# #

24 Οκτ 2012

Ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Αλλά όλα θα πάνε καλά



Πρώτα θα μειώσουν τους μισθούς. 

Μετά θα πουλήσουντην ΔΕΗ. 
Μετά οι ιδιώτες θα αρχίσουν τις διακοπές ρεύματος. 
Μετά θα αυξήσουν τους λογαριασμούς, που θα φέρει νέες διακοπές ρεύματος.

 Αλλά όλα θα πάνε καλά. Οι αρχαίοι, δηλαδή, που είχαν και πολιτισμό, πώς τα κατάφερναν χωρίς ρεύμα; 
Έπειτα θα συμβούν μερικές ασχήμιες, θα είναι αμήχανοι οι από πάνω και θα δείχνουν κατανόηση, αλλά έτσι είναι, η διέξοδος από την κρίση απαιτεί θυσίες. 

Μπορεί να νοσοκομεία να μην έχουν ρεύμα, μπορεί και να πεθάνουν μερικοί, μπορεί μέσα στον χειμώνα να μείνουν σπίτια χωρίς ζεστό νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση, μαγείρεμα (ω! τελικά σε πόσα πράγματα χρειάζεται ο ηλεκτρισμός!). Αλλά όλα θα πάνε καλά. 

Είμαστε κακομαθημένοι και τα θέλουμε όλα δικά μας. Μια σειρά από σοβαρά ιστορικά παραδείγματα το αποδεικνύουν: Οι πυραμίδες χτίστηκαν με ρεύμα; 


Ο Παρθενώνας; 
 Ίσως βέβαια να πεθάνουν και μερικοί εργάτες παραπάνω, αφού θα πρέπει να αντικατασταθούν οι μηχανές από την χειρονακτική εργασία, ή κάτι παρεμφερές. Αλλά όλα θα πάνε καλά. Άσχημα ήταν τότε με τους καρβουνιάρηδες; 


Μπορεί, βέβαια, οι γυναίκες να αναγκαστούν να γεννάνε ξανά εκτός νοσοκομείων. Αλλά όλα θα πάνε καλά. 


Οι γιαγιάδες μας, δηλαδή, πώς το κάνανε; 

Όλα δικά μας τα θέλουμε. Είμαστε αχάριστοι. Οπουδήποτε, πάντως, ιδιωτικοποιήθηκαν οι εταιρείες ηλεκτροδότησης, αυξήθηκαν τα σπίτια-σχολεία-νοσοκομεία κλπ χωρίς ρεύμα. Αλλά όλα θα πάνε καλά. 


Και με τα χαράτσια το ίδιο δεν έγινε; 

Το Μνημόνιο 3 το λέει ξεκάθαρα. Είναι σαφές: «Το σχέδιο θα ορίζει ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και μέσα σε ποιο χρονικό πλαίσιο». Προβλέπεται, ακόμα, η εκπόνηση μελέτης για τις αμοιβές των εργαζομένων και το σύστημα προαγωγών στην επιχείρηση με στόχο την ευθυγράμμιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. 


Λίγοι άνεργοι πάνω, λίγοι άνεργοι κάτω, ποια η διαφορά; Αφού όλα θα πάνε καλά. 

Ο Φωτόπουλος στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ έκανε λόγο για πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Χαρακτήρισε, δε “ντουφεκιές στον αέρα” τις 24ωρες απεργίες λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος δεν συμμετέχει και έχει χάσει την εμπιστοσύνη του “σε εμάς που τον εκπροσωπούμε”. 


Η Ομοσπονδία ζητά να σταματήσει η ΔΕΗ να χρησιμοποιείται ως φοροεισπράκτορας, να μη γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια οι οποίες, όπως είπε, δεν θα χρειαστούν αν σταματήσει η αφαίμαξη της ΔΕΗ με ευθύνη των ρυθμιστών, να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις στη ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθούν τα κενά (το κονδύλι για τις υπερωρίες, όπως είπε, αρκεί για τη μισθοδοσία 3500 εργαζομένων) και να μην προχωρήσει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

Επειδή όλα μα όλα όσα θα έρθουν, όλες οι αυξήσεις, όλες οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες εντάσσεται και η ΔΕΗ, όλα τα νέα μέτρα θα είναι κοινωνική καταδίκη, υπάρχει πάντα η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αντίστασης και τις αξιοπρέπειας. Στην ανάγκη για ζωή και όχι για επιβίωση. Στην οργή του κόσμου που μπορεί να γίνει νέα μοίρα, νέα κατάσταση, νέα εποχή. 


Έτσι, όλα θα πάνε καλά. 


Κι άμα δεν μας πείθουν όλα τα παραπάνω, ας θυμηθούμε πως η ΕΡΤ έχει σημαντικά έσοδα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Άμα δεν πληρώνονται, πάει κι αυτή. Και τι θ’απογίνουμε χωρίς δημόσια τηλεόραση; 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.