# #

17 Ιουλ 2015

KΥΜΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΘΗΝΑΣ
Η 12η Ιουλίου είναι μια μέρα που θα μείνει για πάντα γραμμένη στις μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στις Βρυξέλλες συντελέστηκε ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι αυτή η Ε.E. δεν ανέχεται ούτε τη δημοκρατία ούτε τη λαϊκή κυριαρχία. 



Αποδείχθηκε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν ο απόλυτος παραδειγματισμός ενός λαού που διανοήθηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας διαφορετικός δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της σκληρής λιτότητας. 
Ο στόχος τους αυτός έγινε ακόμα επιτακτικότερος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Η συμφωνία στην οποία εξωθήθηκε πραξικοπηματικά ...
η κυβέρνηση και που έρχεται προς επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι σε οικονομικό επίπεδο μη βιώσιμη και πολιτικά μη διαχειρίσιμη, ειδικά από μια κυβέρνηση της αριστεράς: περιλαμβάνει μέτρα που εξουθενώνουν πλήρως την κοινωνία και ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα, εντείνουν την οικονομική ύφεση και αναιρούν κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, εντούτοις θεωρούμε ότι το μεγαλειώδες παλλαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα τελεσίγραφα των δανειστών και να αποδεχθεί μέτρα που βρίσκονται στον αντίποδα της προσπάθειας για την ανάκαμψη της κοινωνίας, μέτρα ταπεινωτικά και τιμωρητικά για την αριστερά και το λαό.
Απαιτούμε, ως εξάντληση του ελάχιστου δικαιώματος μας, την άμεση σύγκληση της ΚΕ και καλούμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συλλογικών αποφάσεων των κομματικών μας οργάνων.
Καλούμε επίσης την ΚΕ να επεξεργαστεί μια εναλλακτική πολιτική διεξόδου από την κρίση.
14/7/2015

ΑΠΟΦΑΣΗ Ν.Ε. Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Νομαρχιακή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση  συμφωνίας της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Στην πρόταση αυτή εμπεριέχονται μέτρα λιτότητας, υφεσιακά, ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και μέτρα που παραβιάζουν την εντολή της 25 Γενάρη, τις προγραμματικές της δηλώσεις,  την εντελώς πρόσφατη εντολή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και την ελπίδα του λαού για ένα καλύτερο αύριο.
Μετά από 5 χρόνια μνημονικών πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα σε ανεπανάληπτη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα κρίνουν το μέλλον του λαού για δεκαετίες . Το πρωτοφανές σύστημα εκβιασμών, πιέσεων και τρομοκρατίας , από δανειστές και συστημικά ΜΜΕ, δε πρέπει σε καμία περίπτωση να ανατρέψει  τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά κόμματος και κυβερνητικού προγράμματος πάνω στα οποία χτίσαμε ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικά , λαϊκά  και ταξικά κινήματα που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική επένδυση που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και δε πρέπει να διαρραγεί.

Έστω και την ύστατη στιγμή καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την κατατεθειμένη στους δανειστές πρόταση, η οποία μας μετατρέπει σε κόμμα που θα εφαρμόζει ως κυβέρνηση σκληρές μνημονιακές πολιτικές, αναιρεί τη μέχρι σήμερα συνομολογούμενη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απλώνει την απογοήτευση στο κίνημα και στην Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, και, ακόμη χειρότερα, δε δίνει διέξοδο και προοπτική στα τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Είναι η ώρα το κόμμα στο σύνολό του, να περιφρουρήσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό χαρακτήρα του, τις συνεδριακές του αποφάσεις και τις δεσμεύσεις του απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να αποφύγει μια εξέλιξη με  αρνητικές συνέπειες.
Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκλιση της Κ.Ε
καθώς και οι συνεδριάσεις όλων των κομματικών οργανώσεων.
Θεσσαλονίκη 11.07.2015
ΑΠΟΦΑΣΗ Ν.Ε ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Η Ν.Ε Χρηματοπιστωτικού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Aυτή η συμφωνία εμπεριέχει μέτρα λιτότητας, υφεσιακά, μέτρα που θα οδηγήσουν σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέτρα που οδηγούν τις τράπεζες στα χέρια των ιδιωτών, μέτρα που κινούνται ευθέως αντίθετα με τις συνεδριακές θέσεις, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εντελώς πρόσφατη εντολή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και την ελπίδα του λαού για ένα καλύτερο αύριο.
Μετά από πέντε χρόνια μνημονικών πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα σε ανεπανάληπτη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η απόφαση της Κυβέρνησης να συμφωνήσει σ' αυτά τα μέτρα θα οδηγήσει στην υπονόμευση του μέλλοντος του λαού για δεκαετίες. Τελικά το πρωτοφανές σύστημα εκβιασμών, πιέσεων και τρομοκρατίας, από δανειστές και συστημικά ΜΜΕ, καταφέρνει να ανατρέψει τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά του κυβερνητικού προγράμματος πάνω στα οποία χτίσαμε ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικά, λαϊκά και ταξικά κινήματα που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική επένδυση που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο κίνδυνο να διαρραγεί.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή θέλει να σταθεί ιδιαίτερα στο θέμα της νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και της εκποίησής τους σε ιδιώτες, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται κάθε δυνατότητα παρέμβασης και ελέγχου στο Τραπεζικό σύστημα, γεγονός που ακυρώνει τις θέσεις μας για δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα.
Καλούμε την κυβέρνηση να εμφανίσει άμεσα τον οδικό χάρτη που έχει για τις επόμενες βδομάδες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, για την αναγκαιότητα ελέγχου πάνω στο αδήλωτο χρήμα και την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος, για την εφαρμογή των νόμων για τα ΜΜΕ, για τον στοιχειώδη δημόσιο έλεγχο των Τραπεζών, για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας που πλήττεται από την επαχθή συμφωνία.
Καλούμε το κόμμα και την κυβέρνηση να συζητήσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο απεμπλοκής από τα εφιαλτικά σχέδια των διεθνών τοκογλύφων, να αποκαταστήσει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Καλούμε τα αντίστοιχα όργανα του κόμματος, τις συνελεύσεις των Ο.Μ. να μην συγκατατεθούν στη συμφωνία, η οποία θα αναγκάσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει σκληρές μνημονιακές πολιτικές και θα έχει ως συνέπεια να αναιρεθεί η μέχρι σήμερα συνομολογούμενη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, να απλωθεί η απογοήτευση στο κίνημα και στην Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και ακόμη χειρότερα να ματαιωθεί η διέξοδος και η προοπτική στα τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Καλούμε όλα τα μέλη και στελέχη να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος και το δικαίωμα στην διαφορετική άποψη.
Είναι η ώρα το κόμμα στο σύνολό του να περιφρουρήσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό χαρακτήρα του, τις συνεδριακές του αποφάσεις και τις δεσμεύσεις του απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να αποφύγει μια εξέλιξη με αρνητικές συνέπειες.
Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκληση της Κ.Ε.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού δηλώνει την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να μην υλοποιηθούν τα μέτρα που πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι από τα πρώτα θύματα της απελευθέρωσης του ορίου των μαζικών απολύσεων. Θα αγωνιστούμε μαζί τους για να μην περάσει η συμφωνία.
ΑΘΗΝΑ 15/07/2015
ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ    
Η ΝΕ Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε στις 15/7 μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών και κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις:
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σχηματίστηκε μετά την εκλογική νίκη της 25ης Γενάρη, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατεστραμμένη κοινωνικά και οικονομικά χώρα. Παρά τα μεγάλα προβλήματα, τις δικές της ατολμίες και ανεπάρκειες, τον συνεχή πόλεμο που αντιμετώπισε από την ντόπια και ξένη ολιγαρχία και το κατεστημένο, προσπάθησε να υλοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις ψηφίζοντας μια σειρά νόμους που έδωσαν ανάσα στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα επιχείρησε με σκληρή και έντιμη διαπραγμάτευση να έλθει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους δανειστές, στα πλαίσια της ευρωζώνης.
  • Οι δανειστές δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να αποτελέσει η κυβέρνηση αυτή παράδειγμα στην Ευρώπη. Επιχείρησαν σε αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους συμμάχους τους, να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση και να εξυπηρετήσουν ένα σχέδιο «αριστερής παρένθεσης».
  • Το ηχηρό και περήφανο «ΟΧΙ» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ματαίωσε αυτά τα σενάρια.
  • Η κυβέρνηση αμέσως μετά το δημοψήφισμα προχώρησε σε μία συμφωνία, κάτω από ασφυκτική πίεση, με κλειστές τράπεζες, τους εκβιασμούς και τις συνεχείς απόπειρες πολιτικών πραξικοπημάτων από τους δανειστές με την στήριξη και της εσωτερικής τρόικα.
  • Η συμφωνία αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αποφασίστηκε στο ιδρυτικό του συνέδριο, με τις κυβερνητικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις και δεν αντανακλά το αξιακό φορτίο της Αριστεράς.
Είναι ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο και είμαστε αντίθετοι τόσο με τη ψήφιση, όσο και την υλοποίηση του.  
  • Η ΝΕ Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα μέλη του κόμματος και την κοινωνία.
  • Ζητάμε την άμεση σύγκλιση της ΚΕ για να συζητήσει την συμφωνία αυτή και να θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή το ριζοσπαστικό της πρόγραμμά.
      Η ΝΕ Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 13ης ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ
Την 13η του Ιούλη στις Βρυξέλλες συντελέστηκε το πιο άθλιο πολιτικό-οικονομικό πραξικόπημα σε βάρος του λαού μας, λειτουργώντας εκβιαστικά και τιμωρητικά για την Ελλάδα και προς παραδειγματισμό για οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις πιέσεις τις οποίες υπέστη η διαπραγματευτική μας ομάδα. Εκτιμούμε πως το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μας στο δημοψήφισμα, είχε την δυναμική να ματαιώσει κάθε σενάριο των δανειστών τοκογλύφων και να δώσει όλα εκείνα τα όπλα στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί προς όφελος του λαού μας, της ανεξαρτησίας του, της εθνικής του υπερηφάνειας και εν τέλει της επιβίωσής του.
Η συμφωνία που επετεύχθη τελικά και έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή, αποτελεί ξεκάθαρα ένα επαχθές τρίτο μνημόνιο, που θα εξουθενώσει τον κόσμο της εργασίας, την νεολαία, τους συνταξιούχους, θα εξαθλιώσει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, θα εξακοντίσει την ύφεση, ενώ θα παραδώσει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας δέσμια στους ευρωπαίους επικυρίαρχους, καθιστώντας την χώρα μας κυριολεκτικά προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κόμμα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς τα μέλη του, αυτά τα χρόνια αγωνιζόμασταν με όλη την δύναμη της ψυχής μας, ενάντια στην νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα των Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις δράσεις μας, σταθήκαμε δίπλα στον χειμαζόμενο λαό μας, στηρίζοντάς τον, δίνοντάς του μια άλλη προοπτική για ένα κόσμο που είναι εφικτός. Για όλους εμάς, που ζήσαμε την κατάσταση και μέσα από το καταρρέον σύστημα Υγείας, μέσα στα διαλυμένα νοσοκομεία μας, σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το αξιακό μας σύστημα. Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε εντός της κανένα θετικό στοιχείο, παρά μόνο την ταπείνωση της Αριστεράς, την υποτέλεια, την προσπάθεια ενσωμάτωσής της και την απόλυτη καταστροφή του λαού και της χώρας μας.
Καλούμε τους συντρόφους μας σε αυτή την δύσκολη στιγμή να βάλουν στην άκρη κάθε σκέψη για αποστράτευση, να περιφρουρήσουν την ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματος στην βάση των συλλογικών μας αποφάσεων και των κομματικών μας οργάνων. Καλούμε τους συντρόφους μας να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να συμπορευθούμε με τον λαό μας λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Καλούμε την ΚΕ και την ΠΓ να συνεδριάσουν και να σταθούν απέναντι στην συμφωνία. Να επεξεργαστούν, ακόμα και τώρα, ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, στην βάση της συνεδριακής μας απόφασης που μιλάει ξεκάθαρα για «ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ».
Καλούμε τους βουλευτές της ΕΠΕΚΕ Υγείας να καταψηφίσουν την συμφωνία στην Βουλή.
Στηρίζουμε την κυβέρνηση και την καλούμε να μην εφαρμόσει την συμφωνία.
Ζητάμε, σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό μας για έκτακτες περιστάσεις, την οργάνωση έκτακτου Διαρκούς Συνεδρίου.
Ο αγώνας συνεχίζεται
 
15/7/2015
Νομαρχιακή Επιτροπή Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Αττικής


ΑΠΟΦΑΣΗ Ν.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην συμφωνία που επέβαλαν στην  κυβέρνηση οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, μέτρα  υφεσιακά & ιδιωτικοποιήσεις.
Μέτρα που παραβιάζουν την εντολή της 25 Γενάρη, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εντελώς πρόσφατη εντολή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και την ελπίδα του λαού για ένα καλύτερο αύριο.
Μετά από 5 χρόνια μνημονικών πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα σε ανεπανάληπτη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα κρίνουν το μέλλον του λαού για δεκαετίες . Το πρωτοφανές σύστημα εκβιασμών, πιέσεων και τρομοκρατίας , από δανειστές και συστημικά ΜΜΕ, δε πρέπει σε καμία περίπτωση να ανατρέψει  τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά κόμματος και κυβερνητικού προγράμματος πάνω στα οποία χτίσαμε ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικά, λαϊκά  και ταξικά κινήματα που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική επένδυση που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και δε πρέπει να διαρραγεί.
Έστω και την ύστατη στιγμή καλούμε την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τη συμφωνία, η οποία μας μετατρέπει σε κόμμα που θα εφαρμόζει ως κυβέρνηση σκληρές μνημονιακές πολιτικές, αναιρεί τη μέχρι σήμερα συνομολογούμενη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απλώνει την απογοήτευση στο κίνημα και στην Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, και, ακόμη χειρότερα, δε δίνει διέξοδο και προοπτική στα τραγικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας.
Είναι η ώρα το κόμμα στο σύνολό του, να περιφρουρήσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό χαρακτήρα του, τις συνεδριακές του αποφάσεις και τις δεσμεύσεις του απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να αποφύγει μια εξέλιξη με  αρνητικές συνέπειες.
Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκλιση της Κ.Ε καθώς και οι συνεδριάσεις όλων των κομματικών οργανώσεων.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το απο­τέ­λε­σμα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος η θέ­λη­ση της τε­ρά­στιας πλειο­ψη­φί­ας του Ελ­λη­νι­κού λαού δεν αφή­νουν κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο για πα­ρερ­μη­νεί­ες.
Η εντο­λή ήταν κα­θα­ρή.
-Βά­ζου­με τέρμα στις πο­λι­τι­κές της λι­τό­τη­τας
-Να εφαρ­μο­στούν πο­λι­τι­κές τα­ξι­κής με­ρο­λη­ψί­ας υπέρ των λαϊ­κών τά­ξε­ων
-Απο­κα­τά­στα­ση της Εθνι­κής και Λαϊ­κής κυ­ριαρ­χί­ας
-Εφαρ­μο­γή ενός προ­ο­δευ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος για την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση και την προ­ο­πτι­κή της χώρας.
Ήταν πο­λι­τι­κά λάθος, αυτή η κα­θα­ρή λαϊκή εντο­λή να εκλη­φθεί ως εντο­λή συ­νεν­νό­η­σης- και μά­λι­στα και από κοι­νού ερ­μη­νεί­ας του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος- με τα φθαρ­μέ­να και υπό κα­τάρ­ρευ­ση κόμ­μα­τα του μνη­μο­νια­κού μπλοκ.Τα κόμ­μα­τα της υπο­τα­γής που συ­νέ­πρα­ξαν σε όλα τα ενα­ντί­ον της Κυ­βέρ­νη­σης πρα­ξι­κο­πή­μα­τα. Στο μέγα πρα­ξι­κό­πη­μα των δα­νει­στών στο πα­ράλ­λη­λο τη­λε­ο­πτι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα των κα­να­λαρ­χών, αυτοί που συ­νε­χί­ζουν να πρω­τα­γω­νι­στούν σε κάθε επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια.
Η ΝΕ Πει­ραιά κα­τα­νο­εί τον αρ­νη­τι­κό διε­θνή συ­σχε­τι­σμό στο πλαί­σιο της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ΕΕ και τις σο­βα­ρές επι­πτώ­σεις που θα είχε ένα μη συ­ντε­ταγ­μέ­νο GREXIT.
Η σκλη­ρή όμως αυτή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν μπο­ρεί να δι­καιο­λο­γή­σει την απο­δο­χή και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο την υλο­ποί­η­ση από μια αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση μιας μνη­μο­νια­κής συμ­φω­νί­ας με φρι­κια­στι­κά μέτρα που οδη­γούν σε βίαιη πα­ρα­πέ­ρα φτω­χο­ποί­η­ση της Ελ­λη­νι­κής κοι­νω­νί­ας κα στην απώ­λεια κάθε ίχνους Εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας
-Υπάρ­χουν με­γά­λες ευ­θύ­νες σε τμήμα της ηγε­σί­ας, για τον εγκλω­βι­σμό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην αφή­γη­ση για «τερ­μα­τι­σμό της λι­τό­τη­τας» εντός των ασφυ­κτι­κών πλαι­σί­ων της Ευ­ρω­ζώ­νης.
-Ευ­θύ­νη για την μη ύπαρ­ξη ενός εναλ­λα­κτι­κού σχε­δί­ου απε­μπλο­κής από τα εφιαλ­τι­κά σχέ­δια των διε­θνών το­κο­γλύ­φων.
Σή­με­ρα είναι ανα­γκαίο να δοθεί απά­ντη­ση σε πο­λι­τι­κό και κοι­νω­νι­κό επί­πε­δο σε κάθε προ­σπά­θεια εφαρ­μο­γής κάθε πτυ­χής της νέας μνη­μο­νια­κής λαί­λα­πας.
-Να ανοί­ξει τώρα η συ­ζή­τη­ση στο κόμμα και στην κοι­νω­νία για την εκ­πό­νη­ση ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου εξό­δου από την ση­με­ρι­νή Ευ­ρω­ζώ­νη.
-Οι ερ­γα­ζό­με­νοι, τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα, ο λαϊ­κός πα­ρά­γο­ντας θα πα­λέ­ψουν για την ανα­τρο­πή μέσα από τους αγώ­νες του νέου μνη­μο­νί­ου.
Μαζί με τον λαό , πλάι στο λαϊκό κί­νη­μα θα εί­μα­στε και εμείς γιατί στο όνομά μας δεν δε­χό­μα­στε και δεν μπο­ρούν να εφαρ­μο­στούν οι βαθιά αντι­λαϊ­κές πο­λι­τι­κές.
Είναι η ώρα το κόμμα μας στο σύ­νο­λό του, ενω­μέ­νο χωρίς κυ­νή­γι μα­γισ­σών και ποι­νι­κο­ποί­η­ση των δια­φο­ρε­τι­κών από­ψε­ων, με σε­βα­σμό στις πλειο­ψη­φι­κές απο­φά­σεις των ορ­γά­νων, στις συ­νε­δρια­κές του απο­φά­σεις και τις δε­σμεύ­σεις του απέ­να­ντι στους ερ­γα­ζό­με­νους, τα λαϊκά στρώ­μα­τα, την νε­ο­λαία, να πε­ρι­φρου­ρή­σει τα ρι­ζο­σπα­στι­κά αντι­μνη­μο­νια­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του, απο­φεύ­γο­ντας κάθε εξέ­λι­ξη με αρ­νη­τι­κές για τον λαό μας συ­νέ­πειες.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ
13 Ιουλίου 2015
Έπειτα από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το ναυάγιο για τα ελληνικά συμφέροντα, η Ν.Ε. Αχαΐας εκτιμά πως πρέπει άμεσα να κληθούν τα όργανα του κόμματος και να πάρουν θέση απέναντι στις εξευτελιστικές επιταγές των δανειστών.
Αυτή η συμφωνία δεν μακιγιάρεται και δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνίστηκε μαζί με τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, να την υπερασπιστεί. Καλούμε την Κ.Ε. να συγκληθεί άμεσα και να δοθεί μέσα από τα συλλογικά όργανα λύση στο θέμα της ψήφισης της συμφωνίας και να δοθεί κατεύθυνση στους βουλευτές-μέλη του κόμματος.
Η απόφαση όπως διατυπώνεται από το κείμενο της Συνόδου κορυφής παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας στους δανειστές, καταργεί, μεταξύ άλλων, το ελληνικό Κοινοβούλιο αφού προβλέπει ως προϋπόθεση την προσυμφωνία με τους δανειστές όλων των νομοσχεδίων πριν αυτά βγουν σε διαβούλευση και κατατεθούν στη Βουλή.
Προβλέπει την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα από τις 20 Ιουλίου 2015, η οποία θα αξιολογεί κάθε ενέργεια της κυβέρνησης. Ενισχύει την επιτροπεία και μετατρέπει τη χώρα σε αέναη «αποικία» χρέους. Αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακαλέσει ότι έχει νομοθετήσει από τον Φεβρουάριο, με εξαίρεση το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, καταλύοντας κάθε ανεξαρτησία της χώρας και της ελληνικής Βουλής.
Παράλληλα, αναγνωρίζει το σύνολο του χρέους και δεσμεύει αμετάκλητα την κυβέρνηση για την έγκαιρη και κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησή του. Βάζει σε ενέχυρο τη δημόσια περιουσία προς όφελος των δανειστών και των τραπεζών μέσω fund (ειδικό ταμείο), ανεξαρτήτως πού θα βρίσκεται η έδρα του. Δεν εξασφαλίζει καμία «επιστροφή στην ομαλότητα», αφού προβλέπει την ενσωμάτωση της οδηγίας που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο για το κούρεμα των καταθέσεων (BRRD), στο ελληνικό δίκαιο.
Η συμφωνία αυτή ακυρώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κοινές και συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Κυρίως, όμως, ακυρώνει τις προσδοκίες, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση της Αριστεράς και τη δυνατότητα η Ελλάδα να πατήσει στα πόδια της.
Αποτελεί πραξικόπημα καθ’ υπαγόρευση των δανειστών. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή στις εκλογές της 25ης Γενάρη και με το περήφανο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, όπου το 61% των Ελλήνων αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί μια συμφωνία παράδοσης στους δανειστές.
Η Ν.Ε. Αχαΐας θεωρεί ότι η λογική της «πάση θυσία συμφωνίας» και του «έντιμου συμβιβασμού», η οποία κυριάρχησε τους τελευταίους πέντε μήνες, μας εγκλώβισε σε ασφυκτικά διλήμματα και μας οδήγησε σε αυτή την ντροπιαστική υποχώρηση. Ταυτόχρονα, ακύρωσε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο που από καιρό φαινόταν αναγκαίο.
Ζητάμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα, να μη φέρουν αυτή τη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Να πει όλη την αλήθεια στον λαό για την πεντάμηνη διαπραγμάτευση. Καλούμε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νομοσχέδια-επιταγές των δανειστών. Καλούμε τη βάση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον ελληνικό λαό να υπερασπιστούν το περήφανο ΟΧΙ της 5ηςΙουλίου, απέναντι στους εκβιαστές εντός και εκτός της χώρας. Η μαχητική στάση του λαού τα πέντε χρόνια των μνημονίων ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορεί να υπάρξει διέξοδος ελπίδας και αξιοπρέπειας. Η άτακτη υποχώρηση στους ωμούς εκβιασμούς δεν είναι λύση για τη χώρα. Το λαϊκό κίνημα μπορεί να δώσει λύσεις σε φαινομενικά αδύνατες καταστάσεις, αρκεί να το εμπιστευτούμε. Ο εκβιασμός δεν είναι μονόδρομος.
Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ
Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες το βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με την απουσία όμως του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου και του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα.
Τα μέλη της ΝΕ κυριολεκτικά σε κατάσταση πολιτικού σοκ ! Ουδείς εκ των παραβρισκομένων στήριξε τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή του 3ου Μνημονίου. ¨Επάισχυντο και προδοσία το χαρακτήρισαν.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπέβαλε την παραίτησή του από τη ΝΕ ο Μάκης Δημητράτος , επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ.
Παραίτηση έδωσε επίσης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιθάκης Σπύρος Μπούας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Δημητράτος πρότεινε ψήφισμα – απόφαση της ΝΕ προς το ΣΥΡΙΖΑ για την σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου.
Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα ο κ. Δημητράτος ήταν θερμός υποστηριχτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου: «Κοντονή μην ψηφίσεις τα μέτρα»
Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, η οποία ομόφωνα αποφάσισε να εναντιωθεί στα μέτρα της Κυβέρνησης, στα πλαίσια της νέας συμφωνίας, καλώντας τον Βουλευτή και Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή να μην τα ψηφίσει και να σεβαστεί το πρόγραμμα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Και ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας προστίθεται στις οργανώσεις του κόμματος που λέει ΟΧΙ στην συμφωνία. Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από την Νομαρχιακή Επιτροπή του νομού μας που συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση με το Συντονιστικό πόλης. Με μια βαρυσήμαντη απόφαση μετά από διεξοδική συζήτηση τα μέλη της νομαρχιακής είπαν όχι στη συμφωνία της κυβέρνησης, καυτηρίασαν τις αδυναμίες της ηγετικής ομάδας για την έλλειψη συλλογικότητας, την παραμέριση του κόμματος από τις λήψεις των αποφάσεων και την πλήρη έλλειψη ενός σχεδίου, που θα επέτρεπε στο κόμμα να αντιδράσει στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ. Επίσης καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος,είπε όχι στις διαγραφές και υπεραμύνθηκε της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 
Απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του Συ.Ριζ.Α. για την πραξικοπηματική επιβολή τής ωμής βίας από το διευθυντήριο των Βρυξελλών και τη νέα συμφωνία
Η συμφωνία τής κυβέρνησής μας με τους δανειστές τής χώρας είναι πρώτα απ' όλα αποτέλεσμα ωμού εκβιασμού, που ασκήθηκε από τους εκπροσώπους τού συνασπισμού των πιο επιθετικών συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης και εκδηλώθηκε με ενέργειες που ακροβατούσαν στα όρια της κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομιμότητας, με τη συνηγορία μιας επικοινωνιακής τρομοκρατίας, που διαδόθηκε από τα παράνομα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και υποστηρίχθηκε με ζήλο από τους εγχώριους πολιτικούς εκφραστές τής συντήρησης. Είναι, συνεπώς, καταρχήν αποτέλεσμα ενός οιονεί πραξικοπήματος και δηλώνει τη συρρίκνωση ακόμη και της αστικής δημοκρατίας στην ήπειρο.
Η συμφωνία αυτή, όμως, είναι επίσης αποτέλεσμα της έλλειψης, όπως αποκαλύφθηκε, ενός στιβαρού από την πλευρά μας σχεδιασμού της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς των δανειστών μας –των οποίων τις αξιολογήσεις και τις "αγκυλώσεις" οφείλαμε να τις έχουμε προβλέψει– καθώς και της παντελούς έλλειψης ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα έπρεπε να έχουμε στη διάθεσή μας για την περίπτωση που θα ναυαγούσαν οι προβλέψεις μας για συμφωνία εντός του αρχικού μας σχεδίου, όπως πράγματι συνέβη• ενός εναλλακτικού σχεδίου, με το οποίο θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση της οικονομίας και της χώρας μας, που και με δική μας παραδοχή θα επερχόταν αν δεν προβαίναμε σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές μας. Και επί πλέον δεν πληροφορήσαμε το λαό για τις πιθανές συνέπειες τής εφαρμογής ενός τέτοιου εναλλακτικού σχεδίου, αν και αυτός, όπως μπορεί να συναχθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να τις αποδεχθεί. Εξαιτίας και της δικής μας έλλειψης ετοιμότητας, επομένως, οδηγηθήκαμε σε μια συμφωνία αντίθετη στα σχέδια, τις εξαγγελίες και τις πολιτικές θέσεις μας, εχθρική προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να υπερασπιζόμαστε και να εκπροσωπούμε, αντίθετη στη λαϊκή βούληση που κατά παραγγελία μας εκδηλώθηκε με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου –το οποίο εν τοις πράγμασι ακυρώσαμε– και εν τέλει μια συμφωνία που δεν μπορεί να υπηρετήσει το σκοπό, για τον οποίο υποτίθεται ότι συνομολογήθηκε: είναι αδύνατη η τήρηση των περισσότερων όρων της.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι αυτή η έλλειψη ετοιμότητας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην υποβάθμιση των λειτουργιών τού κόμματος, στην υποχώρηση του εσωκομματικού διαλόγου για τη διερεύνηση λύσεων και στην έλλειψη συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων.
Αυτά είναι πια ιστορία. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα.
Τα μέλη και τα στελέχη τού Συ.Ριζ.Α. δεν αποδέχονται τον εκβιασμό με το όνομα συμφωνία - μνημόνιο, αποκρούουν την ταπείνωση που θέλουν να επιβάλουν οι εκπρόσωποι του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου στο κίνημα, το Συ.Ριζ.Α., την κοινωνία. Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο απορρυθμίσεων, ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και υποβάθμισης της θέσης μισθωτών και συνταξιούχων. Τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι τού Συ.Ριζ.Α. θα πρωτοστατήσουν στην υπεράσπιση, όπως πάντα, των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων, για τη συλλογική ανάκαμψη του κινήματος, πιο ώριμου, πιο αποτελεσματικού, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ισχύ, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα συναντηθούμε με νέα ορμή, πιο ώριμοι και υποψιασμένοι, με το κίνημα αλληλεγγύης στους δρόμους και στις πλατείες τής Ευρώπης και του κόσμου, με το Ποδέμος στην Ισπανία, το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία κ.λπ., για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την οικονομία των αναγκών.
Η Ν.Ε. Πρέβεζας ζητά να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια οποιουδήποτε οργάνου τού κόμματος κατατείνει στην αποδυνάμωση ή την απαξίωση στελεχών του που εκφράζουν διαφορετική ή μειοψηφική θέση.
Εν τέλει, είναι καθήκον μας να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας και την αντεπίθεσή μας, με ένα εφαρμόσιμο εναλλακτικό σχέδιο, μη εξαντλούμενο στα όρια που μας επιβάλλονται από το διευθυντήριο της Ε.Ε., το οποίο οφείλουμε να επεξεργαστούμε συλλογικά, για να ανατρέψουμε την επερχόμενη κοινωνική καταστροφή και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας κοινωνικά και πολιτικά πειστικής επανάκαμψης.
Πρέβεζα, 14 Ιουλίου 2015
Ν.Ε. Πρέβεζας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ νομού Άρτας, στην συνεδρίαση της την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015, κατά πλειοψηφία αποφάσισε τα πιο κάτω:
Δεν μας το επιτρέπει η συνείδηση μας ως αριστεροί να στηρίξουμε τα μνημόνια, την λιτότητα και την εξαθλίωση. Ζητάμε:
· Την απόσυρση των μέτρων.
· Την ενότητα του κόμματος
· Την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και Συνεδρίου του κόμματος
Δηλώνουμε ΟΧΙ στην συγκυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε.ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Η  Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Δωδεκανήσου στην συνεδρίασή της 14ης Ιουλίου του 2015, εκτίμησε τα παρακάτω.
  • Η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές,  αποτελεί  ένα πραγματικό  οικονομικό πραξικόπημα σε βάρος του λαού μας.  Ο αναγκαστικός συμβιβασμός στον οποίο  οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός  και το οικονομικό επιτελείο,  συντελέστηκε κάτω από τον ασφυκτικό οικονομικό  στραγγαλισμό μίας συμμορίας αδίστακτων  εκβιαστών  που θεωρούν ως πρώτο εχθρό τους την ίδια την Δημοκρατία.   Η θεωρία της αριστερής παρένθεσης που ενορχηστρώθηκε από την τρόικα εξωτερικού μαζί με την τρόικα εσωτερικού, (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ)  ήδη από την εποχή των εκλογών, απεφεύχθη, αλλά οι απώλειες για την κοινωνία  και για την Αριστερά  είναι  δύσκολα αναστρέψιμες.
  • Η συμφωνία  όπως διαμορφώθηκε, μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευσης, αποτελεί ένα νέο σκληρό  μνημόνιο. Υπό αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση δεν έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.  Όπως και τα προηγούμενα μνημόνια που έφεραν την καταστροφή στην κοινωνία, έτσι και το καινούργιο μνημόνιο θα πλήξει κυρίως τα ασθενέστερα λαϊκά  στρώματα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, την νεολαία. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να βρει  τα κοινωνικά ισοδύναμα για να αντισταθμίσει αυτά που πρέπει να πληρώσουν τα κοινωνικά στρώματα που θα πληγούν, όσο και αν πρέπει από αύριο κιόλας να ξεμπερδέψουμε με την διαπλοκή, το μαύρο χρήμα, τους διεφθαρμένους μιντιάρχες και τα μεγαλοσυμφέροντα, πράγμα απολύτως επιθυμητό και αναγκαίο, δεν θα μπορέσει να λυθεί  το πρόβλημα του χρέους ούτε και η φύση της σχέσης μας με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, εάν δεν γίνει αλλαγή πολιτικής από την Αριστερά και την κυβέρνηση.  Μία πολιτική που να αντιστρατεύεται βαθιά τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα, τη συρρίκνωση δικαιωμάτων, την ανάπτυξη για τους λίγους, τη θεοποίηση του κέρδους.
  • Με τον ίδιο όμως τρόπο, η πιθανότητα μίας «ρήξης», ενός grexit, δηλαδή μίας άτακτης χρεοκοπίας,  σενάριο  που  ήταν προσυμφωνημένο στους Ευρωπαϊκούς κύκλους των Δανειστών και απεφεύχθη την τελευταία στιγμή,  θα ήταν ένα σενάριο καταστροφικό  για τον λαό μας, με χειρότερα και ίσως μη αναστρέψιμα  αποτελέσματα  για την κοινωνία, και για την Αριστερά. Η  επιλογή μίας άτακτης χρεοκοπίας, όσο κι αν πρόσκαιρα θα έφερνε ανάταση στο λαϊκό αίσθημα, πολύ πιθανόν  αργότερα να συνέδεε την Αριστερά με εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής, δεδομένου του ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει με τον τρόπο που θα ήθελε στην διαπραγμάτευση, το πολιτικό μήνυμα του 62%, το μεγάλο ΟΧΙ  του λαού  μας.  Τα βαθιά ταξικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά που μπήκαν ως κόκκινες γραμμές του ίδιου του λαού μετά το δημοψήφισμα, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους προαποφασισμένους για σύγκρουση κύκλους της Ευρώπης.
  • Η άποψη πως υπάρχει «ενδιάμεσος δρόμος» μέσα στην σφηκοφωλιά της Ευρωζώνης,  ή ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη και μνημόνια με ανθρώπινο πρόσωπο, αποδείχτηκαν όνειρα θερινής νυκτός.  Ο ΣΥΡΙΖΑ  οφείλει να επεξεργαστεί σχέδιο απεγκλωβισμού της χώρας από τη μέγγενη που ονομάζεται Ευρωζώνη.  Και αυτό θα πρέπει να είναι το άμεσο καθήκον του κόμματός μας.  Ο «ιστορικός συμβιβασμός» με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και ο μετασχηματισμός της Αριστεράς σε «καθεστωτική δύναμη»  δεν μπορεί να αποτελεί στρατηγική υπεράσπισης της εργασίας και αναδιανομής του πλούτου. Η χάραξη των πολιτικών μας γραμμών και της στρατηγικής μας θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος.
  • Δεν έχουμε αυταπάτες.  Χάσαμε μια σημαντική μάχη. Αλλά όχι τον πόλεμο. Είναι χρέος μας να ξανασηκωθούμε και να ανασυνταχθούμε.  Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία άλλος πολιτικός φορέας που μπορεί να απεγκλωβίσει κοινωνικές ανατρεπτικές δυνάμεις, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με μαζικό τρόπο. Και ούτε μπορεί άμεσα να υπάρξει.
  • Η ενότητα του κόμματός μας και η πίστη μας στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ όπως διαμορφώθηκαν στις καταστατικές και συνεδριακές, προγραμματικές  του θέσεις,   θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας στο άμεσο μέλλον. Η ευθύνη είναι συνολική και δεν βαραίνει περισσότερο ή λιγότερο κανέναν σύντροφο, καμία ιδιαίτερη άποψη, καμία τάση στο κόμμα.  Σήμερα, όπως σε κάθε περίπτωση ήττας, πληθαίνουν οι κατηγορίες μεταξύ των ηττημένων για προδοσία, εγκατάλειψη αρχών, συνθηκολόγηση  κτλ. Δεν πρέπει να υπερισχύσουν, προς καμία κατεύθυνση  Το κυνήγι μαγισσών που έχει αρχίσει δεν προδικάζει το καλύτερο.  Πρώτα απ' όλα να δούμε κατά πόσον η ήττα αυτή είναι αντιστρέψιμη. Έχουμε χρέος, νέο καθήκον, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης, με βάση τις απαιτήσεις των καιρών και τις περιστάσεις.
  • Να ξαναβρεθούμε μαζί με τα κινήματα και με τον κόσμο της δουλειάς, να κυβερνήσουμε από κάτω προς τα πάνω και το ανάποδο.   "Ρήξη" ή "νίκη στον πόλεμο" με το νεοφιλελευθερισμό δεν γίνεται μόνο  "από τα πάνω". Με αλλαγές στα κυβερνητικά επιτελεία, με ανασχηματισμούς και διαπόμπευση συντρόφων.  Με παρακαταθήκη το μεγάλο ΟΧΙ, να κτίσουμε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας. Να βαθύνουμε το ταξικό-κοινωνικό περιεχόμενο του ΟΧΙ ! Να αποδείξουμε πως καλώς απετράπη η αριστερή παρένθεση, να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία μας στον κόσμο της εργασίας.
  • Είναι η ώρα το κόμμα στο σύνολό του, να περιφρουρήσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό και ενωτικό χαρακτήρα του, τις συνεδριακές του αποφάσεις και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και να αποφύγει μια εξέλιξη με  αρνητικές συνέπειες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με ανάθεση αλλά με συμμετοχή! Και με πρώτο γνώμονα την Δημοκρατία και την ιστορία μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Α.Το κείμενο εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της Ν.Ε. Ν.Δωδωκανήσου.
Β. Επιπλέον,  συζητήθηκε η προσθήκη της ακόλουθης παραγράφου:
«Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμη και τώρα, να μην υλοποιήσει τη συμφωνία, και το κόμμα μας  να μην μετατραπεί σε όργανο εφαρμογής μνημονίων που θα διαλύσουν τον λαό μας, και θα απλώσουν την απογοήτευση στους χιλιάδες αγωνιστές  που στήριξαν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.»
Από τα 12 παρόντα μέλη της Ν.Ε. την ώρα της συζήτησης της παραγράφου, οι 8 καταψήφισαν, οι 3 υπερψήφισαν, ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος. Αποφασίστηκε να καταχωρηθεί ως μειοψηφούσα πρόταση, και στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Για την Ν.Ε.
Νίκος Μαυροματάκος
Συντονιστής.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών και κατέληξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, στις παρακάτω διαπιστώσεις : 
  • Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ τη πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατεστραμμένη κοινωνικά και οικονομικά χώρα. Παρά τα μεγάλα προβλήματα, τις δικές της ατολμίες και ανεπάρκειες, τον συνεχή πόλεμο που αντιμετώπισε από την ντόπια και ξένη ολιγαρχία και το κατεστημένο που κυριαρχούσε και κυριαρχεί ακόμα στο κρατικό μηχανισμό, προσπάθησε να υλοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ψηφίζοντας μια σειρά νόμους που έδωσαν ανάσα στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα επιχείρησε με σκληρή και έντιμη διαπραγμάτευση να έλθει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους δανειστές, στα πλαίσια της ευρωζώνης.
  • Δυστυχώς το έδαφος ήταν ναρκοθετημένο. Οι δανειστές δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να αποτελέσει η κυβέρνηση αυτή παράδειγμα στην Ευρώπη. Έτσι με μια παρελκυστική τακτική επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ένα σχέδιο «αριστερής παρένθεσης» σε αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους συμμάχους τους.
  • Το περήφανο «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου, ματαίωσε αυτά τα σενάρια, έβαλε όμως σε λειτουργία τα σενάρια ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του στο μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων. Με όπλο την οικονομική ασφυξία και τις κλειστές τράπεζες, μέσω ενός ασφυκτικού οικονομικού στραγγαλισμού και με φόβητρο μια ασύντακτη χρεωκοπία, άσκησαν αφόρητες πιέσεις με πραξικοπηματική μορφή στη κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα να ενδώσει στις πιο σκληρές απαιτήσεις τους.4. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε μία συμφωνία, κάτω από την ασφυκτική πίεση, τους εκβιασμούς και τις συνεχείς απόπειρες πολιτικών πραξικοπημάτων, τόσο από τους δανειστές, όσο και από την εσωτερική τρόικα.  
  • Η συμφωνία αυτή είναι σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε στο ιδρυτικό του συνέδριο και δεν αντανακλά ούτε κατ’ ελάχιστον το αξιακό φορτίο της Αριστεράς. Είναι ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο και είμαστε αντίθετοι τόσο με τη ψήφιση, όσο και την υλοποίηση του.Για αυτή την κατάληξη, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, πρέπει να αναζητήσει και να εντοπίσει με συντεταγμένο τρόπο και τις δικές του ευθύνες. Αυτές οι ευθύνες ξεκινούν τόσο από την προεκλογική περίοδο και εντείνονται την περίοδο της κυβέρνησης της αριστεράς, από την στιγμή που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα "αποτραβήχτηκε" από τα καθήκοντα του απέναντι στην κυβέρνηση καθιστώντας τον εαυτό του απλό "παρακολουθητή" των τεκταινομένων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη διαπραγμάτευση
  • Με τον ίδιο συντεταγμένο τρόπο και υπό το φως των συγκεκριμένων συνθηκών ο ΣΥΡΙΖΑ με αδιατάρακτη την ενότητά του, θα πρέπει να επανεξετάσει τις δικές του προγραμματικές αποφάσεις, με βάση τις ιδρυτικές του αρχές και αξίες, ανοίγοντας τη συζήτηση για μια συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη κλπ, έτσι ώστε να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα τόσο για τις δικές του πολιτικές ευθύνες, όσο και για τις απαραίτητες προσαρμογές που πρέπει να κάνει στην πολιτική του.Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει έστω και τώρα την απόφασή της να δεχτεί τη συμφωνία την οποία υποχρεώθηκε να δεχτεί, καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τον βουλευτή Λέσβου να σταθούν απέναντι σε  αυτή τη συμφωνία και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα την συνοδεύουν έχοντας σαν βασικό τους κριτήριο για την κάθε φορά στάση του, τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό, ειδικότερα το συντριπτικό ποσοστό όσων ψήφισαν ΟΧΙ να αντισταθεί απέναντι σε αυτή τη συμφωνία που επιβάλουν οι δανειστές και αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Η αναβίωση των κινημάτων, ειδικότερα του εργατικού κινήματος, του κινήματος ανέργων , της αλληλεγγύης κλπ είναι η βασική προϋπόθεση για την ανατροπή αυτής της συμφωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Ζητάμε την άμεση σύγκλιση της ΚΕ, η οποία να προχωρήσει σε σύντομο διάστημα σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο και θα πρέπει να πάρει τις όποιες τελικές αποφάσεις, που θα ανταποκρίνονται στην ιστορία του κόμματος μας, στις αξίες μας και στο πρόγραμμά μας.
  • Καλούμε σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση, να βάλει ΑΜΕΣΑ σε εφαρμογή το ριζοσπαστικό προεκλογικό πρόγραμμά της, να σεβαστεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, να προσανατολιστεί στον κόσμο της εργασίας που την εμπιστεύτηκε με το «ΟΧΙ» του και να αναζητήσει την στήριξη της στις ζωντανές δυνάμεις του κόσμου της εργασίας.
Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ
Η Νομαρχιακή Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στην πρόταση αυτή εμπεριέχονται μέτρα λιτότητας, υφεσιακά, ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και μέτρα που παραβιάζουν την εντολή της 25 Γενάρη, τις προγραμματικές της δηλώσεις, την εντελώς πρόσφατη εντολή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και την ελπίδα του λαού για ένα καλύτερο αύριο.
Μετά από 5 χρό­νια μνη­μο­νι­κών πο­λι­τι­κών που οδή­γη­σαν τη χώρα σε ανε­πα­νά­λη­πτη κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή, βρι­σκό­μα­στε στην πιο κρί­σι­μη στιγ­μή της νε­ό­τε­ρης Ελ­λη­νι­κής ιστο­ρί­ας. Οι απο­φά­σεις της Κυ­βέρ­νη­σης θα κρί­νουν το μέλ­λον του λαού για δε­κα­ε­τί­ες . Το πρω­το­φα­νές σύ­στη­μα εκ­βια­σμών, πιέ­σε­ων και τρο­μο­κρα­τί­ας , από δα­νει­στές και συ­στη­μι­κά ΜΜΕ, δε πρέ­πει σε καμία πε­ρί­πτω­ση να ανα­τρέ­ψει  τα αντι­μνη­μο­νια­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά κόμ­μα­τος και κυ­βερ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος πάνω στα οποία χτί­σα­με ισχυ­ρούς δε­σμούς με κοι­νω­νι­κά , λαϊκά  και τα­ξι­κά κι­νή­μα­τα που απο­τε­λούν τη με­γα­λύ­τε­ρη πο­λι­τι­κή επέν­δυ­ση που πε­τύ­χα­με τα τε­λευ­ταία χρό­νια και δε πρέ­πει να διαρ­ρα­γεί.
Επί­σης θε­ω­ρού­με άδικο και ανη­συ­χη­τι­κό για την σχέση κόμ­μα­τος κυ­βέρ­νη­σης ότι δεν λή­φθη­καν υπόψη οι ομό­φω­νες απο­φά­σεις της Νο­μαρ­χια­κής μας επι­τρο­πής, όπως και άλλων νη­σιω­τι­κών  να μην αλ­λά­ξει το ει­δι­κό κα­θε­στώς για το ΦΠΑ στα νησιά, όπως επί­σης να μην προ­χω­ρή­σει η αποι­κιο­κρα­τι­κή πα­ρα­χώ­ρη­ση των πε­ρι­φε­ρεια­κών αε­ρο­δρο­μί­ων (και της ΣΑΜΟΥ), καθώς και η λοιπή πα­ρα­χώ­ρη­ση της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας.
Ση­μειώ­νου­με ότι, παρά τις όποιες υπο­σχέ­σεις για επι­στρο­φή της έκ­πτω­σης ΦΠΑ στους μό­νι­μους κα­τοί­κους, η αύ­ξη­ση του ΦΠΑ θα έχει επι­πτώ­σεις στον Του­ρι­σμό, όταν στην απέ­να­ντι ακτή οι Γερ­μα­νι­κών και άλλων Ευ­ρω­παϊ­κών Κρα­τών συμ­φε­ρό­ντων επι­χει­ρή­σεις, έχουν πολύ ευ­νοϊ­κό­τε­ρο κα­θε­στώς. Για δε την πα­ρα­χώ­ρη­ση των αε­ρο­δρο­μί­ων το­νί­ζου­με ότι ως Ορ­γά­νω­ση πρω­το­στα­τή­σα­με στις αντι­δρά­σεις ενά­ντια στις απο­φά­σεις της προη­γού­με­νης Κυ­βέρ­νη­σης συ­ντο­νί­ζο­ντας και τους ερ­γα­ζό­με­νους και άλλες πα­ρα­γω­γι­κές ομά­δες σε αυτόν τον αγώνα και τώρα έχου­με τε­ρά­στιο συ­νει­δη­σια­κό πρό­βλη­μα, όπως επί­σης πρό­βλη­μα στην σχέση μας με το κί­νη­μα, αν δεν συ­νε­χί­σου­με με κάθε τρόπο τις αντι­δρά­σεις και απέ­να­ντι σε αυτή την Κυ­βέρ­νη­ση.
Τέλος ανη­συ­χού­με πολύ διότι στην συμ­φω­νία ανα­φέ­ρε­ται ρητώς  ότι θα πρέ­πει να αρ­θούν όλες οι μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες στις οποί­ες έχει προ­βεί η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση. Αυτό δη­μιουρ­γεί προ­βλή­μα­τα τόσο στα ευ­νοϊ­κό­τε­ρα μέτρα για τους ανα­σφα­λί­στους που προ­ώ­θη­σε με με­γά­λη κα­θυ­στέ­ρη­ση αυτή η Κυ­βέρ­νη­ση όσο και για τα προ­βλή­μα­τα των υπερ­χρε­ω­μέ­νων πο­λι­τών απέ­να­ντι στις Τρά­πε­ζες, την Εφο­ρία και τα Ασφα­λι­στι­κά Τα­μεία. Κιν­δυ­νεύ­ουν επί­σης  οι επα­να­προ­λή­ψεις «δια­θέ­σι­μων» και απο­λυ­μέ­νων δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων. Τέλος δια­φαί­νε­ται και τε­ρά­στια ζημιά από τις προ­ω­θού­με­νες ρυθ­μί­σεις για την πρω­το­γε­νή πα­ρα­γω­γή, το κύριο μας ερ­γα­λείο για την δια­τρο­φι­κή επάρ­κεια και ένα πολύ ση­μα­ντι­κό επί­σης για την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας.
Έστω και την ύστα­τη στιγ­μή κα­λού­με την κυ­βέρ­νη­ση να μη φέρει στην βουλή τους εφαρ­μο­στι­κούς νό­μους  τους οποί­ους επέ­βα­λαν με «μα­φιό­ζι­κο», εκ­βια­στι­κό τρόπο οι δα­νει­στές και, εφό­σον δεν υπάρ­χει άλλη προ­ο­πτι­κή, πριν την εφαρ­μο­γή οποιου­δή­πο­τε μέ­τρου, να  ζη­τή­σει νέα λαϊκή εντο­λή. Εξυ­πα­κού­ε­ται ότι ως κόμμα είναι αδύ­να­το να κα­τέλ­θου­με σε ένα τέ­τοιο αγώνα ως πο­λι­τι­κή δύ­να­μη η οποία θα εφαρ­μό­ζει σκλη­ρές μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές, θα αναι­ρεί τη μέχρι σή­με­ρα συ­νο­μο­λο­γού­με­νη πο­ρεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, θα απλώ­νει την απο­γο­ή­τευ­ση στο κί­νη­μα και στην Αρι­στε­ρά στην Ελ­λά­δα αλλά και στην Ευ­ρώ­πη, και, ακόμη χει­ρό­τε­ρα, δε θα δίνει διέ­ξο­δο και προ­ο­πτι­κή στα τρα­γι­κά οι­κο­νο­μι­κο­κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα της χώρας.
Είναι η ώρα το κόμμα στο σύ­νο­λό του, να πε­ρι­φρου­ρή­σει το ρι­ζο­σπα­στι­κό αντι­μνη­μο­νια­κό χα­ρα­κτή­ρα του, τις συ­νε­δρια­κές του απο­φά­σεις και τις δε­σμεύ­σεις του απέ­να­ντι στην ερ­γα­τι­κή τάξη και τα λαϊκά στρώ­μα­τα και να απο­φύ­γει μια εξέ­λι­ξη με  αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες.
Στην κα­τεύ­θυν­ση αυτή κρί­νε­ται απα­ραί­τη­τη η άμεση σύ­γκλι­ση της Κ.Ε καθώς και οι συ­νε­δριά­σεις όλων των κομ­μα­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων και αυτό μόνο ως αρχή για δη­μο­κρα­τι­κή διερ­γα­σία σε ευ­ρύ­τε­ρα κομ­μα­τι­κά σώ­μα­τα, αν απαι­τη­θεί, ακόμα και σε έκτα­κτο συ­νέ­δριο. Δεν είναι δυ­να­τόν κα­νείς να χρε­ω­θεί μια επα­πει­λού­με­νη διά­σπα­ση χωρίς κά­θο­δο στην βάση του κόμ­μα­τος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.