# #

27 Φεβ 2010

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ...ΜΑΣ...

Η Δημοκρατία μας - Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη
το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας,
διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,
την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΑΝΤΕΨΕΙΣ...ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ








ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ......................Προσοχη οταν ταξιδευετε στην Ταυλανδη

Προς όσες/όσους δεν έκαναν απεργία – ανοιχτή επιστολή

Προς όσες/όσους δεν έκαναν απεργία – ανοιχτή επιστολή



του Μάριου Μιχαηλίδη



Αγαπητή συναδέλφισσα / αγαπητέ συνάδελφε,

σήμερα έσπασες την απεργία. Την ώρα που εμείς, δεκάδες χιλιάδες, ίδιοι με εσένα, με τα ίδια προβλήματα που έχεις κι εσύ, διαδηλώναμε στους δρόμους, εσύ έκανες μάθημα.



Τις προηγούμενες μέρες τα είπαμε πολλές φορές. Συζητήσαμε για το πόσο επικίνδυνη έγινε η κατάσταση για δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει εδώ και δεκαετίες μετά από σκληρούς αγώνες. Επισημάναμε ότι οι περικοπές δεν είναι «για την Ελλάδα ρε γαμώ το», αλλά για μια χούφτα χρυσοκάνθαρους που δημιούργησαν την κρίση, που τη φορτώνουν στις πλάτες μας, που μας γυρίζουν στον εργασιακό μεσαίωνα, για να ξαναβγάλουν «τρελά λεφτά» και να δημιουργήσουν την επόμενη κρίση.



Όπως φαίνεται, άφησες τις κουβέντες αυτές να τις πάρει ο αέρας. Πρόβαλες πολλά επιχειρήματα για να δικαιολογήσεις την απουσία σου από τον αγώνα: «δεν έχεις λεφτά» (ενώ εμείς έχουμε!), «δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα» (παλιά πώς κερδίζαμε;), «με μια μέρα απεργίας δεν νικάμε» (αν ήταν για πολλές μέρες, θα έλεγες ότι δεν έχεις λεφτά!). Επίσης: «η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να τα κάνει» (από ποιον όμως και γιατί να μην την «ξεαναγκάσουμε» εμείς;) ή «είναι οι ξένοι που μας προστάζουν» (τι γιορτάζεις, αλήθεια, στις 25 Μαρτίου;).



Δε θυμήθηκες, βέβαια, ότι ΟΛΑ ΟΣΑ μέχρι τώρα απολαμβάνεις ως δάσκαλος είναι καρπός προηγούμενων αγώνων. Το ότι και αυτά τα λίγα που κερδίσαμε με τη μεγάλη απεργία της ΔΟΕ τα πήρες χάρη σε αυτή (αλήθεια, έκανες τότε απεργία;). Το ότι χάρη σε αυτό (τον «κουτσό», έστω) συνδικαλισμό μας μπορείς να έχεις μειωμένο διδακτικό ωράριο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ότι μπορείς (ακόμη) να είσαι ΜΟΝΙΜΟΣ ή να τρέφεις (ακόμη) την ελπίδα της μονιμοποίησης. Το ότι (ακόμη) μπορείς να ελπίζεις ότι θα πάρεις μια σύνταξη που δε θα είναι φτωχοεπίδομα, ότι μετά θα μπορείς να χαρείς τα εγγόνια σου για αρκετά χρόνια.



Σήμερα, όμως, βλέπεις ότι διακυβεύονται ΟΛΑ. Ξέρεις ότι σε λίγο θα προσπαθήσουν να βάλουν στην τάξη σου τον «επιθεωρητή νέας κοπής», ο οποίος θα ελέγξει το κατά πόσο τα καταφέρνεις με τα μαθηματικά της Ε΄ του Δημοτικού, το κατά πόσο συμμορφώνεσαι με τη δική τους εκδοχή της Ιστορίας, το κατά πόσο κάνεις «προγράμματα» σε «συνεργασία» με την τάδε ή δείνα επιχείρηση. Με την «αξιολόγηση» (κρίμα για τη λέξη!) θα σε καταστήσουν προσωπικά υπεύθυνο για τις μειωμένες επιδόσεις των μαθητών σου και θα «σου κόψουν τα πόδια» άμα «βλάψεις το κύρος της υπηρεσίας» (άμα, δηλαδή, αγωνίζεσαι για την Παιδεία και τον Εκπαιδευτικό). Από την έκθεση «αξιολόγησης» θα εξαρτάται το εκκαθαριστικό σου αλλά και αυτή η ίδια η παραμονή σου στην εκπαίδευση. Άλλωστε, όσο θα περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο ακριβός θα είσαι στην «επιχείρηση» της κατ΄ όνομα δημόσιας Παιδείας. Και «χαμένος» θα είσαι απέναντι στα νέα, φτηνά «παιδιά», που θα σε ανταγωνίζονται με καινούρια Μάστερ και Διδακτορικά. Η κλωτσιά στα οπίσθια δε θα είναι «προνόμιο» του ιδιωτικού τομέα…



Ακόμη θεωρείς ότι όλα αυτά αποτελούν πολύ μακρινά σενάρια, ότι εσύ θα προλάβεις «να την κάνεις»… Ακόμη (μεταξύ μας, αλλά το ξέρει ο κόσμος όλος), κάπως «την κουτσοπαλεύεις» με κανένα «ιδιαιτεράκι». Όμως, πλησιάζουν οι μέρες που θα αρχίσουν την υλοποίηση. Που θα «μαζέψουν» και τα «μαθήματα», που θα σ΄ εξευτελίσουν σε όλη την κοινωνία, που θα σου καταρρακώσουν την αξιοπρέπεια του παιδαγωγού. Τότε θα βιώσεις το ότι ο καπιταλισμός «δε χωρατεύει». Θα εξαγριωθείς, θα τα βάλεις, μάλιστα, και με τους συνδικαλιστές (!!!), όταν εσύ δεν έχεις πατήσει σε καμία συνέλευση και σπανίως έχεις απεργήσει. Όμως, τότε, φίλτατη / φίλτατε, θα είναι αργά. ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΕΝΟΧΗ θα έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ το συνδικαλιστικό κίνημα, που θα οδεύεις (με όλο τον κλάδο) ως πρόβατο επί σφαγή. Θα ζεις καταστάσεις σαν και αυτές που περιέγραφε η τηλεοπτική σειρά για τον Καρυωτάκη, όταν αναφερόταν στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνδικαλιστές τους (ο ποιητής ήταν διωκόμενος συνδικαλιστής).



Αγαπητή / αγαπητέ,

εμείς, που βγαίνουμε στο δρόμο, «δε θα μασήσουμε». Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δε θα «κατέβουμε» για να σε συναντήσουμε. Εσύ πρέπει να «ανέβεις» για να μας συναντήσεις. Ούτε μπορούμε αλλά και ούτε θέλουμε να σε σώσουμε ερήμην σου.

«Αν είναι ο λάκκος σου βαθύς,



χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς», έγραψε ο Βάρναλης.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ το αν θα ζήσουμε ανθρώπινα με τη σύγχρονη έννοια του όρου ή αν θα σερνόμαστε στη λάσπη. Όρθωσε, λοιπόν, το ανάστημά σου! Και θα μου επιτρέψεις, χωρίς να έχω διάθεση να σε προσβάλω, να τελειώσω με το Βάρναλη:

«χάιντε θύμα,

χάιντε ψώνιο,

χάιντε Σύμβολον αιώνιο!

Αν ξυπνήσεις, μονομιάς

θα ρτη ανάποδα ο ντουνιάς»!



«Καλημέρα» συναδέλφισσα / συνάδελφε και καλή αντάμωση στους δρόμους! Στους δρόμους κι όχι «στα γουναράδικα» (που έλεγε κι ο Άρης)!

Τωρα ειναι ευκαιρια...λενε οι σκοπιανοι....μα τι κρατος ειμαστε?????? της πλακας του ενος και του κανενος?/////////

Στα Σκόπια ακούγονται πολλές φωνές για την πολύχρονη διαφορά τους, για το όνομα του κράτους, με την Ελλάδα. Διαβάζει κανείς αναλύσεις επί αναλύσεων και διαπιστώσει πως υπάρχει έμφραγμα μέσα στον ίδιο τον σκοπιανό λαό, όπου σμίγουν διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές παραδόσεις. Ελλοχεύει ο φόβος της εσωτερικής αντίδρασης, της διάσπασης...
Μέσα στα πλαίσια αυτά κινείται και η ανάλυση που προσπαθεί να κάνει η Σέλι Μεκναμάρα ( Сели Мекнамара) πολιτικός αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Ίδρυμα Κληρονομιάς των Σκοπίων. Η κυρία αυτή ανέπτυξε τις απόψεις της για τις διαφορές της Ελλάδας και της πΓΔΜ σε μια συνέντευξή της στη ‘Φωνή της Αμερικής’. Διαπιστώνει όμως κανείς μια βιασύνη, έναν μικρό πανικό.

Η άποψη της Μεκναμάρα είναι πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει κάτι από τις συνομιλίες που άρχισαν με τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς για έναν απλό λόγο «Οι Έλληνες είναι απρόβλεπτοι στην όλη διαδικασία», θα τονίσει και θα εξηγήσει τις απόψεις της.
«Αν το μόνο ζήτημα είναι το θέμα της ονομασίας, ίσως δούμε μια λύση. Αλλά οι Έλληνες θα επεκτείνουν το πρόβλημα στην ονομασία της γλώσσας, τι θα αναγράφεται στα διαβατήρια και άλλα πολλά.
Αν επικεντρωθεί το ζήτημα στο θέμα της ονομασίας είναι δυνατό να επιλυθεί, όχι όμως μονομερώς γιατί οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τα δύο μέρη. Και πρέπει να σταματήσουν οι Έλληνες να συμπεριφέρονται σαν να είναι δικό τους θέμα, η διαφορά των δύο χωρών».
Η πολιτικός αναλυτής δεν θα διαστάσει να ζητήσει έξωθεν δυνάμεις για πίεση προς την Ελλάδα, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε δεινή θέση.


Θα τονίσει τα εξής:
«Η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι θα αποδεχθεί ένα όνομα για γενική χρήση που θα περιείχε τη λέξη ‘Μακεδονία’, αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό.
»Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να στείλει κάποιος ένα μήνυμα στην Ελλάδα- η οποία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και περιμένει ευρωπαϊκή βοήθεια- να την πιέσει να αποδεχθεί τη ‘Μακεδονία’ όπως είναι.»
Σύμφωνα με την κ. Μεκναμάρα «ήρθε ο καιρός ώστε η Ελλάδα να απευθύνεται υπεύθυνα προς την πΓΔΜ και πως δεν μπορεί να κρατά έναν ολόκληρο λαό σε κίνδυνο επειδή έχει ένα πρόβλημα, διμερούς επιπέδου, και να εμποδίζει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.»
Και θα καταλήξει λέγοντας στην ‘Φωνή της Αμερικής’:
«Το ΝΑΤΟ είναι για την περιφερειακή ασφάλεια και όχι μόνον για την Ελλάδα».

echedoros

Πιεσεις στο παρασκηνιο για το Μακεδονικο.....και δω θα τη φαμε?


Συναντήσεις Νίμιτς με Παπανδρέου, ηγεσία ΥΠΕΞ και Σαμαρά, ο οποίος ζητά εχεμύθεια και εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” σε όλες τις παραλλαγές του βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σήμερα θα έχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Νίμιτς εισηγείται εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, πύκνωση των απευθείας επαφών υψηλού πολιτικού επιπέδου και τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα με το οποίο θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα. Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη συμφωνία στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του και ζητά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Νίμιτς, ζήτησε όνομα που θα έχει τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο πολίτευμα, επιμένοντας στο “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”, γνωρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα το απορρίψει αποδεχόμενη μόνο το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι, αν το όνομα που θα συμφωνηθεί είναι στα μέτρα της ελληνικής πλευράς, τότε θα πρέπει το εύρος της χρήσης που θα καθοριστεί να είναι στα μέτρα της ΠΓΔΜ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ηγεσία των Σκοπίων μπορεί να δεχθεί το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, εφόσον διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με όσες τρίτες χώρες το επιλέξουν.
Χαμηλές προσδοκίες
Ελληνικές διπλωματικές πηγές διατηρούν χαμηλές προσδοκίες ως προς τη δυνατότητα σημαντικών εξελίξεων στο ορατό μέλλον, θεωρώντας προσχηματική τη μετακίνηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι από τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας (σύνθετο όνομα μόνο για τις σχέσεις με την Ελλάδα).
Το πρόγραμμα
Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί το πρωί στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ -εάν καταστεί εφικτό, βάσει του προγράμματος του προέδρου της ΝΔ- θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


■Τι προτείνει και τι αντιπροτείνουμε
■Ο κ. Νίμιτς εισηγείται εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, πύκνωση των απευθείας επαφών υψηλού πολιτικού επιπέδου και τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα με το οποίο θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα.
■Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη συμφωνία στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του και ζητά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων.


Πιέσεις στο παρασκήνιο
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων και αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση απόλυτη εχεμύθεια ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών. Και ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που δεν έγιναν σοβαρές διαρροές στα Σκόπια σχετικά με την ουσία των συναντήσεων που είχε στη γειτονική χώρα ο κ. Νίμιτς. Μάλιστα έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα και δεν έπαιξε καν πρώτο στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αυτό δείχνει την κρισιμότητα της συγκυρίας και των πιέσεων που ασκούνται στο παρασκήνιο για επίτευξη συμβιβασμού άμεσα. Ο κ. Νίμιτς στις δημόσιες δηλώσεις του ανέδειξε τη διεθνή διάσταση του προβλήματος επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει σύντομα πρόοδος. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι επιδιώκει ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση εκτιμώντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ότι η ελληνική πλευρά θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τις κοινοτικές πιέσεις ταυτόχρονα για το σκοπιανό και τα δημοσιονομικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

26 Φεβ 2010

δειτε το

Στην Κνωσσο η αρχαιοτερη αγροτικη κατοικια



Έρευνες της Βρετανικής Σχολής

Αθήνα
Ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα, και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ., έφεραν στο φως οι γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφάλας στην Κνωσό, από τη Βρετανική Σχολή στην Αθήνα.

Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη παρουσίασε την Τρίτη η διευθύντρια της Σχολής και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κάθριν Μόργκαν στην ετήσια ανοιχτή συνάντηση στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ραντάρ και σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες σε έρευνες που διεξάγονταν από τον Μάιο του 2009 για την χαρτογράφηση και οπτικοποίηση αρχαιολογικών και γεωλογικών ιζημάτων στην περιοχή της Κνωσού.

Στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της Βρετανικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1900, η κ. Μόργκαν παρουσίασε ακόμα την πορεία αντίστοιχων ερευνών στην νησίδα Κέρος των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στον οικισμό Δασκαλιό, ο οποίος ήταν σημαντικός οικισμός κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, στον Κάβο της Κέρκυρας, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της κ. Μόργκαν ότι βάσει των αρχαιολογικών ερευνών της σχολής στην Αίγινα, λόγω των φυσικών πόρων και των εμπορικών δυνατοτήτων του νησιού, άνθιζε η κατασκευή πήλινων αγγείων από την εποχή του χαλκού μέχρι και την δεκαετία του 1960, ενώ σήμερα μόνο μία οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την παράδοση των πέντε χιλιετιών.

Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης της Βρετανικής Σχολής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ρόμπιν Κόρμακ, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή του Βυζαντίου στην κληρονομιά της βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα από το έργο σημαντικών Βρετανών αρχιτεκτόνων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Γουόλτερ Σάικς, ο οποίος εργάστηκε από το 1906 έως το 1911 για την Βρετανική Σχολή στην Αθήνα και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές και συντηρήσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων στη χώρα μας.

Ο Σάικς ήταν ένας από τους σχεδιαστές της πόλης του Νέου Δελχί και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την βυζαντινή αρχιτεκτονική και από την εμπειρία του στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόρμακ στους Ρόμπερτ Βάις Σούλτς και τον συμφοιτητή και μετέπειτα συνεργάτη του Σιντνεϊ Μπάρνσλεϊ, οι οποίοι ήρθαν με υποτροφία στην Ελλάδα για Βυζαντινές σπουδές. Ο Σούλτς, βαθύτατα επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Ελλάδα, έχτισε τον Καθεδρικό Ναό του Χαρτούμ στο Σουδάν, στα πρότυπα του Αγ. Δημητρίου της Θεσσαλονίκης.

πηγη"alfavita.gr

και η αντιθετη αποψη....

Ναρκισσισμός και συνωμοσιολογία
Του Αλεξη Παπαχελα
Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο της ιστορίας μας. Ο χαρακτήρας μας μπορεί να μας οδηγήσει σε δύο πολύ διαφορετικά μονοπάτια, το ένα δύσκολο αλλά δημιουργικό, το άλλο εύκολο και εξόχως αυτοκαταστροφικό.
Ποια είναι η «εύκολη» λύση; Αυτή που ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες σημαίνοντες πολιτικοί παράγοντες και εξαντλείται στις επιθέσεις στη... Γερμανία και στις υπόλοιπες σκοτεινές δυνάμεις, που απεργάζονται συνωμοσίες κατά της χώρας μας. Είναι προφανώς πιο εύκολο να αμολήσεις μια ναρκισσιστική εθνικιστική κορώνα και να απευθυνθείς στα συνωμοσιολογικά ένστικτα του Ελληνα, παρά να δεις κατάματα το πρόβλημα και να το λύσεις. Είναι ασφαλώς πολύ λογικό και θεμιτό για τους παρωχημένους πολιτικούς που εκπροσωπούν ένα χρεοκοπημένο κατεστημένο να καταφεύγουν σε αυτές τις λύσεις.
Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, μόνο στον γκρεμό. Ούτε η Μέρκελ θα τρομάξει μπροστά στην επιστολή Πετσάλνικου, ούτε η μετοχή της BMW θα καταρρεύσει επειδή κάποιοι άρχισαν να καλλιεργούν την ιδέα του μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων. Εχουμε ήδη υποστεί τεράστια ζημιά στην εικόνα μας διεθνώς και το μόνο που μας λείπει είναι να αρχίσουμε την παλιά καλή τακτική τού «σε βρίζω, αλλά φέρε και τα λεφτά». Επιτέλους, κανείς δεν αισθάνεται πλέον ότι μας χρωστάει, επειδή είμαστε ο περιούσιος λαός. Εξαργυρώσαμε τα γραμμάτια για τον Περικλή και τη διάδοση της δημοκρατίας, για το έπος του 1940 και τώρα είμαστε μια ακόμη χώρα που τα έχει κάνει θάλασσα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.
Υπάρχει, λοιπόν, το μονοπάτι που οδηγεί στην εσωστρέφεια και σε ένα φανταστικό πόλεμο με σκοτεινές δυνάμεις που μας ζηλεύουν και μας κυνηγούν. Αν αυτή η νοοτροπία συνδυασθεί και με ακραίες συμπεριφορές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα μας πάει πάρα πολύ πίσω. Ο άλλος δρόμος είναι να θυμώσουμε με τα όσα ακούμε και διαβάζουμε για τη χώρα μας και να πούμε μόνοι μας «ε, όχι ρε φίλε, δεν τα αξίζουμε όλα αυτά. Τα κάναμε θάλασσα, αλλά θα τα διορθώσουμε γιατί είμαστε μια δυνατή χώρα με πολλά πλεονεκτήματα και ένας λαός που ξέρει να τα θαλασσώνει, αλλά και να επιβιώνει στο τέλος». Αυτός ο θυμός μπορεί να βγάλει από το ελληνικό DNA φιλότιμο, εργατικότητα και ένα καινούργιο όραμα. Απαιτεί, όμως, να κοιταχθούμε στον καθρέφτη και να αναγνωρίσουμε τα δικά μας λάθη. Ναι, να τα ξεχωρίσουμε από τις κακοήθειες, τους λαϊκιστικούς ρατσισμούς κάποιων ξένων και τις υπερβολές, αλλά να τα δούμε.
Εχουμε πιάσει τον «πάτο». Η επιλογή είναι δική μας τώρα, αν θα βγάλουμε τον κακό τριτοκοσμικό μας εαυτό πιστεύοντας στον ρόλο του θύματος ή αν θα αρπάξουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας για να σταματήσουμε να είμαστε ο περίγελως διεθνώς.

το ΙΝΚΑ προτεινει......

Μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα[25.02.2010, 13:34]
Σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δημοσιεύματα που χαρακτήρισαν τους Έλληνες κλέφτες της Ευρωζώνης, καλεί το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ).
Η μεγαλύτερη οργάνωση καταναλωτών της χώρας ζητά από όλους τους πολίτες να μην αγοράζουν γερμανικά προϊόντα, ούτε να ψωνίζουν από γερμανικά καταστήματα.
Αφορμή για το μποϊκοτάζ στάθηκε το γνωστό πια εξώφυλλο του περιοδικού Focus, με την Αφροδίτη της Μήλου να έχει σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο.

χο...χο...χο...χο...

χε...χε...χε...χε..

μανιταρια....παντος καιρου...

αγωνας για τα διοδια Λεπτοκαρυας


Αθρόα η προσέλευση του κόσμου χτες στα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Αμέτρητοι πολίτες και αρκετά στελέχη κομμάτων απέκλεισαν σήμερα το απόγευμα τα διόδια της Λεπτοκαρυάς ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πνιγμό που δέχεται ο Νομός από διόδια. Οι πολίτες απέκλεισαν τα διόδια και επέτρεπαν τους οδηγούς να περάσουν χωρίς να πληρώσουν. Όπως επεσήμαναν αυτό ήταν μόνο η αρχή, "Μια πρώτη γεύση" όπως χαρακτηριστηκά είπαν, και θα συνεχίσουν πιο δυναμικά και πιο αποφασιστηκά.
Απ' ότι μάθαμε τις επόμενες μέρες θα βρεθεί ο υπ. Μεταφορών στην Πιερία για να έχει προσωπικές επαφές για το θέμα και για να δει το θέμα από κοντά... Άντε να δουμε...

Τελκα με τις γερμανικες αποζημιωσεις δεν θα γινει παλι τιποτα...επρεπε ν αρπαξουμε την ευκαιρια....


Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τόνισε ότι «πατριωτισμός είναι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί σήμερα στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να συνδέεται με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Να προβεί η Ελλάδα σε διάβημα κάλεσε τον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
"Κύριε Καρατζαφέρη σας λέω ότι δεν παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας. Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού. Επομένως το θέμα υπάρχει στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων. Δεν είναι θέμα σημαίας ευκαιρίας σε μια περίοδο δύσκολη. Τώρα που ανακτούμε αξιοπιστία και σιγουριά. Εάν το επαναφέρουμε τώρα, θα ερμηνευόταν ότι υπεκφεύγουμε των δικών μας υποχρεώσεων και ψάχνουμε για άλλοθι. Δεν θέλουμε μια τέτοια αντίληψη για την Ελλάδα. Δεν χρησιμοποιούμε το θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει να έχουμε πρόγραμμα και την κατάλληλη στιγμή να διεκδικούμε" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Παρά τις τότε δυσκολίες μας, είχα θέσει ως υπουργός Εξωτερικών το θέμα των αποζημιώσεων στο Γερμανό ομόλογό μου, Γιόσκα Φίσερ, αλλά το θέμα δεν προχώρησε" είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ξεφύγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση, εάν δεν αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι. "Να αποδείξουμε ότι πληρώνουμε τα χρέη μας. Αυτό δεν εξαρτάται από διμερείς συμφωνίες, αλλά από εμάς τους ίδιους. Αυτή την εικόνα θα την αποκαταστήσουμε έναντι των εταίρων μας" υπογράμμισε.
Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι προέχει να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. "Πατριωτισμός σημαίνει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους. Όσο για τα ατυχή και προσβλητικά που γράφτηκαν στο περιοδικό Focus, χαίρομαι που η κυβέρνηση της Γερμανίας τα αποδοκίμασε. Σήμερα έχουμε κοινά προβλήματα και φιλοδοξίες με την Γερμανία. Για μια Ευρώπη της "πράσινης" ανάπτυξης και της καινοτομίας. Εκεί να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας σήμερα".

πηγη ""πρεζα"

Μουαμαρ.....τζιχαντ εναντιον της Ελβετιας


ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι κύρηξε "τζιχάντ" εναντίον της Ελβετίας, την οποία χαρακτήρισε ως "άπιστη" και "αποστάτρια" μετά από την απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων στη χώρα.

"Είμαι εναντίον της Ελβετίας της άπιστης και αποστάτριας η οποία κατέστρεψε τα σπίτια του Αλλάχ. Το τζιχάντ πρέπει να εκφραστεί με όλα τα μέσα", δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε ομιλία του στη Βεγγάζη, με την ευκαιρία της γιορτής του Μουλούντ για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τον λίβυο ηγέτη "το τζιχάντ εναντίον της Ελβετίας, εναντίον του σιωνισμού, εναντίον της ξένης επιθετικότητας δεν είναι τρομοκρατία".

"Κάθε μουσουλμάνος σε ολόκληρο τον κόσμο που σχετίζεται με την Ελβετία είναι ένας άπιστος εναντίον του Ισλάμ, εναντίον του Μωάμεθ, εναντίον του Θεού, εναντίον του κορανίου", πρόσθεσε ο Μουάμαρ Καντάφι, μιλώντας σε χιλιάδες ανθρώπους.

Στις 29 Νοεμβρίου το 57,5% των ελβετών ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης των μιναρέδων

Διαταραξη της κλιματικης ισορροπιας....


Ενα τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε πριν λίγες εβδομάδες από την Ανταρκτική απειλεί να διαταράξει την κίνηση των ρευμάτων του ωκεανού και την κλιματική ισορροπία, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές το παγόβουνο, έκτασης όσο το Λουξεμβούργο, θα μπορούσε να αποκλείσει μια περιοχή που παράγει το εν τέταρτον των παγωμένων θαλάσσιων υδάτων πυθμένος του κόσμου. Η επιβράδυνση της παραγωγής αυτών των υδάτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ψυχρότερους χειμώνες στον βόρειο Ατλαντικό.



Το παγόβουνο, που αποκολλήθηκε από από τον παγετώνα Μερτς, βρίσκεται νότια της Αυστραλίας.

Είναι πιθανόν να κινηθεί προς βορράν ή να παραμείνει επί δεκαετίες στα ύδατα της Ανταρκτικής.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για φυσική εξέλιξη και δεν έχουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η αποκόλληση οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Το παγόβουνο, βάρους ενός δισεκατομμυρίου τόνων και πάχους 400 μέτρων, δεν έχει αποκτήσει ακόμη ονομασία.

που χαθηκε αυτος?

ΓΕΛΑΝΕ .......αλλα κοντος ψαλμος...αλληλουιαααα




- Παπακωνσταντίνου: Να σου πω ένα φοβερό ανέκδοτο.
Μερικοί εργαζόμενοι νομίζουν ότι θα πάρουν σύνταξη*!
- Λοβέρδος: Καλά ... το άλλο τόμαθες?
Κάποιοι άλλοι νομίζουν πως θα πάρουν και το εφάπαξ

Η γνωστη αγνωστη θεραπευτικη ουσια.....


Η άγνωστη «θαυματουργή» θεραπεία





Το γνωστό οξυζενέ φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Παρόλο όμως, που αρκετοί επιστήμονες πραγματοποιούν αποκαλυπτικές μελέτες για τις ιαματικές του ιδιότητες, τα συμπεράσματά τους υποβαθμίζονται συστηματικά απο το ιατροφαρμακευτικό σύστημα...





Πριν από 170 χρόνια, όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία, οι αυτόχθονες έπιναν νερό, μέσα στο οποίο διέλυαν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών - από πιο ήπιες, όπως η γρίπη, έως σοβαρότερες ασθένειες, όπως η χολέρα και η μαλάρια. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου θεραπείας ήταν τόσο θετικά, ώστε θεωρήθηκε ότι η διάδοση της θα επηρέαζε το εμπόριο χημικών φαρμάκων που είχε αρχίσει τότε να καθιερώνεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.





Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, οι βρετανικές Αρχές προσέλαβαν έναν ρεπόρτερ, ο οποίος -προσποιούμενος τον γιατρό- «κατασκεύασε» μια ιστορία για ένα παιδί που πέθανε εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης, ύστερα από τη λήψη υπεροξειδίου του υδρογόνου.


Το γεγονός ότι η είδηση προήλθε από έναν «ειδικό» επηρέασε καθοριστικά τους Ινδούς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη χρήση του Η2Ο2 και να στραφούν στα βρετανικά φαρμακευτικά σκευάσματα (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).




Επρόκειτο για το πρώτο χτύπημα εναντίον μιας πολλά υποσχόμενης θεραπευτικής μεθόδου, η οποία από τότε καταπιέζεται συστηματικά από το φαρμακοκεντρικό ιατρικό μοντέλο.


Πολλοί επιστήμονες (Willhelm, Warburg, Oliver, Holman, Farr, Barnard, Palthe, McCabe, Cummings) υποστηρίζουν ότι τα θεραπευτικά οφέλη της είναι πολύ σημαντικά για όλες σχεδόν τις ασθένειες, μετατρέποντας τη σε πανάκεια χωρίς προηγούμενο και, μάλιστα, με μηδενικό κόστος!






Μεταξύ αυτών, κάποιοι την εφαρμόζουν ως εναλλακτική μέθοδο θεραπείας αφού η κλασική Ιατρική αρνείται να τη συμπεριλάβει στις καθιερωμένες πρακτικές της και η επιστημονική κοινότητα δεν χρηματοδοτεί επίσημες έρευνες για την αποτελεσματικότητα της.





Οξυγόνο: το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό



Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70%-80% από νερό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (89%) είναι οξυγόνο. Σχεδόν όλη η βιολογική ενέργεια του ανθρώπου πηγάζει από αυτό το δομικό στοιχείο, χάρη στο οποίο ο οργανισμός παραμένει ζωντανός και σε καλή κατάσταση. Και απόδειξη είναι το ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει εβδομάδες χωρίς φαγητό, αρκετές μέρες χωρίς νερό, αλλά μόνο λίγα λεπτά χωρίς οξυγόνο.


Ο θεμελιώδης ρόλος του για τη διατήρηση της ζωής οδήγησε πολλούς επιστήμονες να μελετήσουν το ίδιο το οξυγόνο, καθώς και τη σχέση που μπορεί να έχει η έλλειψη του με την εμφάνιση ασθενειών, αλλά και την πιθανή αξιοποίηση του για την ανάκτηση της υγείας.





Το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από το σύνολο των μελετών είναι ότι η πρωταρχική αιτία των περισσότερων ασθενειών συνδέεται -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- με την ανεπαρκή παρουσία του, κυρίως σε κυτταρικό επίπεδο, και ότι η ενίσχυση του οργανισμού με επιπλέον οξυγόνο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την πρόληψη ή καταπολέμηση της παθογένειας (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).

Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις για τη δύναμη του οξυγόνου στη θεραπευτική διαδικασία πραγματοποιήθηκε το 1931.









Ο δρ. Otto Warburg κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και Ιατρική, όταν απέδειξε ότι οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε περιβάλλοντα πλούσια σε οξυγόνο, επειδή είναι αναεροβικοί. Επιπλέον, ο Warburg μέσω των πειραμάτων του διαπίστωσε ότι η αφαίρεση οξυγό νου από το κύτταρο κατά 35%, το μετατρέπει σε καρκινικό.


Υποστήριξε ότι η βασική αιτία του καρκίνου είναι η ανεπαρκής οξυγόνωση των κυττάρων και ότι, αν αντιστρέψουμε αυτό το δεδομένο, ο καρκίνος θα μπορούσε να νικηθεί (Otto Warburg, The prime cause and prevention of cancer, 30/6/1966).





Μετέπειτα μελέτες του ίδιου του Warburg και άλλων επιστημόνων συμπέραναν ότι σχεδόν όλες οι τοξίνες και τα βακτήρια εξουδετερώνονται σε περιβάλλοντα πλούσια σε οξυγόνο (Otto Warburg, The prime cause and prevention of cancer).. Κάποιες από τις θεραπείες που αναπτύχθηκαν με κεντρικό γνώμονα την παραπάνω διαπίοτωοη ονομάστηκαν «οξειδωτικές» γιατί, από τη μια, προκαλούν οξείδωση των προσβεβλημένων από βλαβερούς μικροοργανισμούς κυττάρων και, από την άλλη, θωρακίζουν τα υγιή κύτταρα οξυγονώνοντας τα.





Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2O2) συγκαταλέγεται σε αυτές και, μαζί με το όζον (Ο2), συνιστούν τις βιο-οξειδωτικές θεραπείες. Ο μηχανισμός δράσης τους είναι παρόμοιος: όταν διαλύονται μέσα στο σώμα, απελευθερώνουν το επιπλέον άτομο οξυγόνου που εμπεριέχεται στη μοριακή τους σύνθεση, δημιουργώντας ένα καλά οξυγονωμένο περιβάλλον που έχει διπλή αποστολή: την πρόληψη και τη θεραπεία.










Ωστόσο, η ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία επιμένουν να μην εκμεταλλεύονται αυτές τις θεραπευτικές λύσεις - προφανώς επειδή δεν τους δίνεται κανένα οικονομικό κίνητρο. Τόσο το όζον όσο και το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ουσίες που δεν μπορούν να πατενταριστούν και το κόστος παρασκευής τους είναι εξαιρετικά χαμηλό.





Επιπλέον, αν η θεραπευτική δράση τους αφορά όντως στο σύνολο των ασθενειών, τις μετατρέπει σε απειλή για την καθιερωμένη βιομηχανία ακριβών συμπτωματικών φαρμάκων και πολυδάπανων ιατρικών πρακτικών. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το σύστημα δεν χρηματοδοτεί και επίσημες έρευνες που θα αποδείκνυαν την αξία τους (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).




Μια παντοδύναμη θεραπευτική λύση με άγνωστη ιστορία




Πρωτοπόρος στην εκμετάλλευση αυτής της θεραπείας, της οποίας θεωρείται και πατέρας, υπήρξε ο δρ. Richard Willhelm. Κατά τη δεκαετία του 1940, ίδρυσε, τον οργανισμό Επιμορφωτικού Ενδιαφέροντος για το Υπεροξείδιο του Υδρογόνου (ECHO) θέλοντας να διαδώσει τα θεραπευτικά οφέλη του. Ο ίδιος το χρησιμοποίησε σε ασθενείς, βλέποντας πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δερματικά προβλήματα, πολιομυελίτιδα και διανοητικές ανωμαλίες που προκύπτουν από βακτηριακές μολύνσεις.


Προτού το ανακαλύψει ο Willhelm, ο βρετανός γιατρός Τ. Η. Oliver το είχε χορηγήσει πρώτος με ενδοφλέβιες ενέσεις σε 25 ασθενείς που έπασχαν από πνευμονία. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: το ποσοστό θνησιμότητας από την ασθένεια έπεσε από το 80% στο 48% και η ενδοφλέβια έγχυση υπεροξειδίου του υδρογόνου έγινε το μυστικό όπλο αντιμετώπισης της επιδημίας πνευμονίας που ξέσπασε λίγο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.










Το 1950, ο δρ. Reginald Holman διεξήγαγε πειράματα, στα οποία χορηγούσε υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,45%, διαλυμένο στο νερό, το οποίο στη συνέχεια έπιναν ποντίκια με καρκινικούς όγκους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του, οι όγκοι εξαφανίστηκαν τελείως εντός ενός διαστήματος μεταξύ 15 και 60 ημερών (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).





Πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις της άγνωστης ιστορίας της θεραπευτικής δύναμης της ουσίας, οι οποίες αναφέρονται στο βιβλίο της Madison Cavanaugh The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases (Η θεραπεία του ενός λεπτού: το μυστικό για να γιατρέψεις σχεδόν όλες τις ασθένειες). Στο ίδιο βιβλίο έχουν συγκεντρωθεί και οι γνώμες ειδικών επιστημόνων που υποστηρίζουν τις εκπληκτικές ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνου και γενικότερα των βιο-οξειδωτικών θεραπειών σε όλο το φάομα των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης, και της τριπλής μάστιγας: AIDS, καρκίνος και καρδιακά προβλήματα.





Το 1993, ο Αμερικανός ερευνητής δρ. Charles H. Farr προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική, για την εργασία του σχετικά με την ευεργετική δράση του Υπεροξειδίου του Υδρογόνου στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμφωνά με την έρευνα του, τα κοκκιοκύτταρα (είδος λευκών αιμοσφαιρίων) παράγουν την ουσία που αμύνεται εναντίον βακτηρίων, παρασίτων και ζυμομυκήτων που προσβάλουν τον οργανισμό, ρυθμίζει τις ορμόνες και το σάκχαρο του αίματος, και αποτελεί απολυμαντικό, αντισηπτικό και οξειδωτικό παράγοντα (C. Η. Farr, The therapeutic use of H2O2, Townsend letter for Doctors, 1987).





Ο δρ. David G. Williams, ένας από τους κορυφαίους επι στήμονες φυσικών θεραπειών, αναφέρει: « Ο αρχικός σκεπτικισμός μου για τη θεραπευτική λήψη υπεροξειδίου του υδρογόνου με οδήγησε σε ενδελεχή έρευνα, κλινική εργασία και πειραματισμό. Καταλαβαίνω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πιθανότατα δεν θα πειστεί ποτέ, ωστόσο εγώ είμαι πεπεισμένος ότι το H2O2 είναι ασφαλές, διαθέσιμο και με εξωφρενικά μικρό κόστος. Αλλά το καλύτερο απ' όλα είναι ότι λειτουργεί!»


(David G. Williams, The many benefits of hydrogen peroxide, 17/7/2003)





Ο παθολόγος William C. Douglas προσθέτει ότι η ουσία «μπορεί να χορηγηθεί σχεδόν σε κάθε παθολογική περίπτωση, συχνά με εξαιρετικά αποτελέσματα» (William C. Douglas, MD, Hydrogen Peroxide: Medical Miracle, Second opinion publishing, 1996).










Ο δρ. Kurt Donsbach γράφει σε άρθρο του στο περιοδικό Alternatives ότι μια ουγκιά υπεροξειδίου του υδρογόνου 35%, διαλυμένη σε ένα γαλόνι νερό, βοηθά στην καλύτερη αναπνοή όσων πάσχουν από εμφύσημα και καρκίνο του λάρυγγα, αν ψεκάζεται στον χώρο που διαβιούν (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases). Ο ίδιος αναφέρεται με ενθουσιασμό και στην αξιοποίηση της θεραπείας με H2O2 για την καταπολέμηση του καρκίνου (www. alkalizeforhealth.net/oxygen.htm).





Το 1986, ο γνωστός καρδιοχειρουργός Christiaan Barnard, φημισμένος για το γεγονός ότι πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, άρχισε να συστήνει τη θεραπεία με υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ασθενείς, αφού πρώτα την εφάρμοσε ο ίδιος για να θεραπεύσει την αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες που συνοδεύουν το γήρας και έμεινε έκπληκτος με το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Barnard γελοιοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό από την ιατρική κοινότητα, ώστε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει κάθε σχέση του με τη θεραπεία για να διασώσει τη φήμη και τη δουλειά του (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).





Η λύση για τον αλκοολισμό





Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται προοδευτικά και σχετίζεται με την αδυναμία του ατόμου να ελέγξει την κατανάλωση αλκοόλ, η τοξική επίδραση του οποίου επηρεάζει την κυτταρική αναπνοή. Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί καθεστώς ανεπάρκειας οξυγόνου στους σωματικούς ιστούς οδηγώντας σε ιστοτοξική υποξία, κατά την οποία οι ιστοί και τα κύτταρα αδυνατούν να εκμεταλλευτούν και να μεταβολίσουν το οξυγόνο από το αίμα.





Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μέθη που, στην περίπτωση του αλκοολικού, παρατείνεται σε χρόνο και σταδιακά καταβάλλει τον οργανισμό. Το γεγονός ότι οι βαθιές εισπνοές βοηθούν να ξεμεθύσουμε πιο γρήγορα αποτελεί ένδειξη του καταλυτικού ρόλου που έχει το οξυγόνο στην αποτοξίνωση του οργανισμού από το αλκοόλ.









Ο δρ. P.M. Van Wulffren Palthe εργάστηκε με άτομα που έπασχαν από αλκοολισμό και διαπίστωσε ότι η στοματική λήψη υπεροξειδίου του υδρογόνου ανέστειλε την επιθυμία τους για αλκοόλ και τους βοήθησε να θεραπευτούν από τον εθισμό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του αλκοολισμού, γιατί μπορεί να ανατρέψει την ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών και των κυττάρων που σχετίζεται με την προοδευτική εκδήλωση της ασθένειας (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).





Προάσπιση της υγείας του εγκεφάλου και της διάθεσης




Όσοι ζουν σε μεγαλουπόλεις εμφανίζουν συχνά μεταβολές στη διάθεση τους και ατονία στις εγκεφαλικές τους λειτουργίες κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στον -κακής ποιότητας- αέρα που εισπνέουν, ο οποίος δεν προσφέρει επαρκή ποσότητα οξυγόνου.










Η καθημερινή ελλειμματική οξυγόνωση του οργανισμού γενικότερα, και ειδικότερα του εγκεφάλου, δημιουργεί πολλές εγκεφαλικές-ψυχολογικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, ατονία, ευερεθιστότητα, αδιαθεσία και εξασθένιση των πνευματικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η κριτική ικανότητα και η καθαρή σκέψη.





Τα τελευταία χρόνια, η φαρμακευτική βιομηχανία έχει χτίσει γύρω από αυτά τα -ανεξήγητα για την ίδια- συμπτώματα μια ολόκληρη αυτοκρατορία ασθενειών που «κατασκευάστηκαν» και διαδόθηκαν, για να προωθήσουν νέου τύπου φάρμακα διά θεσης και συμπεριφοράς. Η προπαγάνδα που στήθηκε γύρω από αυτές τις ασθένειες οδήγησε στην αποδοχή τους από τον σύγχρονο άνθρωπο, που εκπαιδεύεται να θεωρεί το χάπι πανάκεια για κάθε περίπτωση.





Ο δρ. Ed McCabe υποστηρίζει ότι η συστηματική λήψη υπεροξειδίου του υδρογόνου αρκεί για να συμπληρωθεί η απαραί τητη ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά και να μας τροφοδοτεί με ενέργεια και καλή διάθεση. Εξίσου ευεργετικό αποδεικνύεται για την καλή λει τουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση των πνευματικών μας ικανοτήτων, ακόμα και του βαθμού ευφυίας μας (Ed McCabe, Flood your body with oxygen : therapy for our polluted world, Energy puplications, 2003).








Απαλλαγή από τις περιοδοντικές επεμβάσεις




Ο δρ. Paul Cummings δίδασκε περιοδοντικές χειρουργικές τεχνικές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, προτού ανακαλύψει ότι με το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορούσε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα. Στους 1000 ασθενείς στους οποίους εφάρμοσε αυτή τη θεραπεία, το 98% ξεπέρασε το περιοδοντικό του πρόβλημα χωρίς τη βοήθεια επέμβασης. Ο δρ. Cummings υποστηρίζει ότι οι δυνατότητες της ουσίας στην οδοντιατρική είναι συναρπαστικές και ότι οι συνάδελφοι του επιστήμονες πρέπει να αναγνωρίσουν την υπεροχή της, συγκριτικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις (Jane E. Brody, Non surgical therapies for gums spurs aide debate, New York Times, 23/3/1982).





Στην πραγματικότητα, το Η2Ο2 χρησιμοποιείται ήδη στην οδοντιατρική διαδικασία λεύκανσης των δοντιών - μια υπηρεσία υψηλού κόστους για τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, περιέχεται και στις εμπορικές οδοντόκρεμες που υπόσχονται λαμπερό χαμόγελο, οι οποίες όμως έχουν ενοχοποιηθεί για μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη στοματική υγιεινή, εξαιτίας των υπόλοιπων χημικών συστατικών τους. Σύμφωνα με όσα αναγράφει η συγγραφέας Madison Cavanaugh στο βιβλίο της, αρκεί να βουρτσίζει κανείς τα δόντια του με υδάτινο διάλυμα που περιέχει 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου, για να έχει λευκή και υγιή οδοντοστοιχία και ούλα, ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα.





Η «γκετοποίηση» της εναλλακτικής θεραπευτικής





Οι βιο-οξειδωτικές θεραπείες και γενικότερα οι θεραπευτικές πρακτικές που εστιάζουν στην ενεργή δράση του οξυγόνου θεωρούνται εναλλακτικές και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται από το καθιερωμένο σύστημα - συχνά με καχυποψία ως προς την ποιότητα και αποτελεσματικότητα τους.


Φυσικά, η αξία του οξυγόνου αναγνωρίζεται και από την κλασική Ιατρική. Το περίεργο, όμως, είναι ότι το αξιοποιεί επιλεκτικά και με... μέτρο: χρησιμοποιείται, δηλαδή, συμπληρωματικά για να διευκολύνει ασθενείς που αδυνατούν να απορ ροφήσουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου μέσω της αναπνοής τους.


Το υπερβατικό οξυγόνο χρησιμοποιείται για να θεραπεύ σει δηλητηριάσεις από διοξείδιο του άνθρακα, γάγγραινα με εκπομπή αερίων και αεροεμβολισμό (νόσο του δύτη). Ακόμα, εφαρμόζεται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Στις εντατικές των νοσοκομείων, ασθενείς που χαροπαλεύουν παραμένουν ζωντανοί, χάρη στο οξυγόνο που παίρνουν μέσω μηχανικής υποστήριξης.





Ακόμα και η παραγωγή ορισμένων φαρμακευτικών σκευα σμάτων εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες του οξυγόνου. Για παράδειγμα, οι περισσότερες συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων της χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας, αλλά και φαρμάκων, επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα με οξυγόνο για να τα εξουδετερώσουν. Ωστόσο, όλα τα συμβατικά φάρμακα συνοδεύονται από πλήθος παρενεργειών, γεγονός που μακροπρόθεσμα τα καθιστά ζημιογόνα για το σύνολο του οργανισμού.





Έχοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, τίθενται κάποια ερωτήματα:





• Αφού η επιστήμη αναγνωρίζει τη δύναμη του οξυγόνου στη θεραπευτική διαδικασία, γιατί περιορίζει τη χρήση του μόνο σε κάποιες περιπτώσεις και δεν μελετά την αξιοποίηση του σε άλλες;





• Γιατί αγνοούνται τα πρωτοφανή συμπεράσματα ανεξάρτητων ερευνητών, εκ των οποίων κάποιοι χαρακτηρίζουν το οξυγόνο -και δη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου- ως θεραπευτική λύση για κάθε ασθένεια;





• Γιατί, σε τελική ανάλυση, σνομπάρεται η εναλλακτική Ιατρική, η οποία τολμά να εφαρμόσει νέες μεθόδους θεραπείας όπως η παραπάνω, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε πολύ θετικά αποτελέσματα;





Το σχέδιο είναι πολύ καλά οργανωμένο και έχει ως πυρήνα την εμπορευματοποίηση των ασθενειών. Ο ιστός που έχει πλεχτεί γύρω από αυτή επιβιώνει μέσω ουσιών και διαδικασιών που πωλούνται ακριβά για να καταστείλουν μεμονωμένα συμπτώματα, χωρίς να επιφέρουν ίαση.





Ό,τι ξεφεύγει από τον παραπάνω κανόνα, και κυρίως ό,τι μοιάζει να τον απειλεί, καταστέλλεται ή γελοιοποιείται. Στην καλύτερη περίπτωση, γκετοποιείται σε μια κατηγορία που ονομάζεται «εναλλακτική», προκειμένου να ξεχωρίζει από το επίσημο, πέραν πάσης υποψίας, δόγμα και να ελέγχεται ευκολότερα από αυτό.


πηγη "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ"

τι ειπε για τον Αλογοσκουφη ο Χατζημαρκακης

αλιευμενο απο τον Κραχτη

25 Φεβ 2010

η επισημη....virtual prison....που τους φυλανε...


Η επίσημη
Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα
Επίσημη Χωρητικότητα:152

Με τους κουμπάρους μαζί : 3500



Ονομάζεται Virtual Prison γιατι ενω δεν είναι φυλακή, εκεί βρίσκονται όσοι θα έπρεπε να είναι φυλακή.

η πολυπληθεστερη φυλακη του κοσμου


Η πολυπληθέστερη
Kresty, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Επίσημη Χωρητικότητα: 3000

Αν και υποτίθεται ότι χωράνε 3000 άτομα, στην πραγματικότητα οι κρατούμενοι ξεπερνάνε τους 10 χιλιάδες! Δηλαδή, σε κάθε έναν αναλογούν 4 τετραγωνικά μέτρανα ζήσει και να αναπνεύσει! Το μπάνιο επιτρέπεται μόνο μια φορά την εβδομάδα και στον κάθε κρατούμενο επιτρέπουν μόνο 15
λεπτά κάτω από το ντους. Μάλλον οι περισσότεροι να πεθαίνουν από τη βρόμα και την έλλειψη επαρκούς ... οξυγόνου!

η πιο διασημη φυλακη του κοσμου


Η πιο διάσημη
Αlcatraz, Καλιφόρνια
Χωρητικότητα : 336

Είναι σε νησί. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις, όσο καλά και να το σχεδιάσεις, γιατί απλούστατα δεν έχεις που να πας. Στα 30 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της, επίσημα δεν έχει δραπετεύσει ποτέ κανείς (ο Σον Κόνερι μήπως;) αν κι έχουν σημειωθεί 14 αποτυχημένες προσπάθειες.
Μάλιστα, δύο άντρες το προσπάθησαν δύο φορές! Επτά άλλοι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα (οι 2 πνίγηκαν) κι οι υπόλοιποι απλά ξαναπιάστηκαν.
Η προσπάθεια μετράει όμως, που πέρασε και στην ιστορία.

η πιο ασφαλης φυλακη του κοσμου


Η πιο ασφαλής
Adx Supermax, Κολοράντο
Χωρητικότητα: 550 κρατούμενοι

Είναι ο εφιάλτης κάθε παρανόμου. Βασικά επιβεβαιώνει στο έπακρο τον όρο φυλακή, γιατί εκεί δεν περνάνε τα πολλά πολλά. Βία, πειθαρχία και σύστημα ασφαλείας που δε κάνει να ξεχνάς το ενδεχόμενο διαφυγής.
Aνοιξε τις πύλες της μόλις το 1994 και είναι το σπίτι των πιο βίαιων και επικίνδυνων εγκληματιών της χώρας. Εκεί, οι φυλακισμένοι δεν έχουν σχεδόν καμία επαφή ο ένας με τον άλλον, καθώς περνάνε 22 ώρες την ημέρα στην απομόνωση, για να αναλογιστούν τις πράξεις τους. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί από αυτούς που πέρασαν στα κελιά της, έχουν χάσει το μυαλό τους από την πολλή μοναξιά και αυστηρότητα. Οπότε οι ιθύνοντες δέχονται μόνο αυτούς που έχουν να εκτίσουν από 25 χρόνια ποινή και άνω ...

η πιο παραξενη φυλακη


Η πιο παράξενη
San Pedro, Βολιβία
Χωρητικότητα: 800 κρατούμενοι

Εδώ η κατάσταση αρχίζει και θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι κρατούμενοι των φυλακών αυτών είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν νοίκι !), έχουν κανονικές δουλείες μέσα στη φυλακή, ενώ κάποιοι από αυτούς μπορούν να συγκατοικούν με την οικογένεια τους. Αν είσαι τουρίστας, μπορείς ακόμα να επισκεφτείς με ξεναγό τις εγκαταστάσεις αυτές και να
διανυκτερεύσεις αν θες! Φημολογείται έντονα ότι οι κάτοικοι των φυλακών έχουν στα χέρια τους την πιο φτηνή κοκαΐνη στη χώρα κι αυτός είναι ο λόγος ότι έχουν πολλούς επισκέπτες καθημερινά. Ακου να δεις

Η πιο κυριλε φυλακη του κοσμου


Η πιο κυριλέ
Leoben Justice Centre, Αυστρία
Χωρητικότητα: 205 κρατούμενοι

Κι όμως πρόκειται για φυλακή κι όχι για ξενοδοχείο πολλών αστέρων. Σε προκαλεί έμμεσα να πυροβολήσεις επιτέλους τη γυναίκα σου για να
καταλήξεις εκεί. Τώρα για ποιο λόγο να χαλάνε τα λεφτά και την ώρα τους για να κάνουν τη φυλακή αυτή εμφανίσιμη και δελεαστική; Το μόνο
που θα καταφέρουν είναι να περιμένουν οι κρατούμενοι σε λίστα αναμονής για να εκτίσουν την ποινή τους μέσα στη χλιδή.

Παιρνουν χαμπαρι οι τραπεζες απο "κριση"... εξ αλλου ολη η ιστορια γινεται για να τα οικονομισουν αγρια σε βαρος μας


Σε απίστευτη ενέργεια εξευτελισμού τις αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών προχωρισε η τράπεζα Euro bank . Αφού λοιπόν το θέμα με της εισπρακτικές εταιρίες πήρε μεγάλες διαστάσεις …. και έστω λίγο ενημερώθηκαν οι πολίτες ότι μπορούν απλός να μην δίνουν καμιά σημασία σε αυτού του είδους της εταιρίες , η Euro bank πούλησε όλες τις οφειλές δανείων τις οποίες είχε σε ξένη εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο .
Η εταιρία είναι η ZEUS Recovery Fund S.A οι οποία ξεκίνησε το κυνήγι με τηλεφωνήματα, ενοχλήσεις και επιστολές τρομοκρατίας για να εισπράξει τα χρήματα, τα οποία βέβαια αγόρασε από την ....

....Euro bank έναντι αγνώστου ποσού μέχρι σήμερα .

Δεν φτάνει που έχουν χρέωση την πατρίδα μας λοιπόν……. τώρα χρεώνουν και των κάθε ένα ξεχωριστά σε ξένες εταιρίες .

Ο λόγος για των οποίο προχώρησε η Euro bank σε αυτή την εξευτελιστική ενέργεια είναι προφανείς σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης τα ληξιπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια θα εξοφλούνε με την καταβολή εφάπαξ του 10 % των οφειλών… Πρόλαβε λοιπόν η Euro bank να μας πουλήσει στους ξένους…που βέβαια δεν είμαστε και σίγουρη αν είναι πραγματικά ξένοι ή …. Κάποια θυγατρική εταιρία της ίδιας.

www.ksipnistere.blogspot.com

Βρεθηκε τροπος να ζυγιζονται οι λιτοδιαιτοι πολιτικοι μας


ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ....

Πως μας πηδανε...χωρις σαλιο οι...."προστατες" μας


Ανατριχιαστικός είναι ο μηχανισμός με τον οποίον συγκεκριμένοι τραπεζικοί κολοσσοί κερδοσκόπησαν εναντίον της χώρας μας, με αποτέλεσμα αυτοί μεν να κερδίσουν ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα δε να τεθεί υπό ξένη οικονομική κηδεμονία. Αξίζει να τον περιγράψουμε σε αδρές γραμμές. Το αποφασιστικό εργαλείο στο παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον της Ελλάδας είναι ένα εντελώς πρόσφατο χρηματοπιστωτικό προϊόν που ονομάζεται CDS (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων credit default swaps).

Πρόκειται για ασφάλιση κατά της περίπτωσης μη αποπληρωμής ενός χρέους. Μια τράπεζα π.χ. που αγοράζει ομόλογα ενός κράτους ασφαλίζει το ποσό που έδωσε σε μια άλλη τράπεζα, η οποία είναι υποχρεωμένη να της δώσει αυτή τα λεφτά της, αν το κράτος χρεοκοπήσει και βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει τα ομόλογά του όταν λήξουν ή να πληρώσει ενδιαμέσως τους τόκους.

Εννοείται ότι όσο πιο επισφαλής είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα θα απαιτήσει η τράπεζα που ασφαλίζει το χρέος.

Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι τρεις και μόνο τραπεζικοί κολοσσοί, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ και οι αμερικανικές Γκόλντμαν Ζαξ και Τζ. Π. Μόργκαν ελέγχουν τον 75% (!) της παγκόσμιας αγοράς των CDS.

Πάμε τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Περί τα μέσα Γενάρη, περίπου δέκα ημέρες πριν η χώρα μας αναζητήσει αγοραστές για το πενταετές ομόλογό της, η Ντόιτσε Μπανκ δημοσιοποιεί μια έκθεση - φωτιά για την ελληνική οικονομία, όπου αναφέρει πως πάμε χάλια και δεν αποκλείεται κατάρρευση.

Αμέσως μετά κινητοποιείται το τμήμα της CDS της Ντόιτσε Μπανκ. Ζητάει πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα για το ελληνικό χρέος, αφού υποτίθεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, όπως λέει το τμήμα μελετών της... ίδιας τράπεζας!

Αφού το επιτόκιο των CDS για την Ελλάδα ανεβαίνει, περνάει αμέσως το μήνυμα παγκοσμίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: τα διεθνή ΜΜΕ που δρουν ως «παπαγαλάκια» των κερδοσκόπων ουρλιάζουν ότι η ελληνική οικονομία παραπαίει, η ανενημέρωτη κοινή γνώμη τρομοκρατείται και οι επαΐοντες καταλαβαίνουν ότι στοχοποιήθηκε η Ελλάδα και οδεύει προς οικονομικό «γδάρσιμο».

Εν συνεχεία η ίδια η Ντόιτσε Μπανκ μαζί με την Γκόλντμαν Ζαξ αναλαμβάνουν να... πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα! Να τα προωθήσουν στους υποψήφιους αγοραστές! Ναι, αυτοί ακριβώς που συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση του κλίματος καταρράκωσης της ελληνικής οικονομίας για να διευκολυνθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις!

Δεν πρόκειται περί κακόγουστου αστείου. Μιλάμε εντελώς σοβαρά. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και πάμπολλες άλλες κυβερνήσεις, υποχρεώνεται αντικειμενικά να προστρέξει στις τράπεζες που ελέγχουν την αγορά CDS, παρ’ όλο που υπονομεύουν την Ελλάδα. Τους πληρώνει ουσιαστικά «προστασία», με τη χυδαία έννοια του όρου, ελπίζοντας να τις εξευμενίσει ώστε να την βοηθήσουν να δανειστεί με ανεκτά επιτόκια.

Η Ντόιτσε Μπανκ λοιπόν ως ανάδοχος τράπεζα μαζί με την Γκόλντμαν Ζαξ και άλλες, που παίζουν πολύ δευτερεύοντα ρόλο, καθορίζουν ουσιαστικά το επιτόκιο με το οποίο θα διαθέσει τα ομόλογά της η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει περιθώρια να μη συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους.

Εννοείται ότι η Ντόιτσε Μπανκ και η Γκόλντμαν Ζαξ έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους, οι οποίοι τρέχουν σαν τρελοί να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο 6,2%, γιατί φυσικά οι τράπεζες αυτές γνωρίζουν εκ των ένδον πως έχει στηθεί το παραμύθι της δήθεν επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Η Ντόιτσε Μπανκ και η Γκόλντμαν Ζαξ εισπράττουν παχυλές προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ από τους πελάτες τους, ενώ αγοράζουν και οι ίδιες μεγάλες ποσότητες χρυσοφόρων ελληνικών ομολόγων.

Τώρα ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο ελληνικού δανεισμού, στήνοντας σκηνικό για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη φυσικά...

ΤΩΡΑ ΤΡΕΜΟΥΝ
Τα κράτη, όμηροι των τραπεζών

ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΝ την Ελλάδα οι Γερμανοί. Εχουν όμως ταραχθεί ακόμη και αυτοί από την επίδειξη δύναμης των τραπεζών. «Η Κοινότητα θα έπρεπε να σκεφθεί πώς θα μπορέσει να αποξηράνει αυτόν τον βάλτο (των τραπεζών) που πιάνει ομήρους ολόκληρες χώρες» έγραψε σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Η «Μοντ» είναι εξοργισμένη: «Μόλις έναν χρόνο αφότου τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες αφιερώνοντας κολοσσιαία ποσά και στις δύο όχθες του Ατλαντικού -25% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τα χρεωμένα κράτη πέφτουν θύματα επιθέσεων από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διέσωσαν. Αυτό είναι ένα από τα πικρά μαθήματα της ελληνικής κρίσης» ομολογεί η γαλλική εφημερίδα.
του Γιωργου Δελαστικ

Τελικα ειχε δικιο ο Γιωργος....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.... αλλα θα μας τα φανε αυτοι που ταχα θα μας βοηθησουν....


Nα γιατί θέλουν να βάλουν στο χέρι τη χώρα μας.





"Χρυσός: Μπορεί να αποφέρει κρατικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως και να εξασφαλίσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.
Γεωθερμικά πεδία: Αν αξιοποιούνταν η ενέργεια που θα προέκυπτε, θα ισοδυναμούσε με 160.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.
Πετρέλαιο: Ένα δισ. βαρέλια είναι τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ουράνιο: 10.000 τόνοι στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας.

Να γιατί "διεκδικούν" οι Αλβανοί εθνικιστές την Ήπειρο, οι Σκοπιανοί τη Μακεδονία, οι Τούρκοι τη Θράκη και το Αιγαίο! (γιατί από πίσω τους βρίσκονται οι Αμερικάνοι που θέλουν να λεηλατήσουν και να ληστέψουν τον εθνικό μας πλούτο)

Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!

Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ.
Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ.

Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του (γνωστού ανθέλληνα χρηματοδότη της σκοπιανής προπαγάνδας) George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!.

Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.

Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.

O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα "Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα",η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του. Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συγκεκριμένα:

Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.

Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.

Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.

Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.

Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.

Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

Χρωμίτης: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Ουράνιο: Όπως ανέφερα ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας "Αθηναϊκή" είχε ως τίτλο "Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα" και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης" Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύσ! η.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την "εύφλεκτη πίσσα". Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφερε αν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.

Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές..."

Ένα εύλογο ερώτημα είναι το γιατί η Ελλάδα να έχει πετρέλαιο και σημαντικά ορυκτά σε τέτοιες ποσότητες.
Σε αυτό απαντούν οι γεωλόγοι λέγοντας τα εξής.

Όσον αφορά το πετρέλαιο είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος. Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο. Όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, εξηγείται εύκολα κι αυτό την στιγμή που ως γνωστόν καθώς η τεκτονική πλάκα της Αφρικής υποχωρεί κάτω από αυτήν της Ευρώπης, δημιουργεί μεταξύ άλλων και κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιου είδο! υς μεταλλευμάτων.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα "περίεργα" και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:

α') Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α. Χάμμερ),

β') Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης (CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),

γ') Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του Ροκφέλλερ),

δ') Επανομή - Σιθωνία - Θερμαϊκός (αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL).

Τα Λειβηθρα του Ορφεα.......Ολυμπος



Ποτε θα κανουμε αποδοχη κληρονομιας??????

ακομα μια απαντηση στους Γερμανους....


Αξιότιμε κύριε Helmut Markwort, αρχισυντάκτη του περιοδικού Focus

Το εξώφυλλο του περιοδικού σας (αριστερά) είναι κακόγουστο και χυδαίο. Ανησυχείτε για τα «φράγκα» σας και αυτό δεν σας εμποδίζει να προσβάλλετε την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Πολιτισμός κ. Markwort είναι το εξώφυλλο του περιοδικού της ομάδας μας (δεξιά). Πολιτισμός είναι ο Σάτυρος του Αρχαιολογικού Μουσείο Αθηνών. Ελπίζουμε να τον γνωρίζετε.

Η σημερινή έκδοση του περιοδικού μας και η παρουσία του Σατύρου είναι αφιερωμένη σε εσάς, στους συνεργάτες σας και στο έγκυρο περιοδικό σας!

Ας σταθούμε όμως στα «φράγκα» γιατί, από όλα όσα γράφετε, αυτά και μόνο φαίνεται να σας ενδιαφέρουν.

Λέμε λοιπόν: ας πληρώσει η Γερμανία τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ας επιστρέψει το χρυσό που υφάρπαξε από τη χώρα μου και τότε θα δούμε ποιος χρωστάει ποιόν! Όσο για τους απατεώνες, σας συμβουλεύουμε να τους ψάξετε στις φυλακές του Μονάχου. Απάτη δεν γίνεται μόνο με έναν. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο! Το όνομα SIEMENS, das "Flaggschiff" Deutschlands και οι δωροδοκίες, σας θυμίζουν τίποτα;

Η πρέπει να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας για τα υποβρύχια designed in Germany που "μπατάρουν" στου Σκαραμαγκά και τα τανκ που δεν δέχεται να "ψωνίσει" η Ελλάδα από τη χώρα σας; Η μήπως δεν γνωρίζατε πως η Γερμανία έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια στο μεγαλύτερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Ελλάδας και πιέζει ασφυκτικά με κάθε τρόπο τη χώρα μου να αγοράσει το Eurofighter;

Δε φταίτε όμως εσείς. Φταίει ο Έλληνας πολίτης που ανέχεται προσβολές σαν τη δική σας αλλά και την ανεπάρκεια των πολιτικών, που κακώς επέλεξε να τον κυβερνούν!

Φιλικά

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Διαχρονικος ο ρολος των παπαδων....??




Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.....



«Ο Γεννάδιος [Σχολάριος, πρώτος πατριάρχης μετά την Άλωση] δίδασκε πως ήταν θέλημα θεού η Πόλη να τουρκέψει και καταριόταν τους ενωτικούς και φανάτιζε το λαό που πολλές φορές έδειξε σημεία ανταρσίας αγριεύοντας και βρίζοντας αρχόντους και βασιλέα. [Φραντζής, 260].» [Κορδάτος, ό.π., σελ. 55.]


Απέναντι στους Τούρκους στάθηκαν μερικές χιλιάδες ηρωϊκοί υπερασπιστές υπό τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Έλληνες το γένος και φράγκοι. Την ίδια στιγμή στα μοναστήρια υπήρχαν άνω των 250.000 μάχιμων ανδρών, η παρουσία τους και μόνο θα αρκούσε να αντιστρέψει τα αριθμητικά δεδομένα. Παρέμειναν όμως εκεί πιστοί στις προσταγές της αφύσικης φασιστικής κάστας που έχει να επιδείξει μόνο εγκλήματα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), εις βάρους της Γής την οποία καπηλεύθηκε και στην οποία συνεχίζει να ασελγεί .


Ας δούμε τα όσα είπε ο Πατριάρχης της Ορθοδοξιας μετά την άλωση της Πόλης ο Γεννάδιος Σχολάριος !


“Τους ασεβείς και καταραμένους αυτούς Ελληνιστές, και με φωτιά και με ξίφος και με πνιγμό και με κάθε τρόπο θανατώστε τους.
Μαστιγώστε , φυλακίστε, κόψτε τους τη γλώσσα, ύστερα το χέρι και αν επιμένουν, τότε στείλτε τους στο βυθό της θάλασσας.
Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην.
Αν με ρωτήσει κανείς τι είμαι , απαντώ Χριστιανός είμαι !!!”
πηγη "ventetta.blogspot.com

σε βιοκαυσιμα θα μετατρεπονται τα...λαδια εστιατοριων


Σε βιοκαύσιμα θα μετατρέπονται στο εξής τα... λάδια των εστιατορίων και των ψητοπωλείων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη! Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης των καμένων, χρησιμοποιημένων ελαίων, που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και της Ενωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης.

Οπως εξήγησε χτες ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, το έργο περιλαμβάνει τη συλλογή των τηγανελαίων από εστιατόρια, ταβέρνες και ψητοπωλεία, με την ευθύνη του γραφείου ανακύκλωσης υλικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για υλικό που καταλήγει συνήθως στο αποχετευτικό δίκτυο, παρότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και η ζημιά που προκαλείται στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα έλαια θα μεταφέρονται στη συνέχεια στο ΕΚΕΤΑ, το οποίο θα τα υποβάλλει σε ειδική διαδικασία και θα παράγει βιοκαύσιμα, τα λεγόμενα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς. Το βιοκαύσιμο που θα παραχθεί από τα καμένα έλαια θα κινήσει ένα όχημα του δήμου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη συλλογή του ανακυκλώσιμου λαδιού. Τα αποτελέσματα της χρήσης του καυσίμου στο όχημα θα τα πιστοποιήσει το ΑΠΘ.

«Προς το παρόν, το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόλις ένα με ενάμιση μήνα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες, τόσες ώστε να μπορούμε να κινούμε με το βιοκαύσιμο που θα παράγεται όχι μόνο ένα όχημα, αλλά περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δείχνουν να αγκαλιάζουν κάθε προσπάθεια για ανακύκλωση χρησιμοποιημένων υλικών.


ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot

και στη Δανια κλινικη δωρεαν διανομης ηρωινης σε βαρια εξαρτημενους


Δανία:άνοιξε η πρώτη κλινική δωρεάν διανομής ηρωίνης
0 Comments
Άρχισε να λειτουργεί από σήμερα στη Δανία, η πρώτη κλινική δωρεάν διανομής ηρωίνης, υπό ιατρική παρακολούθηση, με στόχο να βοηθηθούν οι βαριά εξαρτημένοι τοξικομανείς.

'Ετσι η Δανία ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας που έχουν επίσης επικυρώσει την ιατρική συνταγογράφηση ηρωίνης σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που παραμένουν εξαρτημένοι από
αυτή την ουσία παρά τις θεραπείες υποκατάστασης.

Το πρόγραμμα αφορά περίπου 300 τοξικομανείς (περίπου το 1% των τοξικομανών της Δανίας) που αδυνατούν να ακολουθήσουν την θεραπεία υποκατάστασης με μεθαδόνη.

«Στόχος μας δεν είναι να γιατρέψουμε τους τοξικομανείς, αλλά να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν να αρκεστούν μόνο στη μεθαδόνη παρέχοντας τους ηρωίνη, βοηθώντας τους να αποφύγουν τις ασθένειες και αποτρέποντάς τους να καταφύγουν στην εγκληματικότητα για να βρούνε τη δόση τους», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ινγκερ Νίλσεν, ο γιατρός που είναι υπεύθυνος του κέντρου.

TA NEA online

ο καπιταλισμος της δημιουργικης καταστροφης





Πώς περάσαμε από την αγροτική στη βιομηχανική και από εκεί στην άυλη παραγωγή και στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Μια ερεθιστική παρουσίαση από έναν διάσημο γάλλο οικονομολόγο





ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ |


Από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα ο Μποντλέρ έλεγε σαρκαστικά: «Η πίστη στην πρόοδο είναι ένα δόγμα των αργόσχολων και των Βέλγων». Την ίδια εποχή ο Φλομπέρ εξίσου σαρκαστικά σχολίαζε ότι είναι ανοησία να ισχυρίζεται κανείς ότι η ανθρωπότητα προοδεύει επειδή μπορεί να κατασκευάσει λεπτότερες βελόνες.
Η πρόοδος ήταν ένα ζήτημα το οποίο στην ακμή της βιομηχανικής επανάστασης δημιουργούσε πολλές αμφισβητήσεις, αφού σάρωνε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και διέλυε τον κοινωνικό ιστό.
Το οικονομικό μέγεθος των δυτικών κοινωνιών μεγάλωνε με ασύλληπτες ταχύτητες, καταστρέφοντας ωστόσο ό,τι προϋπήρχε. Γι’ αυτό και ο καπιταλισμός θεωρήθηκε διαδικασία «δημιουργικής καταστροφής». Τη διαδικασία αυτή ο γάλλος οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν την ονομάζει ευημερία του κακού.
Ξεκινώντας από πολύ παλιά, από τις απαρχές της οικονομικής ζωής και διατρέχοντας τις κυριότερες φάσεις της επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην Ευρώπη, ο Κοέν φθάνει ως τη σύγχρονη εποχή στην οποία αφιερώνει και τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου του.
Η σημερινή οικονομία λ.χ., όπως ευφυώς διαπιστώνει, είναι διαχείριση της πληροφορίας, όμως αυτό οδηγεί σε πλανητικά μονοπώλια. Η παραγωγή άυλων αγαθών είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των πλούσιων χωρών. Κατά το παρελθόν ο ρόλος του κεφαλαίου ήταν διπλός: Αφενός αποτελούσε την προκαταβολή για την αγορά των μηχανημάτων (ή της τεχνολογίας) και της εργασίας που απαιτούνται για την παραγωγή των αγαθών και αφετέρου κάλυπτε το κόστος ρύθμισης και ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας.
Σήμερα όμως το κεφάλαιο είναι ένα άυλο αγαθό που σε περιπτώσεις υψηλής συσσώρευσης (αυτό που ευφημιστικά αποκαλούμε χρηματιστηριακούς κύκλους) μπορεί να ελέγχει ή και να εκβιάζει μικρές- ενίοτε και μεγάλες- κυβερνήσεις και να υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις.


Μας θυμίζει λοιπόν πως από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η κεϊνσιανή αρχή της μακροοικονομικής ρύθμισης θεωρήθηκε ξεπερασμένη. Επικράτησε η θεωρία ότι το κράτος – ιδιαίτερα το κοινωνικό κράτος- θα πρέπει να συρρικνωθεί. Ετσι θεοποιήθηκε η αγορά, η οποία θεωρείται αλάνθαστη.
Γι’ αυτό και όλες οι συνοδές κινήσεις ήταν μονεταριστικού τύπου. Π.χ. η μείωση της προσφοράς χρήματος τη δεκαετία αυτή στις ΗΠΑ και η έκρηξη στην άνοδο των επιτοκίων είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση του πληθωρισμού. Το τίμημα όμως ήταν η ύφεση. Εν τούτοις η εμπιστοσύνη στο νόμισμα υπερίσχυσε και το «παιχνίδι» εφεξής θα ήταν εντελώς διαφορετικό.
Δεν επιβραβευόταν πλέον η παραγωγικότητα, η συνεργασία με τα συνδικάτα και η αρμονική συνύπαρξη εργασίας και κεφαλαίου. Εφεξής σε όλον τον κόσμο οι αποδόσεις θα καταγράφονται στο χρηματιστήριο και τα χρηματοοικονομικά στελέχη, τα λεγόμενα «χρυσά παιδιά», όχι απλώς θα απολαμβάνουν υψηλών αμοιβών αλλά θα πλουτίζουν.
Οι επιχειρήσεις θα περιοριστούν αποκλειστικά στον τομέα της δικής τους τεχνογνωσίας και η διάθεση φθηνών εργατικών χεριών στις υπανάπτυκτες χώρες θα οδηγήσει σε ασύλληπτης κλίμακας γεωγραφικές μετακινήσεις. Ο,τι πουν οι αγορές. Οταν όμως σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες θα επερχόταν η κατάρρευση του συστήματος αγοραπωλησίας χρήματος, η κεϊνσιανή θεωρία θα αποδεικνυόταν όχι μόνο πιο ανθεκτική αλλά και πολύ πιο αποτελεσματική.
Μόνο που τώρα από μόνη της δεν αρκεί. Στην πραγματικότητα δεν πρέπει απλώς να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την κατανάλωση προκειμένου να αποφύγουμε την ύφεση αλλά και να σώσουμε παράλληλα και ταυτοχρόνως- και τις τράπεζες. Η λύση του προβλήματος μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου- αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γι’ αυτό και ο συγγραφέας εύλογα καταλήγει στη διαπίστωση ότι «ο καπιταλισμός επιβάλλεται όπως ο πολιτισμός που αντικαθιστά όλους τους άλλους, χωρίς να υπάρχει εξωτερικός κριτής που να αποφανθεί για την ορθότητά του». Πάμε λοιπόν σε μια νέα οικονομία όπου το μεγάλο κόστος ορίζεται από τον χρόνο που απαιτείται για τη σύλληψη και τον σχεδιασμό ενός προϊόντος ενώ η παραγωγική του αξία με τα σημερινά μέσα σχεδόν μηδενίζεται.
Γι’ αυτό και οι εργάτες που το παράγουν είναι απλώς στοιχεία του κόστους παραγωγής και όχι δημιουργοί υπεραξίας. Ετσι η λεγόμενη μεταβιομηχανική κοινωνία ορίζεται από την ενότητα δύο αντιτιθέμενων πόλων: εκείνου που ορίζει τη σύλληψη των αγαθών και εκείνου που αφορά τη διάθεσή τους (ό,τι με μια λέξη ορίζουμε ως «εμπορευματοποίηση»). Μεταβήκαμε λοιπόν από την εποχή των φθινουσών αποδόσεων (την αγροτική παραγωγή) στην περίοδο των σταθερών αποδόσεων (βιομηχανική παραγωγή) και από εκεί στις αύξουσες αποδόσεις (την άυλη παραγωγή).
Η επικράτηση του άυλου κόσμου πουθενά αλλού δεν εκφράζεται με μεγαλύτερη ένταση από όσο στον κυβερνοχώρο. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν σήμερα είναι πώς θα διατηρήσουμε την επαφή ανάμεσα στο αόρατο σύμπαν του Διαδικτύου και στον πραγματικό κόσμο. Είναι μια νέα σύνθεση που αν αποβεί αποδοτική θα είναι η μόνη που μπορεί να σώσει το οικοσύστημα το οποίο καταστρέφεται καθημερινά.
Η Ελλάδα: Συμπτώματα της κρίσης


Μπορεί να υπάρχουν φαινομενικά απλές εξηγήσεις για τους λόγους που φθάσαμε στη χώρα μας στην πλέον επώδυνη μεταπολιτευτικά οικονομική κρίση. Ή να διεξάγονται ατέρμονες συζητήσεις για τα πώς θα βγούμε από αυτήν και τι συνέπειες θα έχει στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον. Πέραν όμως των ολέθριων σφαλμάτων που διαπράξαμε, η χώρα μας είναι ένα από τα θύματα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης που αποκάλυψε της ενδημικές αδυναμίες της Ενωμένης Ευρώπης.
Το βιβλίο του Κοέν, ενός διανοούμενου με κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή συνείδηση, μας προσφέρει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε υπό ποιες συνθήκες, πώς και πότε συνέβησαν όλα όσα μας οδήγησαν στην παρούσα κρίση. Η Ελλάδα επομένως είναι μέρος της κρίσης και όχι ένα κατά περίπτωση πρόβλημα- όσο οξύ κι αν εμφανίζεται. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι οι μορφές που έχει πάρει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα.
Γι΄ αυτό και ο Κοέν το εξετάζει διαβάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη- και σε μεγάλο ιστορικό βάθος.
Το ερώτημα δεν είναι η κρίση ή η αλυσίδα των κρίσεων του συστήματος αλλά κάτι πολύ πιο ανησυχητικό: γνωρίζει άραγε ο καπιταλισμός πού οδηγείται σήμερα; Η απάντησή του Κοέν είναι πως δεν γνωρίζει. Οι αλλαγές που συνέβησαν με την επικράτηση παγκοσμίως των μονεταριστών του Μίλτον Φρίντμαν και των μαθητών του που αποκαλούνται «παιδιά του Σικάγου» υπήρξαν καταστρεπτικές.
Τόσο για την οικονομία, τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας όσο και για τον πολιτισμό και για το οικοσύστημα. Οικονομία, ιστορία, κοινωνία, ειρήνη και πολιτισμός συνδέονται τόσο στενά μεταξύ τους ώστε είναι αδύνατον να ορίσει κανείς τι προηγείται και τι έπεται ή πιο σωστά: τι θα έπρεπε να προηγείται και τι να έπεται. Επομένως, ενώ η βάση του βιβλίου του είναι η οικονομία, ο Κοέν μάς προσφέρει ένα εξαίρετο αφήγημα του νεότερου πολιτισμού και των πολιτικών και ηθικών του διλημμάτων.
Ο Ντανιέλ Κοέν,γεννημένος το 1953,ανήκει στους σημαντικότερους γάλλους οικονομολόγους και στοχαστές. Σπούδασε μαθηματικά στην cole Νormale Sup rierieure,είναι διδάκτωρ των Οικονομικών και σήμερα καθηγητής των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ρaris (Ρanth on-Sorbonne) και στην cole Νormale Sup rieure.
Είναι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της cole d΄Εconomie de Ρaris,επιστημονικός συνεργάτης του ΟΟΣΑ και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Le Μonde». Ο Κοέν είναι υποστηρικτής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ζαν Ζορές.

πηγη"athriskos.gr"

Απαντησεις και νεα ερωτηματα για την καταγωγη του ανθρωπινου ειδους



ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ 4,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΔΙΠΙΘΗΚΟΥ ΡΑΜΙΔΟΣ


Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρδιπίθηκου ράμιδος

Επί δεκαπέντε χρόνια μελετούσαν οι επιστήμονες τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός ανθρωπίδα που έζησε πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της σημερινής Αιθιοπίας και θεωρήθηκε από την αρχή ως σημαντικό μέλος του βιολογικού κλάδου που οδήγησε από τον αρχαίο πίθηκο στον άνθρωπο και τα άλλα σύγχρονα πρωτεύοντα θηλαστικά. Τα συμπεράσματα από αυτήν τη μελέτη που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα έμελλε να συγκλονίσουν και ταυτόχρονα να αναζωογονήσουν το πεδίο της παλαιοανθρωπολογίας, καθώς όπως κάθε σημαντική ανακάλυψη, έτσι και αυτή, έδωσε μερικές απαντήσεις, αλλά γέννησε πολλά νέα ερωτήματα για τις λεπτομέρειες της εξελικτικής διαδικασίας που οδήγησε στο σύγχρονο homo sapiens (άνθρωπος ο σοφός).


Ανατρεπτικά ευρήματα

Ο αρδιπίθηκος ράμιδος, αποκαλούμενος χαϊδευτικά και «Αρντι», από την ονομασία που δόθηκε στο πιο πλήρες δείγμα θηλυκού του είδους που βρέθηκε, είναι τόσο γεμάτος από ανατομικές εκπλήξεις, που κανένας δε θα μπορούσε να φανταστεί, αν δεν αποδεικνύονταν από τα ίδια τα ευρήματα. Το σαγόνι και τα άκρα του δείχνουν ότι επρόκειτο για παμφάγο που ζούσε σε δασώδεις περιοχές και όχι για συλλέκτη καρπών, όπως οι σημερινοί χιμπατζήδες, αλλά και οι ανθρωπίδες που ζούσαν στη σαβάνα. Είχε εγκέφαλο μεγέθους ανάλογου με του σύγχρονου χιμπατζή και ίσο με το ένα τρίτο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα πόδια του ήταν διαφορετικά από του σύγχρονου χιμπατζή, ενώ πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει να περπατούσε όρθιος, όπως δείχνουν κυρίως οι σχετικές προσαρμογές της λεκάνης. Οι κυνόδοντες του αρδιπίθηκου ήταν αρκετά μικροί, πιο κοντά σε μέγεθος με του ανθρώπου, παρά με τους μεγάλους κυνόδοντες του χιμπατζή, τους οποίους χρησιμοποιούν κυρίως τα αρσενικά στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για τη διεκδίκηση των θηλυκών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο αρδιπίθηκος ράμιδος καταρρίπτει την εικόνα της ευθύγραμμης μετεξέλιξης του προγόνου του χιμπατζή στο σύγχρονο άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται από τη γνωστή γραφική αναπαράσταση του πιθήκου στα τέσσερα που ανασηκώνεται καθώς μετασχηματίζεται σε άνθρωπο. Ταυτόχρονα, οι ομοιότητες του κρανίου του αρδιπίθηκου σε μέγεθος και σχήμα με εκείνο του σαχελάνθρωπου του Τσαντ, ηλικίας περίπου 7 εκατομμυρίων ετών, φαίνεται μάλλον να επιβεβαιώνουν ότι ο σαχελάνθρωπος ήταν πράγματι ανθρωπίδας και όχι ένας θηλυκός πίθηκος, όπως είχαν υποστηρίξει ορισμένοι.



Η «Αρντι» και τα απολιθωμένα οστά τουλάχιστον 35 άλλων νηπίων και ενηλίκων του είδους της, ανακαλύφθηκαν στην έρημο Αφάρ της Αιθιοπίας, που δεν είχε τις γεωλογικές αναταράξεις άλλων περιοχών, οι οποίες εμποδίζουν τον καθορισμό της χρονικής διαστρωμάτωσης των ευρημάτων. Θαμμένα μέσα σε ηφαιστειακή στάχτη, μαζί με τα απολιθώματα του αρδιπίθηκου βρέθηκαν και υπολείμματα περισσότερων από 6.000 ζώων, αντιλόπες μέχρι νυχτερίδες, σπόροι κτλ. επιτρέποντας να δημιουργηθεί μια αρκετά ακριβής εικόνα για το περιβάλλον όπου ζούσε η «Αρντι» και η παρέα της.

Η επεξεργασία των ευρημάτων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η μέτρια απολίθωσή τους τα έκανε εύθραυστα ακόμα και στο απλό άγγιγμα. Πολλά από τα οστά χρειάστηκε να μελετηθούν όχι απευθείας, αλλά ως ακριβή αντίγραφα που δημιουργήθηκαν με διάφορες τεχνικές. Εξάλλου, πολύ πριν ανακαλυφθούν από την παλαιοανθρωπολογική σκαπάνη, το κρανίο και η λεκάνη της «Αρντι» είχαν συνθλιβεί και παραμορφωθεί, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση υπολογιστή για την αποκατάστασή τους.

Το όρθιο βάδισμα

Το μεγαλύτερο ερώτημα που παραμένει είναι πώς προέκυψε το όρθιο βάδισμα και η «Αρντι» μάλλον περιπλέκει κάποιες υποθέσεις που έκαναν στο παρελθόν οι ανθρωπολόγοι γύρω από το ζήτημα αυτό. Οι σημερινοί χιμπατζήδες και γορίλες περπατούν στο έδαφος, πατώντας με τα πόδια αλλά και ακουμπώντας με τις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών τους, δίνοντας βάση στην υπόθεση ότι έτσι άρχισαν να περπατούν και οι πρόγονοι του ανθρώπου όταν κατέβηκαν από τα δέντρα. Τα γερά, αλλά δύσκαμπτα χέρια των σημερινών πιθήκων είναι πιο εύχρηστα, για να κρεμιούνται από κλαδιά και να μετακινούνται έτσι από δέντρο σε δέντρο, ενώ τα χέρια του ανθρώπου είναι πολύ πιο αδύνατα, αλλά ευέλικτα. Τα χέρια του αρδιπίθηκου ράμιδος ήταν αρκετά δυνατά για να του επιτρέπουν να κρέμεται από κλαδιά, αλλά δεν παρέχουν ενδείξεις για περπάτημα στο έδαφος με τις αρθρώσεις των δακτύλων, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να ήταν τουλάχιστον το ίδιο ευέλικτα με τα ανθρώπινα χέρια. Δυστυχώς, πολλά από τα οστά της «Αρντι» δε βρέθηκαν και το κυριότερο δε βρέθηκαν οι αρθρώσεις των γονάτων, που θα μπορούσαν να δώσουν μια πιο αποφασιστική απάντηση στο ερώτημα αν πράγματι περπατούσε όρθια ή όχι.

Αν ο αρδιπίθηκος ράμιδος περπατούσε όρθιος τότε καταρρίπτεται η θεωρία ότι το όρθιο βάδισμα εμφανίστηκε την εποχή που, ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών πιέσεων, οι πρόγονοι του ανθρώπου αναγκάστηκαν να κατεβούν από τα δέντρα στη σαβάνα. Η περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας είχε την εποχή του αρδιπίθηκου πιο υγρό και δροσερό κλίμα από σήμερα και σύμφωνα με τα απολιθώματα, αποτελούνταν από δασώδεις και δασικές εκτάσεις. Αν ο αρδιπίθηκος πράγματι ανέπτυξε όρθιο βάδισμα τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι αυτό δεν αποτελούσε τον κύριο τρόπο μετακίνησής του. Γιατί όμως ανέπτυξε το όρθιο βάδισμα πολύ πριν από τους μετέπειτα ανθρωπίδες που έζησαν στη σαβάνα και γιατί, αντίθετα, άλλα πρωτεύοντα, όπως οι πρόγονοι των χιμπατζήδων αποσύρθηκαν ακόμα βαθύτερα μέσα στα δάση;

Οσον αφορά τους μικρότερους κυνόδοντες του αρδιπίθηκου σε σχέση με του χιμπατζή, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι υποδηλώνουν μικρότερο ανταγωνισμό και επιθετικότητα μεταξύ των αρσενικών και ενδεχομένως μεγαλύτερη συμμετοχή τους στη διαδικασία μεγαλώματος των παιδιών. Οι αρσενικοί αρδιπίθηκοι είχαν περίπου ίδιο μέγεθος με τους θηλυκούς, μια ακόμα ένδειξη ότι ίσως είχαν διαφορετική κοινωνική συμπεριφορά από τους σύγχρονους χιμπατζήδες. Βεβαίως, ο προσδιορισμός των λεπτομερειών της κοινωνικής συμπεριφοράς ενός βιολογικού είδους από πληροφορίες που δίνουν τα απολιθώματα, είναι μια πολύ παρακινδυνευμένη υπόθεση...

Τα συμπεράσματα για τον αρδιπίθηκο ράμιδος τον τοποθετούν ανάμεσα στον σαχελάνθρωπο του Τσαντ, το παλαιότερο μέχρι στιγμής εύρημα πιθηκάνθρωπου και τη γνωστή «Λούσι», τον αυστραλοπίθηκο του Αφάρ, ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών. Η «Αρντι» αποδεικνύει ότι η αναζήτηση για κάποιον μοναδικό «ελλείποντα κρίκο» μεταξύ πιθήκου και ανθρώπου, υποκρύπτει μια απλουστευτική αντίληψη, που δεν μπορεί να συλλάβει όλο τον πλούτο και την ποικιλία της βιολογικής εξέλιξης, που κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη είναι. Αντίθετα, προχωρά τυφλά προς κάθε κατεύθυνση και διερευνά πολλές φορές τις ίδιες ή ανάλογες επιλογές, με μόνο κριτήριο την πραγμάτωση της καλύτερης προσαρμογής στις κάθε φορά διαμορφωμένες, αλλά διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος.

πρεπει ομως και το κρατος να προωθησει τον εκπαιδευτικο...με προγραμματα..σεμιναρια...αλλα και διαθεση να εργαστει σωστα..

ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΤΗΡΗ Π. ΖΑΧΟ



Οι εκπαιδευτικοί που μας λείπουν



Συζητώντας κανείς για το τι είδους εκπαιδευτικούς χρειαζόμαστε σήμερα, είναι πιθανό να γίνει αποδέκτης πολλών απόψεων. Από αυτές σπάνια -δυστυχώς- κάποιες κινούνται στο πλαίσιο της λογικής επιχειρηματολογίας. Οι περισσότερες -δυστυχώς- είναι γραφικά γελοίες υποκινούμενες από ανασφάλειες, αίσθηση κατωτερότητας, μικροπρέπεια και συντηρητισμό. Το θέμα γίνεται δύσκολο μόνο για όσους αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην ανάλυση δεδομένων.



Τα πράγματα είναι πιο εύκολα από όσο δείχνουν, αν δεχτούμε ότι ο εκπαιδευτικός έχει δυο στόχους. Ο ένας είναι να μεταδίδει τη γνώση του αντικειμένου του στο μαθητή. Ο Μαθηματικός να του διδάξει μαθηματικά, ο Βιολόγος βιολογία, ο Θεολόγος ηθική, ο Φυσικός φυσική και ο φιλόλογος ό,τι του τύχει! «Να διδάξει», δε σημαίνει να μάθει στο μαθητή να αποστηθίζει αλλά να σκέφτεται ουσιαστικά και να κατανοεί σε βάθος το κάθε αντικείμενο.



Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου -παροχή γνώσης- προϋπόθεση, από την πλευρά του εκπαιδευτικού, αποτελεί η ουσιαστική κατάρτισή του, η διαρκής επιμόρφωση για να μη μένει μακριά από τις εξελίξεις και η παρακολούθηση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, ώστε να μπορεί να απευθύνεται στη νέα γενιά, να τη διαχειρίζεται και να της προκαλεί ενδιαφέρον. Εύκολο ακόμα και για μια φώκια, αφού το μόνο που χρειάζεται γι αυτό είναι θέληση και συνεχής μελέτη βιβλίων ή πλέον και ιστοσελίδων. Μάλλον καμιά αντίρρηση μέχρι εδώ!



Δεύτερος στόχος -ίσως ο πιο σημαντικός- του εκπαιδευτικού, κάθε ειδικότητας, είναι να αποτελέσει πρότυπο, ώστε να βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν τον κόσμο, να αποκτούν εφόδια που θα τους φανούν χρήσιμα και να αμύνονται σε προβλήματα της εποχής διαμορφώνοντας ισχυρή προσωπικότητα. Τα πράγματα εδώ είναι πιο πολύπλοκα αλλά όχι και πιο δύσκολα, αρκεί να τα ταχτοποιήσουμε εξετάζοντας τις ανάγκες της νέας γενιάς.



Σε μια εποχή γρήγορων εξελίξεων βασική ανάγκη αποτελεί η προσαρμογή σ’ αυτές. Άρα ο εκπαιδευτικός πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς. Έτσι, θα δώσει κίνητρο στους μαθητές, ώστε να ενημερώνονται από ουσιαστικές πηγές και θα τους βοηθήσει να αποκωδικοποιούν και να αξιοποιούν προς όφελός τους τις πληροφορίες που δέχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Αυτό θα τους προστατεύσει, θα τους απαλλάξει από τη σύγχυση και θα τους καθοδηγήσει σε επαγγελματικές ή άλλες επιλογές τους που θα ταιριάζουν στις προοπτικές που διαμορφώνονται κι όχι στην εποχή των δεινοσαύρων ή του Νώε.



Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ακόμα γνώρισμα που πρέπει να διαθέτει ο εκπαιδευτικός σήμερα. Αφού το μέλλον των «ψηφιακά αναλφάβητων» δεδομένα πια διαγράφεται πιο μαύρο κι από το Μεσαίωνα, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να λογίζεται ως εκπαιδευτικός εκείνος που απέχει από τη σύγχρονη τεχνολογία ή ακόμα χειρότερα την υποτιμά (μάλλον για να συγκαλύψει την άγνοιά του). Οι σημερινοί μαθητές χρειάζονται καθοδήγηση και από τον εκπαιδευτικό, ώστε να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο, όχι για να εθιστούν σε ανόητες εκφάνσεις του αλλά για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους παρέχει. Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολύωρης επαφής εφήβων με το Facebook, το msn, τα διαδικτυακά παιχνίδια ή άλλες επιλογές που ευνοούν την παθητικότητα, τη σπατάλη χρόνου και πλέον τον εθισμό. Ο εκπαιδευτικός πρώτος και καλύτερος καλείται να δείξει πόσο ανόητο είναι να χάνει κανείς το χρόνο του σε όλα αυτά κι όχι να σπρώχνει μαθητές του σε επιλογές που υποθηκεύουν το μέλλον και την προσωπικότητά τους.



Η έκπληξη, όμως, ως προς τα γνωρίσματα που πρέπει να διαθέτει ο εκπαιδευτικός, έρχεται από μια σχετικά πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι ένα ακόμα πρόβλημα έχει στήσει καρτέρι στη σημερινή γενιά ανατρέποντας όσα ίσως πιστεύαμε. Αναφέρεται ότι πάνω από το ένα τέταρτο των εφήβων (ποσοστό που αυξάνει διαρκώς) δυσκολεύεται σήμερα να κατανοήσει τι διαβάζει. Τραγικό! Μαθητές δεκαπέντε και δεκάξι ετών που στο σχολείο βαθμολογούνται με άριστα (τι ανοησία κι αυτή;) αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν ακόμα και απλά νοήματα ενός γραπτού κειμένου (βιβλίο, εφημερίδα…). Ήδη στις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο προηγήθηκε της Ευρώπης, τα συγκεκριμένα άτομα βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, παρότι διαθέτουν πτυχίο ή ακόμα και μεταπτυχιακές σπουδές.



Ερώτηση: Και πώς μπορεί να ξεφύγει ένα παιδάκι από το συγκεκριμένο κίνδυνο; Απάντηση: Μα, μέσω της ουσιαστικής επαφής με το γραπτό λόγο!



Θα διατυπώσω καθαρά τη διαπίστωση, έστω κι αν γνωρίζω ότι αυτό θα στενοχωρήσει αρκετούς συναδέλφους. Ο σύγχρονος εκπαιδευτικός -δημόσιας, ιδιωτικής, φροντιστηριακής εκπαίδευσης- πρέπει να στρωθεί στο διάβασμα, αν θέλει, αποτελώντας πρότυπο, να σώσει μερικά παιδάκια από τον κίνδυνο του λειτουργικού αναλφαβητισμού που επανέρχεται και καραδοκεί. Το βιβλίο (όχι του μαθήματος) δε βρίσκεται απλώς στη ζωή του εκπαιδευτικού. Είναι η ζωή του! Ο εκπαιδευτικός που διαβάζει θα δώσει ισχυρό κίνητρο στους νέους δείχνοντάς τους το δρόμο που αυτοί πρέπει να ακολουθήσουν. Διατυπώνοντας προτάσεις για αξιόλογα και ενδιαφέροντα αναγνώσματα, ανοίγοντας συζητήσεις με αφορμή βιβλία που πρόσφατα έχει διαβάσει είναι πιθανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον και των παιδιών και να τα βοηθήσει έτσι να καλλιεργήσουν την ικανότητα επεξεργασίας που τους είναι αναγκαία.



Ορισμένοι θα ισχυριστούν ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει πάνω από όλα να είναι «καλός άνθρωπος». Αλλά μπορεί να θεωρηθεί «καλός άνθρωπος» ο εκπαιδευτικός που δεν έχει τη διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες του και να διαδραματίσει το ρόλο που ήδη έχει περιγραφεί; Μπορεί έστω να λέγεται εκπαιδευτικός εκείνος που απλώς μπαινοβγαίνει στην αίθουσα κάνοντας «καλό μάθημα»; Μάλλον όχι, γιατί η νέα γενιά χρειάζεται πια πολύ περισσότερα πράγματα, έστω κι αν η ίδια το αγνοεί. Το πρόβλημα είναι ότι το αγνοούν και αρκετοί εκπαιδευτικοί!