακόμα την κυβέρνηση και θα κρίνει πώς θα διαμορφωθούν τα "κουκιά" στο κοινοβούλιο της Κύπρου την Τρίτη στην Ολομέλεια.
Ενα πιθανό σενάριο που κουβεντιάζεται είναι πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ κατάθεση να κουρευτεί με 15,6%, δηλαδή για ποσό 100.001 ευρώ τα 15.600 ευρώ πηγαίνει ως φόρος στο κυπριακό κράτος.
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες τόσο σε κυπριακές όσο και σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα, έδωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
Ο Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό τον κυπριακών τρόπων στην χώρα μας, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην Κύπρο.
Επιχειρείται να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωζώνη και να διασφαλιστούν πιθανές τροποποιήσεις του «πακέτου» δανειοδότησης προς την κατεύθυνση ευνοϊκότερων όρων για τους μικροκαταθέτες, που όπως μοιάζει δρομολογούνται μετά τις αντιδράσεις. Λόγω των συσχετισμών η κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία με βάση τα τελευταία δεδομένα ήταν αμφίρροπη.
Με το έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο συναντά αντιδράσεις ακόμη και εντός της ευρωζώνης, ενώ στη Λευκωσία αναβλήθηκε η  συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την έγκριση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πακέτο διάσωσης για την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και το "κούρεμα" καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, με την επιβολή εφάπαξ φόρου, που θα έχει απόδοση 5,8 δισ. ευρώ.
Το μέτρο αυτό συνάντησε την αντίθεση της κυπριακής βουλής η οποία καλείται να ψηφίσει ειδικό νόμο προκειμένου να αυξηθεί ο εφάπαξ φόρος στις καταθέσεις.
Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες από τη Λευκωσία, που μετέδιδε το Reuters, εξέταζαν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το κούρεμα οι πρώτες 20.000 ευρώ των καταθέσεων ενώ το υπόλοιπο ποσό έως τις 100.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 6,7% και πάνω από 100.000 ευρώ με 9,9%.
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού.
H τηλεδιάσκεψη έγινε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανού υπουργού Βόλφγνανγκ Σόιμπλε, στη σκιά και των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν ήταν ιδέα της Γερμανίας το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο.
"Χαιρετίσματα στη Μέρκελ"
Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Προέδρου της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε δύο τηλεφωνήματα προς τον Όλι Ρεν και τον Ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ με το ακόλουθο μήνυμα: "Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία δεν ακούγατε και επιμένατε  Να δώσετε χαιρετίσματα στην κ. Μέρκελ".
Μάλιστα εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε  σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας ώστε να μην επηρεαστούν οι μικροκαταθέτες και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμούσε μια άλλη λύση από αυτή που συμφωνήθηκε αλλά η απόφαση δεν ήταν δική της.
Έντονες αντιδράσεις διατυπώθηκαν για τη συμφωνία και από τη Μόσχα. Η απόφαση ελήφθη χωρίς να μας συμβουλευθούν ενώ είχαμε συμφωνήσει με τους συναδέλφους στην ευρωζώνη ότι θα υπάρξει συντονισμένη δράση δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις και ότι θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται επώδυνη, αλλά αναγκαία, για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και να διασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας. Τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, θα μελετηθούν σε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, πριν το έκτακτο Eurogroup 8.30 μμ. Στην σύσκεψη, υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη θα συμμετάσχουν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες.
Στη Βουλή βρέθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ενημέρωσε τα κόμματα-κεκλεισμένων των θυρών- αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ενδεχόμενο να τηρηθεί το επίπεδο των εγγυημένων καταθέσεων.
Προηγήθηκαν συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και επαφές του Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη μετά από αίτημα του κόμματος, το οποίο φέρεται να παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο συμφωνίας για την καταβολή του δανείου από την τρόικα. Ερωτηθείς εάν έχει αλλάξει η τάση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "όχι".
Οι διεργασίες στην Κύπρο είναι πυρετώδεις. Αρχικά η κρίσιμη ψηφοφορίας είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 4 το απόγευμα, στην Κυπριακή Βουλή, με θέμα την επικύρωση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και προβλέπει το εφάπαξ κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%, μετά την απόφαση των Βρυξελλών.
Δραματική έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο λαμβάνοντας ως «γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας», διατύπωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Διαδηλωτές «υποδέχονται» τον πρόεδρο Αναστασιάδη
 
Η αντιπρόταση 
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση στη Λευκωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιπροτείνει στην τρόικα να μπει πλαφόν στο ύψος των καταθέσεων και να ισχύσει το κούρεμα για πάνω από ένα ποσό, το οποίο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.
 
Ο Μανώλης Καλατζής μεταδίδει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ.
 
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο. Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. 
 
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία. Ο Υπουργός Οικονομικών που είχε δεχθεί τηλεφώνημα από το Ρώσο Υπουργό Οικονομικών ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι η δική μας επιθυμία είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες.
 
Σε τεντωμένο σκοινί
 
Σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι ψηφίσουν 27 με 30 βουλευτές ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ του Νίκου Αναστασιάδη καθώς μία βουλευτής βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και προσπαθεί να επιστρέψει εγκαίρως στην Κύπρο. Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ δύο φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα και ένας τάχθηκε χθες ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου.
 
Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση και βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν χθες στα συλλογικά τους όργανα, «όχι» αναμένεται να ψηφίσουν τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές (οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ ενώ υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο και πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης).
 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινωνίας και να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι μελετάται να δοθούν ομόλογα ποσού αντίστοιχου με αυτό που θα "κουρευτεί" στους καταθέτες από τα κέρδη που θα υπάρξουν μελλοντικά από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εφόσον οι καταθέσεις μείνουν στη Λευκωσία για περίοδο δύο χρόνων. Αρχικά είχε γίνει λόγος για το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς των καταθετών ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσφερθεί το σύνολο του ποσού που θα περικοπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.