# #

12 Ιουλ 2015

ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ-ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

EUROGROUP: ΖΗΤΑΝΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ

----0000eu
Συγκεχυμένες και ασαφείς είναι οι πληροφορίες γύρω από το Eurogroup, το οποίο βρίσκεται μέχρι αργά τη νύχτα του Σαββάτου (11/7) σε εξέλιξη, αν και έγκυροι παρατηρητές κάνουν λόγο ότι οι περισσότεροι υπουργοί οικονομικών ζητάνε ακόμα περισσότερα μέτρα (!) από την κυβέρνηση και εχέγγυα αξιοπιστίας (!) για την εφαρμογή τους.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα όλος, σχεδόν, ο συστημικός Τύπος παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς στην αποπομπή Λαφαζάνη και Στρατούλη από την Κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τι μύχιες επιθυμίες του ως «πληροφορίες».

Γίνεται σαφές ότι για τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ αλλά και τα δεσπόζοντα μεγάλα συμφέροντα στην χώρα η ενδεχόμενη έγκριση νέου μνημονιακού πακέτου από τις Βρυξέλλες συνδέεται πιθανότατα με πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Ερώτημα πάντως παραμένει αν ..
εντός της Κυριακής θα μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους «θεσμούς» καθώς και η έκταση και το βάθος των μέτρων που θα περιέχει αυτή η συμφωνία.
Στη συνέχεια παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Η Αθήνα καλείται να δώσει «δείγματα γραφής» ότι προτίθεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις. Η πολιτική παράμετρος ρίχνει τη σκιά της στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ. Ετοιμη να ασκήσει βέτο φέρεται η Φινλανδία. Πάνω από τα 70 δισ. ευρώ το δάνειο που απαιτείται μετά και τα capital controls.
Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες καθώς οι εταίροι αφενός εμφανίζονται να πιέζουν για περισσότερα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε στην οικονομία το κλείσιμο των τραπεζών και αφετέρου θέτουν θέμα εμπιστοσύνης μετά τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Με τη συνεδρίαση να έχει διακόψει για λίγο προκειμένου να γίνουν και οι απαραίτητες συνεννοήσεις, το κλίμα που μεταδίδεται από τη βελγική πρωτεύουσα είναι βαρύ.
Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία φέρεται να ζητά στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, είναι έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φινλανδικός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σήμερα για το ελληνικό ζήτημα.
Ηδη πριν από την έναρξη ο Β. Σόιμπλε προϊδέασε για μια εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ένας από τους πολλούς που έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης.
Ετσι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που υπέβαλε η Αθήνα εκτιμήθηκαν ως θετικά από τον Πιέρ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και άλλους ως μείζον αναδεικνύεται το θέμα αν η Αθήνα θα πείσει ότι μπορεί και θέλει να τα εφαρμόσει. Πόσο μάλλον που το ποσό που έχει πέσει στο τραπέζι για το νέο δάνειο είναι μεγάλο, καθώς κινείται πέριξ των 73 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται αφορά σε μια ταχύτατη «εμπροσθοβαρή» νομοθέτηση μέτρων που αφορούν σε φορολογικό και ασφαλιστικό, ώστε να δοθεί το σήμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα «και θέλει και μπορεί» προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη της διαπραγμάτευσης επί του νέου προγράμματος (αυτό είναι το ζητούμενο του Eurogroup), να ανοίξει ο δρόμος για τη ψήφιση του από τα ξένα κοινοβούλια και να δρομολογηθεί η λύση για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.
Υπάρχει ωστόσο και το πολιτικό ζήτημα. Η Βουλή έδωσε χθες ισχυρή πλειοψηφία με 251 «ναι» στην κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία ωστόσο το κυβερνητικό σχήμα είχε μεγάλες απώλειες ενώ και δυο υπουργοί (Λαφαζάνης-Στρατούλης) ήταν μεταξύ αυτών που διαφώνησαν.
Υπό αυτό το πρίσμα αναδύεται η πολιτική παράμετρος με ορισμένους κύκλους στις Βρυξέλλες να φέρονται πως προκρίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να ανακτηθεί η «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Βέβαια τέτοιου τύπου λύσεις ή διαβεβαιώσεις εκτιμάται ότι δεν μπορούν να δοθούν από τους υπουργούς Οικονομικών κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το θέμα να παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, αρχικά των 19 και μετά των 28.
Πηγή: euro2day.gr

ΤΟ EUROGROUP ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ      
Μετά από πάνω από τρεις ώρες συνεδρίασης το Eurogroup έκανε διάλειμμα για δείπνο, να ανακτήσουν δυνάμεις οι υπουργοί Οικονομικών και να συνεχίσουν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.
Με τις πληροφορίες ωστόσο να θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πιέζεται από τους ομολόγους τους για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, προκειμένου να τους πείσει η Αθήνα ότι αξίζει να διαπραγματευτούν μαζί της για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να αξιοποιεί τη διακοπή για επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και αν κριθεί αναγκαίο να λάβει νομιμοποίηση να απαντήσει στις απαιτήσεις.
Άλλωστε οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό είναι συνεχείς, σε ανοιχτή γραμμή με το Eurogroup ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί ό,τι προκύψει.
Ωστόσο, το πρόβλημα απαίτησης περισσότερων απτών αποδείξεων αποφασιστικότητας από την Αθήνα δεν είναι το μόνο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις στο Εurogroup. Η κύρια εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες προέρχεται από τη στάση της Φινλανδίας.
Εδώ και αρκετές ώρες κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η χώρα που προβάλει τις εντονότερες αντιστάσεις στην έγκριση έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα είναι η Φινλανδία, που εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση αυτή ακόμη και αν μείνει μόνη της. Η στάση αυτή του φινλανδού υπουργού Οικονομικού Α.Στουμπ οφείλεται στο ότι το φινλανδικό Κοινοβούλιο δεν του δίνει εξουσιοδότηση να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ακόμη όμως και οι άλλοι υπουργοί που έχουν εξουσιοδότηση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε λύση για την Ελλάδα χωρίς απτές αποδείξεις ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Την απαίτηση αυτή των δανειστών για περισσότερες αποδείξεις αξιοπιστίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Associated Press. Οι δανειστές-εταίροι θέλουν πιο συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είπε.
Ο ίδιος που μιλά σε καθεστώς ανωνυμίας περιγράφει ότι η γενική αίσθηση στην αίθουσα είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά» και γι' αυτό απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση πραγματικά δεσμεύεται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Κάποιοι φέρονται να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση ψήφιση μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει άλλωστε ήδη από προχθές ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒ.Σόιμπλε, για τη στάση του οποίου εντός της αίθουσας δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μετά και τον πανικό που δημιουργήθηκε από δημοσίευμα της FAZ περί πρότασης Σόιμπλε στο Eurogroup για πενταετές Grexit, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε ότι συνέβη από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ως ιδέα αντιμετωπίστηκε με οργή και χλευασμό και από τον κυβερνητικό εταίρο SPD.
Πάντως η μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup καθώς και οι πληροφορίες για τις συζητήσεις εντός της αίθουσας αν δεν ενισχύουν, σίγουρα δεν αποκλείουν την άποψη ότι αργότερα μπορεί να βγει λευκός καπνός, αν και στο δείπνο οι υπουργοί φέρονται να είναι σιωπηλοί, ειδικά μετά το θέμα που προέκυψε με την Φινλανδία.
Πληροφορίες από πηγές που συνεχώς πληθαίνουν αναφέρουν ότι το Eurogroup μπορεί να συνεχιστεί και αύριο (Κυριακή) το πρωί.
Στα αρνητικά και ανησυχητικά μη επιβεβαιωμένα σενάρια που κυκλοφορούν είναι και αυτό του Spiegel που λέει ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα φαίνεται τελικά να λαμβάνεται στην Σύνοδο Κορυφής των «28».
Ωστόσο οι φήμες, οι εικασίες και οι πληροφορίες από τα ξένα κυρίως ΜΜΕ με την επίκληση ανώνυμων ως επί των πλείστον πηγών είναι τόσες πολλές και συχνά τόσο αντιφατικές μεταξύ τους που δεν επιτρέπουν ασφαλή εκτίμηση του κυρίαρχου κλίματος, πόσο μάλλον της απόφασης που θα ληφθεί.
Ενδεικτικό είναι ότι ότι σχεδόν την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για σοβαρές εμπλοκές που θα κληθούν να λύσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, αν όχι των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, άλλοι μεταδίδουν ότι συμφωνία -έστω μερική- είναι εφικτή απόψε στο Eurogroup και ότι συντάσσεται ήδη το κοινό ανακοινωθέν.  
Πηγή: in.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.