# #

24 Αυγ 2011

Απιστευτο . . .Ενω στα μοναστηρια γινεται της Ποπης


ta_koritsia_me_ta_mavra_013

Απίστευτο και όμως αληθινό. Εν έτη 2011 η εκκλησία απαγορεύει στους πιστούς να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση. Σας φαίνεται απίστευτο; Κι όμως είναι πραγματικό! Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της φετινής σεζόν, τα «Κορίτσια με τα μαύρα», βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Μια από τις επόμενες στάσεις της ήταν ...
και αυτή της Ξάνθης. Η παράσταση των Ρήγα- Αποστόλου έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο συγκεκριμένο κοινό την Πέμπτη 25 Αυγούστου. Μόνο που όπως φαίνεται το σενάριο, το οποίο διαδραματίζεται σε ένα μοναστήρι, ενόχλησε την συντηρητική εκκλησία μας. Πριν από λίγα λεπτά η Μητρόπολη Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύει στους πιστούς να πληρώσουν εισιτήριο για να χειροκροτήσουν μια τέτοια παράσταση. Μια παράσταση «κατάντια» όπως η Μητρόπολη την χαρακτηρίζει. Σας παραθέτουμε την επιστολή της Μητρόπολης και τα συμπεράσματα δικά σας….

Όσο για το αν αυτή η ανακοίνωση θα τρομοκρατήσει τον Αλέξανδρο Ρήγα και τον Δημήτρη Αποστόλου και θα τα βάψουν μαύρα αποφασίζοντας να μην βρεθούν κοντά στο Ξανθιώτικο κοινό η απάντηση μάλλον θα την έχουμε πάρα πολύ σύντομα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τέχνη και η ελευθερία του λόγου δεν εμποδίζεται από τέτοιου είδους υποδείξεις. 

«Εάν στην Ελλάδα παρουσιάζονται τέτοιου είδους έργα πού ειρωνεύονται τα όσια και τα ιερά της πίστεώς μας και υπάρχουν χριστιανοί Έλληνες πού πληρώνουν για να χειροκροτήσουν, για να ψυχαγωγηθούν, αυτό νομίζω ότι είναι κατάντημα. Εάν η πατρίδα μας περνάει μία κρίση η οποία είναι πρωτίστως ηθική, πνευματική και έπειτα οικονομική, ώστε άλλοι λαοί να μας «δείχνουν» και να εκφράζονται περιφρονητικά για εμάς, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες πού έχουμε γι' αυτόν εδώ τον τόπο, την ιστορία του, αλλά και το μέλλον του. Εκφράζοντας τις αντιρρήσεις μας για την παρουσίαση του έργου στην πόλη μας, ακούσαμε τον αντίλογο, ότι το έργο παρουσιάστηκε και μάλιστα με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Απαντούμε ότι εδώ είναι Θράκη, είναι Ξάνθη, εδώ είναι σύνορα, όρια μιας περιοχής με ιδιαιτερότητες και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Θα θυμίσω τον σάλο που προκλήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης σε πανελλήνιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά από περιστατικό πού συνέβη με ηθοποιό πριν μερικά χρόνια στον αυλόγυρο ενός τεμένους στα Πομακοχώρια της ορεινής περιοχής. Είναι απαράδεκτο Χριστιανοί Ορθόδοξοι να επισκεπτόμαστε τα μοναστήρια και παράλληλα να πληρώσουμε εισιτήριο για να δούμε αυτή την παράσταση και να χειροκροτούμε τα ανόσια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.