# #

15 Ιουλ 2015

Ρούντι Ρινάλντι: Ντροπιαστικό να φέρνει η Αριστερά 3ο Μνημόνιο.


Εξαιρετικά αιχμηρός για τις επιλογές της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του οργάνου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η συνεδρίαση, όπως είναι γνωστό, προαγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί, πριν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή την πρότασή της προς τους «θεσμούς». «Η πορεία ήταν προδιαγραμμένη από τις 20 Φλεβάρη – από τότε κινούμασταν σε μνημονιακή τροχιά» επισήμανε ο  Ρ. Ρινάλντι ενώ άσκησε έντονη κριτική για την διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. «Η Αριστερά δεν πρέπει να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, νομίζοντας ότι σώζει τη χώρα, ενώ είναι σαφές ότι την καταστρέφει, την παραδίδει στους τροικανούς. Άλλος είναι ο ρόλος της, άλλη πρέπει να είναι η πολιτική της, ιδιαίτερα μετά το 61% του δημοψηφίσματος» τόνισε, ενώ προανήγγειλε και πολιτικές εξελίξεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μας προσαρμόσουν στο κρεβάτι του μνημονιακού Προκρούστη και θα συντελεστεί μια μετάλλαξη μας».

Τοποθέτηση του Ρούντι Ρινάλντι στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 10/07/2015

Πρώτο

Καταρχάς, υπάρχουν πολλά προβλήματα διαδικασίας. Δεν είμαστε όργανο. Η Πολιτική Γραμματεία θα μπορούσε να συνεδριάσει ξέχωρα νωρίτερα και να πάρει μια απόφαση. Και είναι γνώριμη στάση, την τελευταία στιγμή να τίθενται, με τρόπο διλημματικό, ορισμένα ζητήματα και με ελάχιστη πληροφόρηση και χρόνο, να ζητιέται η συγκατάθεση.

Είναι ακατανόητη η σπουδή να γίνουν όλα μέσα σε μια μέρα, σε ένα άρθρο, όταν υπάρχει κυβέρνηση, διαπραγματευτική ομάδα και κυρίως απόφαση του λαού μέσα από δημοψήφισμα. Τι «θωράκιση» μας ζητιέται και τι εξουσιοδότηση των 4 (πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο, υπουργό οικονομικών και υπουργό επικρατείας); Εδώ, πέρα από την εξουσιοδότηση, μας μοιράσατε ένα κείμενο στα αγγλικά και θέλετε, με διαδικασίες εξπρές, να το περάσετε σήμερα σαν νόμο της βουλής. Αναρωτιέμαι: Είναι δική μας ιδέα ή μας το επιβάλλουν οι δανειστές; Το θεωρούν κι αυτό προαπαιτούμενο για συμφωνία;

Δεύτερο

Εδώ και καιρό έχουμε διατυπώσει μια διαφωνία για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, για την γενική πολιτική πορεία του κυβερνητικού σχήματος, για πολλές επιλογές οι οποίες μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο σημείο. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά χρεοκοπίας. Εξαντλήσαμε όλα τα αποθέματα κάνοντας τα πάντα για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η πορεία και εν προκειμένω, δεν πρόκειται για μικρολαθάκια τακτικής ή προσώπων. Η πορεία ήταν προδιαγραμμένη από τις 20 Φλεβάρη – από τότε κινούμασταν σε μνημονιακή τροχιά και η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί για την ανάγκη αλλαγής πορείας, επέμενε όμως στο «πάση θυσία συμφωνία».

Ακόμα και για τα όσα ακολούθησαν το δημοψήφισμα και το ηχηρό ΟΧΙ του λαού, δεν μπορούμε να είμαστε διόλου ευχαριστημένοι: συμβούλιο αρχηγών, αποπομπή – παραίτηση Βαρουφάκη για εξευμενισμό της τρόικας, συναντήσεις με Σταύρο Θεοδωράκη που μάλλον προαλείφεται για κυβερνητικός εταίρος. Και τώρα, μας φέρνετε ένα 3ο μνημόνιο, πολύ χειρότερο από την πρόταση που απέρριψε ο λαός με το δημοψήφισμα και μας συνιστάτε να το ψηφίσουμε ως «θωράκιση» και αναγκαίο συμβιβασμό. Και μάλιστα με τις διαδικασίες που επιλέχθηκαν.

Τρίτο

Η λέξη κλειδί για όσα συμβαίνουν ειπώθηκε εχθές και απορώ πώς δεν την άκουσαν και δεν την σχολίασαν οι επικοινωνιολόγοι μας, ο εκπρόσωπος τύπου, τα μίντια μας. Η λέξη είναι «Πουέρτο Ρίκο». Ανερυθρίαστα, ο Σόιμπλε συνομιλώντας με τον ομόλογο του των ΗΠΑ, του είπε: «Δεν καταλαβαίνεις τι είναι νομισματική ένωση. Πάρε την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ και δώσε σε μας το Πουέρτο Ρίκο». Το αισχρό δεν έγκειται ότι μας συγκρίνει με μια άλλη χώρα, αλλά είναι προσβλητικός και για τις δύο χώρες και δείχνει πώς συμπεριφέρονται οι ιμπεριαλιστές στις αποικίες τους. Κανένας από εμάς δεν θίχτηκε για να του απαντήσει; Κανείς δεν το άκουσε; Δεν καταλαβαίνετε ότι παραμένουμε στην ποιότητα «αποικία χρέους» και μας το πετάνε στα μούτρα χωρίς να αντιδράμε;

Τέταρτο

Είναι άχαρο και ντροπιαστικό η Αριστερά να προτείνει στο λαό ένα 3ο μνημόνιο και μάλιστα τόσο βαρύ και επαχθές. Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε καθαρόαιμη μνημονιακή δύναμη, να το κάνει η ίδια η Αριστερά. Θα το πληρώσουμε αυτό και το τίμημα θα είναι βαρύ.

Η Αριστερά δεν πρέπει να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, νομίζοντας ότι σώζει τη χώρα, ενώ είναι σαφές ότι την καταστρέφει, την παραδίδει στους τροικανούς. Άλλος είναι ο ρόλος της, άλλη πρέπει να είναι η πολιτική της, ιδιαίτερα μετά το 61% του δημοψηφίσματος.

Όποιος εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές φθάρθηκε γρήγορα. Το ίδιο θα πάθει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι αυταπάτη ότι οι δανειστές–λύκοι θα σταματήσουν απλά σε μια συμφωνία. Αυτοί προωθούν την στρατηγική τους: θέλουν και θα επιδιώξουν την πολιτική ασφυξία, την εξαφάνιση της άλλης εναλλακτικής δυνατότητας. Θα μας προσαρμόσουν στο κρεβάτι του μνημονιακού Προκρούστη και θα συντελεστεί μια μετάλλαξη μας.

Πέμπτο

Έχουμε μπει στην «επόμενη μέρα». Τίποτα δεν θα είναι ίδιο από τη Δευτέρα στην χώρα μας. Όλα έχουν αλλάξει, όλα αλλάζουν ραγδαία και σε βάρος του λαού. Η χώρα έχει μπει σε τροχιά χρεοκοπίας και δεν σώζεται με μνημόνια και με Grexit.

Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στο λαό.

Δημοκρατική αντιμνημονιακή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μέσα από γενναίο ανασχηματισμό. Να σταματήσει η Βουλή να επικυρώνει ό,τι διατάσσουν οι εκβιαστές δανειστές (η Βουλή δεν είναι ΚΕΠ που σφραγίζει απλά έγραφα, αλλά χώρος άσκησης κυριαρχίας).

Μαζί με το λαό χάραξη πολιτικής διεξόδου για την χώρα.

  Από τον Δρόμο της Αριστεράς

http://anemosantistasis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.