# #

25 Αυγ 2011

Μέγας Αλέξανδρος: ποια είναι η Σοφία Βάρη;



φωτό από το Πρώτο Θέμα

Στην άρνηση της γλύπτριας Σοφίας Βάρη “σκόνταψε” η τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πλατεία Κοτζιά επειδή θα έπρεπε, για να συμβεί αυτό, να μετακινηθεί το δικό της έργο “Θησέας”.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων Θεόδωρου Λιβάνιου προς απάντηση ερωτήσεων των βουλευτών του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη και Αθανασίου Πλεύρη για τους λόγους που δεν προχωράει η τοποθέτηση του αγάλματος στην πόλη των Αθηνών.

Όπως διευκρινίζεται λοιπόν από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, το 2009 αποφασίστηκε η τοποθέτηση του γλυπτού του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά.
 Η τοποθέτηση όμως εκεί προεξοφλούσε την μετακίνηση του ήδη υπάρχοντος γλυπτού “Θησέα” της γλύπτριας ...
Σοφίας Βάρη. 

    «Βάσει διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων του καλλιτέχνη και της επιθυμίας του αποθανόντος γλύπτη Γιάννη Παππά και του υιού του, που χειρίζεται πλέον το θέμα, η μετακίνηση του γλυπτού πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της καλλιτέχνιδος», εξηγεί στο έγγραφό του ο κ. Λιβάνιος και ενημερώνει ότι για τους λόγους αυτούς ο Δήμος όφειλε να επικοινωνήσει με την γλύπτρια, ούτως ώστε να υπάρξει η συγκατάθεσή της.

Η γλύπτρια αρνήθηκε με το αιτιολογικό ότι το γλυπτό έχει κατασκευαστεί και φιλοτεχνηθεί για τη συγκεκριμένη πλατεία. Η κλίμακα του, το μέγεθός του και η θεματική του είναι προσαρμοσμένα στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ για την κατασκευή του γλυπτού έχουν γίνει αρχιτεκτονικές κατασκευαστικές και στατικές μελέτες με άξονα το συγκεκριμένο σημείο.
 

    «Δεδομένης της συγκεκριμένης άρνησης η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη, οφείλουμε να μελετήσουμε κάποιο άλλο χώρο», αναφέρει στο έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων και επισημαίνει ότι το μέγεθος του μνημείου προϋποθέτει την ύπαρξη ελεύθερου ανοιχτού χώρου με τον χαρακτήρα πλατείας ούτως ώστε αφενός να αποτελεί διακριτικό σημείο διακόσμησης της και αφετέρου να είναι σημείο αναφοράς και να λειτουργεί ο μνημειακός του χαρακτήρας.
 

    Ενημερώνει επιπλέον ότι ο Δήμος βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου με πιθανότερο σημείο τοποθέτησης του γλυπτού, το τρίγωνο στην συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου, Αμαλίας και Συγγρού.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.