# #

21 Μαρ 2013

Ο μπουμπούκος και τα μπουμπούκια (2 Βίντεο)


 Η παρουσία ενός δημοσιογράφου ως μάρτυρα σε μια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, θεωρητικά τουλάχιστον, πρέπει να έχει όλα εκείνα τα ενδιαφέροντα στοιχεία της αποκάλυψης. 

Δηλαδή τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να προσπαθούν να μάθουν στοιχεία της αλήθειας και πληροφορίες που έχουν προκύψει από τη δημοσιογραφική έρευνα. 

Στις 14 Μαρτίου πέρασα την πόρτα της Προανακριτικής για τη Λίστα Λαγκάρντ για να καταθέσω.

Η κατάθεση μου διήρκεσε έξι ώρες. 
Η εμπειρία μου από την «ανάκριση» μου, παρότι δεν είμαι πρωτόβγαλτος και απονήρευτος, ήταν στ' αλήθεια μια αρνητική έκπληξη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μαρκογιαννάκης, επιδεικτικά απουσίαζε, μετά τις αποκαλύψεις ότι πελάτισσα του είναι σε κύκλωμα με καταθέσεις στη Λίστα Λαγκάρντ. Δεν ξέρω αν το έκανε από ευθιξία λόγω της αντιδικίας μας, αλλά φαντάζομαι πως αν η ευθιξία ήταν το κίνητρο του, θα φρόντιζε να αυτοεξαιρεθεί και από την Επιτροπή. Δύο φορές ο κ. Μαρκογιαννάκης ήταν «υποψήφιος» για να παραπεμφθεί στην Προανακριτική ο ίδιος και την γλίτωσε λόγω νόμου Βενιζέλου.

Στην Επιτροπή ο καθένας έμπαινε και... έβγαινε ό,τι ώρα ήθελε, μίλαγε στο κινητό του, σέρφαρε στο ίντερνετ, έβγαινε για να «ενημερώσει» δημοσιογράφους και ξανάμπαινε στην αίθουσα για να ρωτήσει τον μάρτυρα τα ίδια ακριβώς πράγματα που ρώτησε κάποιος πριν λίγα λεπτά. Αλλά έχει σημασία τι ρωτούσε. Τι ρώτησαν δηλαδή μέλη της Επιτροπής τον δημοσιογράφο που περισσότερο από οποιονδήποτε σχετίζεται ερευνητικά με τη Λίστα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης ρώτησε κατ' επανάληψη γιατί σχετίζω τη σύζυγο του με τη Λίστα. «Μα επειδή σχετίζεται», ήταν η απάντηση. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο βουλευτής της ΝΔ (και πρώην υβριστής του Σαμαρά) επέμενε πως έχω εισπράξει ι εκατομμύρια μισθών από την ΕΡΤ. Ο λόγος ήταν πως, αφού ήμουν στην ΕΡΤ επί ΠΑΣΟΚ, είχα κάθε λόγο να αθωώσω τον Παπακωνσταντίνου. Στην πραγματικότητα ο κ. Γεωργιάδης συνέχιζε μια συζήτηση στο twitter της προηγούμενης μέρας, στην οποία είχε εκτεθεί. Χρησιμοποίησε δηλαδή την εξουσία του ως μέλους της Επιτροπής για να κάνει αυτό που δεν μπορούσε να κάνει σε μια ανοιχτή συζήτηση. Το επιχείρημα του ήταν πως στην παρούσα φάση εκτελεί χρέη εισαγγελέα και έχει δικαίωμα να ρωτάει οτιδήποτε. Ο Αδωνις προσπαθούσε να δημιουργήσει «ατάκες» για να τροφοδοτήσει τα δελτία των 8.


Σε αντιπαράθεση έξω από την αίθουσα αναγκάστηκα να αποκαλέσω τον Γεωργιάδη «Μπουμπούκο», γιατί δεν έβρισκα κάτι που να είναι πιο ταιριαστό από τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε δημόσια η αγαπημένη του.

Είναι ενδιαφέρουσα όμως η οπτική κάποιων μελών απέναντι σε ένα μάρτυρα δημοσιογράφο. Μέσα σε μια αίθουσα που δεν θύμιζε σε τίποτα αίθουσα εισαγγελικής έρευνας, με ύφος εισαγγελέα, μέλη της Επιτροπής αντιμετώπιζαν τον μάρτυρα ως κατηγορούμενο. Προφανώς κατηγορούμενο γιατί αποκάλυψε τη Λίστα Λαγκάρντ.

Ο καθένας ήθελε να πάρει την προσωπική ή κομματική του εκδίκηση. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ρώτησε πολλάκις γιατί δημοσιεύσαμε στο περιοδικό πως ο ίδιος έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί απ την Επιτροπή. «Γιατί μέλη της οικογένειας της μητέρας σας είναι στη Λίστα». Είναι προφανές πως η ερώτηση δεν είχε σχέση με την ίδια τη Λίστα. Οι «εισαγγελείς» έμπαιναν σε ρόλο αρχισυντάκτη, λογοκριτή, κομματικού Μακιαβέλι. Το θέμα δεν είναι η Λίστα, αλλά ο Τύπος. Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και έμπιστου του Βενιζέλου, Παναγιώτη Ρήγα. Ο κ. Ρήγας, έχοντας μπροστά του άρθρα που έχω γράψει σε εφημερίδες του εξωτερικού όπου περιγράφω τη Λίστα ως τον καθρέφτη της ελληνικής διαπλοκής με επιχειρηματίες, εκδότες, υπουργούς και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες, με ρωτούσε από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα. Το θέμα δεν ήταν η Λίστα, αλλά ο Τύπος. Σε αυτό το προνομιακό γι' αυτούς, όπως πιστεύουν, πεδίο των «εδράνων», ήθελαν την εκδίκηση τους, την τιμωρία. Η Επιτροπή μπορεί αν θέλει να βγάλει συμπεράσματα.


Κάποιοι όμως, προσπαθούν να λειτουργεί ως τσίρκο. Δεν είναι τυχαίο που κάθε μέρα διαρρέουν πληροφορίες για καβγάδες που οι ίδιοι προκαλούν. Υποβιβάζουν τις αποκαλύψεις σε κουτσομπολιό. Παράγουν δημοσιεύματα για την κακή Κωνσταντοπούλου με επιμέλεια.

Με πλήρη συνείδηση λέω πως ντρέπομαι γιατί κάποιοι είναι μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Και μην βιαστούν-να πουν πως προσβάλω τον θεσμό. Αυτό να το πουν στον Άκη και στον Βενιζέλο που πάσχιζε να τον βγάλει αθώο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.