# #

14 Ιουλ 2015

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι φεύγουν και τι σχεδιάζει ο Τσίπρας. Ανασχηματισμός


Σε πορεία διάσπασης έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές στην οποία υποχρεώθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας καθώς η Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ψηφίσει τα μέτρα που θα έλθουν με δύο νομοσχέδια στην Βουλή στις 15 και στις 22 Ιουλίου.

Η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων προκαλεί πολιτική μετάλλαξη στον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δεν θα ακολουθήσει η Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Το θέμα περιπλέκεται καθώς επικεφαλής στην Αριστερή Πλατφόρμα είναι ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ δύο ακόμη υπουργοί -μετά την παραίτηση του κ. Νίκου Χουντή- ανήκουν σε αυτή, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης και ο κ. Κώστας Ήσυχος. Επιπλέον στην ψηφοφορία του Σαββάτου υπήρξαν 17 διαρροές ενώ 15 βουλευτές δήλωσαν ότι ψήφισαν ναι αλλά εννοούσαν όχι. Από αυτούς τους 32 οι περισσότεροι εντάσσονται ή έχουν σχέση με την Αριστερή Πλατφόρμα -εξαιρούνται οι κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ήδη..
δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι θα δηλώσει παρών και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες. Παράλληλα παραμένει υπουργός Ανάπτυξης μέχρι ο πρωθυπουργός να του ζητήσει την παραίτησή του. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δύο υπουργούς αφού ο κ. Νίκος Χουντής ήδη παραιτήθηκε για να διαδεχθεί τον κ. Μανώλη Γλέζο στην ευρωβουλή.

Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας συνεδρίασαν χθες στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής κας Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Η απόφαση που ελήφθη είναι οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, άλλοι θα καταψηφίσουν, άλλοι θα δηλώσουν παρών και άλλοι θα απέχουν. Ο κ. Δημήτρης Κοδέλλας με μία σκληρή δήλωση κατά της ηγεσίας για τις κινήσεις της το τελευταίο εξάμηνο, γνωστοποίησε ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα αφού πρώτα καταψηφίσει τα μέτρα.

Όσες κι αν είναι οι διαφοροποιήσεις περισσότερες από 30 ή λιγότερες αν οι κινήσεις της ηγεσίας αποδώσουν είναι σαφές ότι πολιτικά η δεδηλωμένη έχει χαθεί και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να βασιστεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια με τα μέτρα.

Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μεταθέσει το ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο χρόνο. Στην ιεράρχηση που έχει κάνει πρώτη προτεραιότητα είναι η ψήφιση των μέτρων προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθεί το κυβερνητικό πρόβλημα, ο ανασχηματισμός που θα κάνει και εάν θα συγκροτήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, οπότε θα διαρρήξει τις σχέσεις του όχι μόνο με την Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος αλλά και με τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Πάνο Καμμένο.

Τρίτο στην ιεράρχησή του είναι το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως καθώς η ηγεσία της κυβέρνησης έχει πάρει τις αποφάσεις της να υλοποιήσει την σκληρή μνημονιακή πολιτική η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπότρεπτη και είναι θέμα είτε λίγων ωρών είτε λίγων εβδομάδων. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει να μεταθέσει τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό και για τα εσωκομματικά για μετά τις 22 Ιουλίου ωστόσο δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να τον προλάβουν. Ένα πρώτο δείγμα γραφής από όλους τους εμπλεκόμενους στην εσωκομματική κρίση θα δοθεί στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Δεν είναι βέβαιο πόσοι θα ακολουθήσουν την στάση του κ. Κοδέλλα και παραδώσουν την έδρα τους αφού θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία από την στιγμή που η ηγεσία παραβιάζει κατάφωρα το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος. Το πλέον πιθανό είναι όσοι διαφοροποιήσουν την στάση τους να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα και να μεταθέσουν σε δεύτερο χρόνο το εάν θα σχηματίσουν κόμμα ή όχι.

Ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό

Θέμα ωρών τέλος, το αργότερο 24ώρων, είναι οι αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να συγκροτήσει ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που θα μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, το blame game με τους υπουργούς της Αριστερής Πλατφόρμας συνεχίζεται για τα καλά, αφού δεν έχουν υποβάλει -προς ώρας-παραιτήσεις.

Απόλυτα έγκυρες πηγές μεταφέρουν  ότι έχει ήδη ζητηθεί από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ένας πρώτος κατάλογος ονομάτων για τον ανασχηματισμό που ο ίδιος έχει αποφασίσει να κάνει. 
Ειδικότερα, για τη θέση του υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι φαβορί η νυν αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, ενώ για τη θέση του υπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, επικρατέστερος είναι ο κ. Σάββας Ρομπόλης. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετακινήσεις αρκετών ακόμη υπουργών σε άλλα πόστα.

Οι ίδιες πηγές, θεωρούν πάρα πολύ πιθανή και την αποχώρηση του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Κώστα Ήσυχου, ενώ προηγήθηκε και η παραίτηση του Νίκου Χουντή από τον υπουργικό θώκο του αναπληρωτή ΥΠΕΞ προκειμένου να διαδεχθεί στις Βρυξέλλες το Μανώλη Γλέζο.

Πηγή: fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.