# #

17 Μαρ 2013

Νέο κούρεμα του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου ;



Με περαιτέρω «κούρεμα» απειλείται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, αφού θα καθορίζεται βάσει τα αυστηρά κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και με βάση τους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι ολοένα και θα επιδεινώνονται, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες της ..
παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με το ένθετο Business Stories του Πρώτου Θέματος, το τελικό κείμενο των αλλαγών, που παραδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον υπουργό Εργασίας, για έγκριση στην τρόικα, ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού θα προβλέπει διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας, εντός 15 ημερών, θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει το ύψος του μισθού.
Βάσει του κειμένου, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τα μεγέθη της οικονομίας, τη δυνατότητα βιοπορισμού των ευάλωτων ομάδων, καθώς και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες επισημαίνεται ότι:
1) Η αύξηση του κατώτατου μισθού των ανειδίκευτων εργαζομένων, σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας, δεν ενδείκνυται.
2) Για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ενδείκνυται ο καθορισμός των κατώτατων μισθών, σε ποσοστό περίπου 75% του κατώτατου μισθού των ενηλίκων.
3) Διαφοροποιημένοι κατώτατοι μισθοί ανά περιοχή ενδείκνυνται, εφόσον υπάρχουν ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτές, οπότε εκεί οι βασικοί μισθοί πρέπει να είναι χαμηλότεροι.
4) Να μην επεκτείνονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στους μη εκπροσωπούμενους εργοδότες και να δημιουργείται ευχέρεια εξαίρεσης από αυτές για τους εργοδότες, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που πρέπει να δεσμεύονται.
5) Η περιοδικότητα μεταβολής του κατώτατου μισθού να ακολουθεί τις εξελίξεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Οι παραπάνω συστάσεις αφήνουν ανοιχτά τα εξής ενδεχόμενα:
•Περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 439 ευρώ (75% του μισθού των ενηλίκων) από 510 που είναι σήμερα.
•Θέσπιση χαμηλότερων βασικών μισθών έως 30 στις ειδικές οικονομικές ζώνες.
•Να εξαιρεθούν οι εργοδότες μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής των μισθών που έχουν συμφωνηθεί, μέσω των κλαδικών συμβάσεων.
•Ο κατώτατος μισθός μπορεί να μειώνεται κατά περιοδικά διαστήματα, εφόσον οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τους δείκτες της οικονομίας είναι δυσμενείς.


 
Πηγή: koolnews

1 σχόλιο:

  1. Ευτυχώς είμαι άνεργος ..εδω και 17 μήνες …και δεν θα μου μειωθεί ο μισθός έμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.