# #

21 Μαρ 2013

Οι Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν τα λεφτά τους στην Κύπρο


ΜόσχαΜόσχα
“ Η λίστα των Ρώσων επενδυτών «μεγαλοκαρχαριών» που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη των πλουσιοτέρων ανθρώπων της Ρωσίας: ”


Υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και του ακόλουθου ειδησεογραφικού οργασμού, ανακύπτει το ερώτημα: 

ποιοι είναι οι γνωστοί άγνωστοι Ρώσοι ολιγάρχες με συμφέροντα (καταθέσεις, επενδύσεις, παράκτιες εταιρείες) στη «Μεγαλόνησο»;

Η λίστα των Ρώσων επενδυτών «μεγαλοκαρχαριών» που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη των πλουσιοτέρων ανθρώπων της Ρωσίας:


Ρόμαν Αμπράμοβιτς: ελέγχει την εταιρεία χαρτοφυλακίου Evraz μέσω της εταιρείας Lanebrook, η οποία εδράζει στην Κύπρο.

-Μιχαήλ Προκόροφ: ο μεγιστάνας και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, ιδιοκτήτης εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων στη Ρωσία, κατέχει επίσης την από το 2008 εγγεγραμμένη στην Κύπρο Intergeo Management Ltd.

-Βλαντιμίρ Λίζιν: ο άνθρωπος του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 15.9 δισ. δολάρια ελέγχει τη σημαντικότερη εταιρεία του (χαλυβουργία) στο Νοβολιπετσκ μέσω της εδράζουσας στην Κύπρο Fletcher Holding Ltd.

Στη λίστα με τους ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών με έδρα την Κύπρο συμπεριλαμβάνονται: ο Αλεξέι Μορντάσοφ (η «αξία» του ανέρχεται στα 15.3 δισ. δολάρια), ο μεγιστάνας του νικέλιου Βλαντιμίρ Ποτάνιν (14.5 δισ. δολάρια), ο βαρώνος του πετρελαίου Βαγκίτ Αλεκπέροφ (13.5 δισ. δολάρια), οΣουλεϊμάν Κερίμοφ (6.5 δισ. δολάρια), ο αμφιλεγόμενος επενδυτής που το 2008 είχε εκφράσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 3% της Deutsche Bank, φίλος του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ και πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, Αλίζερ Ουσμάνοφ (18.1 δισ. δολάρια), η σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από το Κρεμλίνο, Γιελένα Μπατούρινα (1.1 δισ. δολάρια) και o μεγιστάνας των λιπασμάτων Ντμίτρι Ριμπολόφλεφ, o οποίος τυχαίνει να είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου).

ΠΗΓΗ: lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.