# #

25 Αυγ 2011

«Σοσιαλιστική» βαρβαρότητα στην απασχόληση-μισθοί κάτω από τα όρια της φτώχειας


Πλήρης απορρύθμιση και αποσύνθεση της αγοράς εργασίας
Αθήνα, 25.08.2011
Δήλωση

του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη

«Σοσιαλιστική» βαρβαρότητα στην απασχόληση-μισθοί κάτω από τα όρια της φτώχειας

Εργαζόμενοι με μισθούς «πείνας», ευέλικτα απασχολούμενοι, αναλώσιμοι και εν δυνάμει άνεργοιμέσα σε ένα περιβάλλον εργοδοτικής ασυδοσίας και παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού εργατικού δυναμικού προκύπτει ξεκάθαρα και μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Η πλήρης και σταθερή απασχόληση έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση μετά τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψει την Ελλάδα σε ...
χώρα φθηνού εργασιακού κόστους. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας για να βρει κάποιος δουλειά και η εκ περιτροπής εργασία ή η διαθεσιμότητα αναγκαία συνθήκη για να τη διατηρήσει. Το μπαράζ επιθέσεων για την ανατροπή και απορρύθμιση κεκτημένων δικαιωμάτων μέσω των τελευταίων νόμων-«μνημείων» νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικής αναλγησίας έπιασε τόπο…καθώς πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν αξιοπρεπείς αποδοχές εγκλωβίζονται σήμερα στις «συμπληγάδες» της υποαπασχόλησης και της ανεργίας, προσβλέποντας σε ένα εισόδημα όχι για να δημιουργήσουν ή να ζήσουν τις οικογένειές τους, όχι για να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες αλλά για να «γλιτώσουν» την κοινωνική περιθωριοποίηση και τον οικονομικό αποκλεισμό, για να καλύψουν μέρος των βασικών τους βιοτικών αναγκών.
Η κυβερνητική πολιτική της «υποτίμησης των μισθών» δημιουργεί σοβαρά αδιέξοδα στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των λίγων ξένων και ελλήνων μεγαλοεργοδοτών. Το Ασφαλιστικό Σύστημα στερείται περισσότερα από 1 δις € ετησίως (115 εκατ. € για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές), ποσό που ξεπερνά τα 3 δις € αν συνυπολογιστεί η ραγδαία αύξηση της ανεργίας ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Μνημονίου (κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. στο ΙΚΑ -μαζί με τα επιδόματα), γεγονός που υπονομεύει τον αναδιανεμητικό του ρόλο, την κοινωνική του επάρκειά και κυρίως το δημόσιο χαρακτήρα και τη βιωσιμότητά του.
Η Ελλάδα γίνεται πειραματόζωο μιας ταυτόχρονης καταστροφικής πορείας «αμερικανοποίησης» του Ασφαλιστικού και του ΕΣΥ και «κινεζοποίησης» της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αυτά που εκφράζει έρχονται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον και το «κοινό καλό». Όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν την κατάρρευση της πολιτικής της, ενώ έχει καταρρεύσει και κάθε περιθώριο κοινωνικής ανοχής και αντοχής. Όσο παραμένουν στη εξουσία δεν λύνουν αλλά δημιουργούν προβλήματα, αν θέλουν έστω και τώρα να προσφέρουν κάτι στον τόπο ας απευθυνθούν στο λαό για να δώσει μια οριστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.