# #

27 Αυγ 2011

Το Κατάρ "συγχωνεύει" Alpha Bank & Eurobank και τις εξαγοράζει



Image
Φαίνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον δραματικών εξελίξεων στο τραπεζικό τομέα με το κράτος του Κατάρ να είναι ο κύριος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank.


 Η συμφωνία έκλεισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.


Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διαρκούν εδώ και μήνες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank.
Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο βέβαια φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την...
 είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αλλοτρίωση της ελληνικής κοινωνίας με τη αφειδώς χορήγηση καταναλωτικών δανείων.


Το fund του Κατάρ που συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.
Το fund εκτιμάται ότι θα εισφέρει περί τα 2 δισκετομμύρια ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί σχετικά. Στο νέο σχήμα, κατά πληροφορίες, εκτελεστικός πρόεδρος θα αναλάβει ο νυν πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος. Ο δε όμιλος Λάτση λέγεται ότι θα συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 20% στη νέα τράπεζα.

Θα προηγηθεί η συγχώνευση, θα ακολουθήσει μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα συμμετάσχει μόνο το Κατάρ και κατ'αυτό τον τρόπο θα αναλάβει τον έλεγχο του νέου σχήματος. "Οι Έλληνες τραπεζίτες εμετρήθησαν και ευρέθησαν "λίγοι"" για τους μικρομετόχους και το Έθνος. Αυτή είναι η αλήθεια που οδήγησε στις εξελίξεις αυτές...
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών και η απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου από το Κατάρ, πρακτικά η αγορά των δύο σημαντικότερων ελληνικών ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων, πυροδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.
Και είναι το πρώτο δείγμα του τι έχει να συμβεί με την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Για να γλιτώσουν την κρατικοποίησή τους η Alpha και η Eurobank "παραδόθηκαν" στον Εμίρη Hamad bin Khalifa Al Thani. Tην Παρασκευή στο κλείσιμο της συνεδρίασης η μετοχή της Alpha   βρέθηκε στα 1,90 ευρώ με πτώση -5,00% και της Eurobank στα 1,73 ευρώ με πτώση  -5,98%.
Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με 150 δισεκατομμύρια ενεργητικό, 80 δισεκατομμύρια καταθέσεις, 8 εκατ. πελάτες και 2.000 καταστήματα σε 10 χώρες.
Ο εμίρης είναι ένας ιδιαίτερα συμπαθής και απλός άνθρωπο, όπως λένε όσοι τον έχουν γνωρίσει από κοντά στα συνεχή ταξίδια του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 
Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους.
Ακριβώς επειδή οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, που είναι η άντληση ρευστότητας, καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και την Tράπεζα της Eλλάδος για τον λόγο αυτό η λύση του Κατάρ ήρθε ως "μάννα εξ ουρανού".
Eπιπλέον, το διευρυμένο μέγεθος της νέας τράπεζας διευκολύνει την ενεργοποίηση των μετόχων και την προσέλκυση επενδυτών σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Eπίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συνέργειες που προκύπτουν από μια συγχώνευση έχουν θετική απήχηση στα κεφάλαια της νέας τράπεζας και περιορίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν αθροιστικά οι δύο τράπεζες.

Το επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει "δραστική" μείωση του προσωπικού του ενοποιημένου ομίλου.
Ήδη έτερος μεγάλος τραπεζικός ιδιωτικός όμιλος, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και διεγάξει εντατικές συνομιλίες με την Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατά τα φαινόμενα θα καταλήξει, αν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες με μεγάλο fund του εξωτερικού.
Το Κατάρ είναι περισσότερο επενδυτικό fund, παρά κράτος. Ο "ιδιοκτήτης" του ο Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani είναι ο Εμίρης που κυβερνά το κράτος του Κατάρ από το 1995.
Από το 1977 έως το 1995 διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Κατάρ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ηγήθηκε του Supreme Planning Council που καθορίζει την βασική οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Από το 1992, ο Hamad είχε ενισχυμένο στην καθημερινή διακυβέρνηση του Κατάρ, ενώ είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τη στήριξη της οικογένειάς του, ο Σεΐχης Hamad ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας το 1995, ενώ ο πατέρας βρισκόταν στο εξωτερικό.
Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (ελέγχει το fund Paramount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.