Μεταξύ τρόικας και Χάρυβδης
Εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη πολιτική που του υπέδειξε η τρόικα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας υφίσταται σοβαρότατους τριγμούς εξ αιτίας των νέων πολύ σκληρών μέτρων.
Η βιωσιμότητα της τρικομματικής κυβέρνησης κρέμεται από μια κλωστή και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τα νέα μέτρα μοιάζει με Γολγοθά, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών στις μακρόσυρτες συνεδριάσεις αναλώνονται σε εσωτερικά παιχνίδια κυριαρχίας.
Έτσι ο Σαμαράς θα βρεθεί σήμερα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με άδεια χέρια, αφού δεν επήλθε καμία συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες αξιωματούχοι.
Όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να αποσπάσει μια καλή διατύπωση για την Ελλάδα στο κείμενο συμπερασμάτων.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια διαπίστωση - ευχή των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα κάνει βήματα ανάκαμψης για να βγει από τη σοβαρή οικονομική κρίση.
Ευελπιστεί ακόμη να αναφερθεί - κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που θα έχει - και στη στάση που κρατά η τρόικα, η οποία ουσιαστικά περιπλέκει τα πράγματα.
Ένα θέμα που σχολιάζεται πλέον και διεθνώς.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πρωθυπουργός αισθάνθηκε πολλές φορές την ανάγκη να βγει και να περπατήσει στον... Εθνικό Κήπο για να πάρει λίγο αέρα.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πρωθυπουργός αισθάνθηκε πολλές φορές την ανάγκη να βγει και να περπατήσει στον... Εθνικό Κήπο για να πάρει λίγο αέρα.
Ιδιαίτερα όταν οι συνεργάτες του τον πληροφόρησαν ότι οι συνομιλίες των τροϊκανών με τον ...Αντώνη Μανιτάκη δεν πήγαν καλά, ενώ υπήρξε εμπλοκή και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, από τον οποίο ζητούν απερίγραπτα πράγματα.
Αυτή, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρωθυπουργός πήρε τους... δρόμους και όταν, «όλως τυχαίως», συνάντησε τους δημοσιογράφους, τους εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και ότι οι διαπραγματεύσεις σύντομα θα τελειώσουν!
Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς είναι λάτρης του... μεταφυσικού ή αφόρητα ουτοπιστής!
Δεν... καταλαβαίνουν
Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του καθημερινά πλέον αναλώνονται σε συζητήσεις που αφορούν τη συμπεριφορά της τρόικας, η οποία δεν θέλει να προχωρήσει τα πράγματα γρήγορα, και το τι είναι αυτό που την κάνει να βάζει κάθε φορά και νέους όρους μέσα στη διαπραγμάτευση.
Η απάντηση που δίνουν είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς - και άρα στην κυβέρνηση - ότι θα εφαρμόσουν αυτά που λέει.
Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν, όπως λένε, να βρουν κάποια πειστική απάντηση στο γιατί δεν μπορούν οι τροϊκανοί να καταλάβουν ότι τα όρια του ελληνικού λαού έχουν ξέπεραστεί κατά πολύ και άρα όλες οι επιπλέον περικοπές που προτείνουν δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Προφανώς οι επιτελείς του πρωθυπουργού κινούνται στην πολιτική στρατόσφαιρα, αφού αδυνατούν να παραδεχθούν τον πραγματικό ρόλο της τρόικας και των υπαλλήλων της. Ή απλώς προτιμούν να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα...
Κακά μαντάτα
Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, αφού τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία και το κόμμα τους έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα. Φοβούνται μια κοινωνική έκρηξη εξ αιτίας της ανεργίας, της φτώχειας και της μιζέριας.
Αντιλαμβάνονται δε ότι, όσο και αν ισχυρίζονται πως... «μας κατανοούν» οι δανειστές, στην πραγματικότητα έχουν αποφασίσει να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από αυτά που ζητούν, όσο άγρια κι αν είναι για μια κοινωνία που ήδη βιώνει την κατάρρευση.
Οι τροϊκανοί στις περιγραφές των κυβερνητικών συνομιλητών τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός εμφανίζονται παγερά αδιάφοροι.
Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να κρύψουν το άγχος τους, αφού μπορεί να κάνουν τα καλά παιδιά στη φροϊλάιν Μέρκελ και να εμφανίζονται υπέρ το δέον υπάκουοι έναντι των δανειστών, σε βαθμό παρεξηγήσεως, αλλά η δόση παραμένει σε εκκρεμότητα και η αποδέσμευσή της συνεχίζει να αποτελεί μέσο ανοιχτού εκβιασμού με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν σκληρότερων μέτρων.
Έτσι, μετά και το τελευταίο φιάσκο, τώρα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν και τα θέματα Ισπανίας, Ιταλίας και Κύπρου, και ευελπιστούν ότι θα βρεθεί μια λύση - πακέτο. Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θα πρέπει συνεχώς να υποχωρεί σε κάθε απαίτηση.
Αν μάλιστα δεν γίνει το έκτακτο Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου δεν αποδεσμεύσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, την οποία έπρεπε να έχουμε πάρει από τον Ιούνιο, τότε, σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν για την κυβέρνηση.
«Ψηφίζουμε. Αλλιώς...»
Την Τρίτη, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση, ο Σαμαράς χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη για τη σκληρότητα των μέτρων.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι, εάν δεν συμφωνηθούν τα μέτρα το συντομότερο δυνατόν και δεν περάσουν από τη Βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα, άντε στις αρχές του επόμενου, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές.
Στις παρατηρήσεις των δύο άλλων αρχηγών ότι η τρόικα ξεπέρασε τα όρια με αυτά που ζητάει βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την κρίση και μεγαλώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, δυστυχώς θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των δανειστών μας. Αλλιώς όλα μπορεί να πάνε ακόμη χειρότερα...
Μετέωροι υπουργοί
Οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρόικας και την κυβέρνηση μοιάζουν με παρτίδα πόκερ, την οποία θα κερδίσει ο πιο ψύχραιμος.
Το...κρύο αίμα.
Άδικα, θα έλεγε κάποιος, εκτίθενται οι υπουργοί εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ βάζοντας κόκκινες γραμμές. Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις για να μην γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τρόικα και κυβέρνηση κατέληξαν στο ότι δεν θα δουν την πόρτα εξόδου15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, όπως ζητούσαν αρχικά οι δανειστές, αλλά μόνο...4.000!
Οι υπόλοιποι το 2013.
Έτσι οι δυο υπουργοί που άνοιξαν τον χορό των αντιδράσεων εντός της κυβέρνησης, ο Αντώνης Μανιτάκης και ο Αντώνης Ρουπακιώτης – ο μεν Μανιτάκης εναντιώθηκε στις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, ενώ ο Ρουπακιώτης δέχθηκε πίεση για το θέμα των δικηγόρων και τελικά βρέθηκε στο νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας –, βρίσκονται σήμερα μετέωροι, αφού άλλα έχουν πει κατά καιρούς και άλλα κάνουν τώρα.
Και οι δύο έχουν απειλήσει με παραίτηση από την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν εισακουστούν οι απόψεις τους, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα πράξουν τελικά κάτω από το βάρος του... «ρεαλισμού» που διαπνέει τους μετέχοντες στην κυβέρνηση.
Η επόμενη μέρα
Μοιραία λοιπόν έχουν επανέλθει τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την ψήφιση των μέτρων. Κάποιοι μάλιστα εισηγούνται στον πρωθυπουργό να κάνει και αιφνιδιαστικές εκλογές, σενάριο όμως που φαίνεται ότι δεν περπατάει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαμαράς επιθυμεί πιο έμπειρους πολιτικούς ή ίσως πιο... αδίστακτους.
Έχει δε και τη χρυσή εφεδρεία εκ του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη, τους οποίους θα πρέπει να βολέψει, αφού αυτοί κυρίως στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης όλο το τελευταίο διάστημα.
Στο καναβάτσο βρίσκονται φυσικά οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης μετά την πρόσφατη γκάφα – αποκάλυψη που έκανε ότι οι τροϊκανοί ζητούν να εκκενωθούν νησιά όπου κατοικούν μέχρι 150 άτομα.
Στα καλύτερά τους δεν βρίσκονται ο «κόκκινος Πάνος» – Παναγιωτόπουλος – και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Για τον τελευταίο υπάρχουν πολλά παράπονα από τους σκληρούς φιλελεύθερους της Ν.Δ. ότι δεν γίνεται να αποσύρει τροπολογίες που έρχονται στη Βουλή μόνο και μόνο επειδή το ζητούν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. τις ψηφίζουν.
Φυσικά αυτό που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του ανασχηματισμού δεν είναι τα πρόσωπα που θα μπουν στη νέα κυβέρνηση, αφού υπάρχουν... πολλοί πρόθυμοι, αλλά εάν θα πάρουν θέσεις αντιπροέδρων οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ακόμη να τοποθετηθεί και στο τι είδους εκπροσώπηση θέλει από το κόμμα του στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ήταν οπαδός της λύσης των «τεχνοκρατών» και όχι των πολιτικών στελεχών.
Η ενημέρωση πάντως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για το πακέτο των νέων μέτρων φαίνεται να εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι. Καθημερινά ο γραμματέας της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δέχεται δεκάδες παράπονα ότι οι βουλευτές βρίσκονται στο σκοτάδι και αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή χωρίς επιχειρήματα. Μάλιστα, εκεί που αρχικά το πρόβλημα της δυσαρέσκειας για τα νέα μέτρα εμφανιζόταν μόνο σε τέσσερα - πέντε άτομα, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μεγαλώσει κατά πολύ.
Προβληματισμένοι, εκτός από τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Βύρωνα Πολύδωρα και τον Γιώργο Κοντογιάννη, εμφανίζονται και οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Μαρίνος, Γιώργος Ορφανός, Θεόδωρος Σολδάτος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κλειτσιώτης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Κοντογιώργος.
Όλοι αυτοί σχεδόν καθημερινά στη Βουλή αφήνουν να εννοηθεί ότι όλα είναι ανοικτά σε ό,τι αφορά την ψήφο τους, αφού θα πρέπει να λάβουν πειστικές απαντήσεις στους προβληματισμούς τους.
Στοίχημα ότι... θα τις λάβουν.
Όλοι όμως ξέρουν ότι τα δύσκολα αρχίζουν αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων.
Τότε θα εισπραχθεί στο σύνολό του το πολιτικό κόστος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.