# #

12 Ιουλ 2015

Γιατί ο Σόϊμπλε θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ ;;;




Τον Σόϊμπλε, ότι είναι επικεφαλής ομάδας ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, που προωθούν σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, κατήγγειλε στην εφημερίδα Guardian (10.7.’15) ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος, όπως αναφέρει, «…μετά από μήνες διαπραγματεύσεων έχει την άποψή ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα για να ενσπείρει τον φόβο στους Γάλλους και να τους αναγκάσει να δεχθούν το μοντέλο του για μια ευρωζώνη της πειθαρχίας».

Αν και το συμπέρασμα του Βαρουφάκη «…η αποπομπή της Ελλάδας απ’ το ευρώ» είναι σωστό, εντούτοις, έχω μια ένσταση όσον αφορά την εξήγηση που δίνει «…περί Γαλλίας». Αλλού κρύβεται το μυστικό, κάποιο λάκκο έχει η φάβα…


Πράγματι ο Σόϊμπλε θέλει τη Ελλάδα εκτός ευρώ. 

Όμως ποιο ήταν και είναι το πραγματικό του κίνητρο ;;; Γιατί τόσο πείσμα ;;; 
Από πού αντλεί τέτοια σιγουριά ;;; Ποιο είναι το διακύβευμα του Σόϊμπλε που μπροστά του ωχριά ένα Grexit και των επιπτώσεων που θα προκαλούσε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία ;;;


Για να καταλάβουμε τον Σόϊμπλε, θα πρέπει να υπενθυμίσω την τακτική που εφάρμοσε κατά την συνένωση της Γερμανίας, με την Συμφωνία 4+2 της Μόσχας, το 1990, όπου ο Σόϊμπλε, ως αρχιτέκτονας της συμφωνίας αυτής, αρνήθηκε σθεναρά και το πέτυχε, να μην υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης η Γερμανία με τις χώρες που κατέστρεψε στον ΙΙ Παγκόσμιο πόλεμο, παρά μόνον διμερείς συμφωνίες συνεργασίας και μη επιθέσεως. 


Η Ρωσία, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις που είχε, το δέχθηκε, και έναντι αυτής της υποχώρησης, η Γερμανία κατέβαλε στη Ρωσία 14,5 δισεκ. μάρκα. 

Έχασε η Γερμανία ;;; Όχι!!! 
Κέρδισε πολύ περισσότερα, γιατί, αν υπέγραφε Συνθήκη Ειρήνης, θα έπρεπε να καταβάλει αποζημιώσεις σε όλες τις χώρες που κατέστρεψε, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, και το κόστος για τη Γερμανία θα ήταν πολλαπλάσιο. 
Πόσο;;; …όσο είχε καταλογίσει η Συνθήκη των Παρισίων το 1946, δηλ. 389,5 δισεκ. δολάρια σε σύνολο, για δε την Ελλάδα 14,6 δισεκ. δολάρια (χωρίς τόκους).

Εδώ θ’ ανοίξω μια παρενθετική αγκύλη.
[Σύμφωνα με τεκμηριωμένη μελέτη – έρευνα που έχω κάνει και εκδόθηκε πρόσφατα σε βιβλίο με τίτλο «Ιδού ο λογαριασμός κ. Μέρκελ απ’ τα Κατοχικά δάνεια» αποδεικνύω ότι το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα - μόνον απ’ τα Κατοχικά δάνεια - ανέρχεται (30.6.’15) στα 360 δισεκ. ευρώ , ενώ οι πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις είναι άλλα τόσα. 


Ωστόσο τα Κατοχικά δάνεια είναι άμεσα απαιτητά και θα μπορούσε η Ελλάδα να τα ζητήσει απ’ την Γερμανία ανά πάσα ώρα και στιγμή (με ρηματική διακοίνωση), καθ’ όσον εμπίπτουν σε καθεστώς «ληξιπροθέσμου δανεισμού», κατά την ίδια μεθοδολογία που ο ESM προ ημερών, απείλησε να καταστούν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά τα 145 δισεκ. ευρώ που έχει χορηγήσει ως ρευστότητα, στις εδώ τράπεζες.]. 

Κλείνει η παρενθετική αγκύλη και ανοίγει μια άλλη :

[Τα κατοχικά δάνεια διέπονται από δύο διακρατικές συμφωνίες (14.3.’42 & 2.12.’42), μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας κ’ Γερμανίας, όπου σύμφωνα μ’ αυτές τις συμφωνίες, η Γερμανία όφειλε να τα επιστρέψει στο νόμισμα που της καταβάλλονταν, δηλ. σε δραχμές.]


Χρειάζεται να προχωρήσω ή βγάλατε ήδη κάποια συμπεράσματα;;; 

Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η πολεμική του Σόϊμπλε προς την Ελλάδα εντάθηκε πριν από 4-5 μήνες, δηλ. από τότε που άρχισε να επισημοποιείται το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και να παίρνει διεθνείς διαστάσεις (αναφορά Τσίπρα στη Μέρκελ κ’ Κοτζιά στον υπεξ. Γερμανίας Στάϊνμάγερ, σύσταση της επιτροπή στη Βουλή κλπ) ;;;

Επομένως ο Σόϊμπλε, όπως ήξερε τότε τι κάνει (συμφωνία της Μόσχας, 1990), άλλο τόσο ξέρει και σήμερα, …ότι ένα Grexit θα κοστίσει στη Γερμανία πολύ λιγότερο απ’ όσο, αν η Ελλάδα απαιτούσε απ’ τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο όταν η Ελλάδα είναι μέσα στο ευρώ! 


Γιατί απλούστατα, όσο είναι η Ελλάδα στο ευρώ, οι υποχρεώσεις της Γερμανίας είναι στο ισχύον νόμισμα (ευρώ), ενώ, αν η Ελλάδα πάει σε υποτιμημένο νόμισμα, οι υποχρεώσεις της Γερμανίας υποτιμούνται ανάλογα και, όσο μεγαλύτερη είναι η υποτίμηση, τόσο μικρότερη θα είναι η υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

Πόση ;;;
Είναι απλό να το βρούμε αν θυμηθούμε την ισοτιμία που μπήκαμε στο ευρώ (1/340,75 δραχμές). 


Πάμε παρακάτω. 
Σε ένα Grexit, η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος με το ευρώ μπορεί να ορισθεί αρχικά σε 1:1, όμως αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει ούτε 1 ώρα. Φυσιολογικά, αυτό που θα συμβεί είναι η ραγδαία υποτίμηση μέχρι, υποθέτω, να ξανάρθει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα εισόδου, δηλ. 1/340,75 δραχμές. 

Οπότε σε ενδεχόμενη απαίτηση τότε της Ελλάδας, για τα Κατοχικά δάνεια απ’ τη Γερμανία, θα έρθει ο Σόϊμπλε, σαν σωτήρας και μέγας ευεργέτης, και θα τα εξοφλήσει σε δραχμές, 340 φορές λιγότερα!!! 

Και, τα 360 δισεκ. ευρώ γίνονται αυτομάτως 1,06 δισεκ. ευρώ!!!

Θα πει κάποιος ότι η Γερμανία, αφού έχει αρνηθεί στο παρελθόν να τα καταβάλει, δεν έχει πρόθεση να βγάλει την Ελλάδα απ’ το ευρώ γι’ αυτό το λόγο. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που δεν τίθεται κατηγορηματικά η Ελληνική απαίτηση, οπότε η Γερμανία κωφεύει, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να εφησυχάζει. Προτιμά ο Σόϊμπλε να προλαβαίνει τα πράγματα, και ως νομικός που είναι, να στέλνει εξώδικα στην ιστορία.


ΠΡΟΤΑΣΗ : 

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, και με δεδομένη πλέον την απόφαση της Γερμανίας για ένα Grexit, η ελληνική κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, να καταθέσει ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Ρηματική Διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και ν’ ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση καταβολή των Κατοχικών δανείων (360 δισεκ. ευρώ). ΣΗΜΕΡΑ, γιατί αύριο θα είναι αργά.

ΤΖ. ΓΚΟΥΣΚΟΣ (11.7.’15)

1 σχόλιο:

  1. τελικα σε αυτη τη φαβα δεν ξερεις απο που θα ξεφυρτωσει καινουργιος λακος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.