# #

27 Οκτ 2012

Ο παλαιότερος υπολογιστής του σύγχρονου κόσμου που λειτουργεί!


Άν σκέφτεστε ότι ο παλιός σας υπολογιστής ήταν κάτι σαν δεινόσαυρος , διαβάστε το παρακάτω άρθρο...

Πρόσφατα ,ο παλιότερος εν λειτουργία υπολογιστής ανασύρθηκε από την αποθήκη του και αποκαθίσταται η πλήρης λειτουργία του, στο Εθνικό Μουσείο ...

Υπολογιστών του Bletchley Park στη Βρετανία.

Ο υπολογιστής ονομάζεται Harwell Computer και είναι επίσης γνωστός και ως WITCH (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell).Για να λειτουργήσει βασίζεται σε ηλεκτρομαγνήτες (relays) και ξεκίνησε να λειτουργεί το ...1951!


Από το 1952-1957 χρησιμοποιήθηκε στο Ίδρυμα έρευνας για την Ατομική Ενέργεια στο Oxforshide.Τα επόμενα χρόνια, και μέχρι το 1973, λειτουργούσε σαν εκπαιδευτικό εργαλείο στο Staffordshire Technical College.Μετά δωρήθηκε στο Museum of Science and Industry in Birmingham, όπου και βρισκόταν αποθηκευμένο για τα, σχεδόν 30, τελευταία χρόνια.



Το γιγαντιαίο μηχάνημα, βγαίνει τώρα από τη ναφθαλίνη για να μπορέσει το κοινό να το δεί και να το θαυμάσει στο National Museum of Computing. 

Δανείζεται για να αποτελέσει μέρος του προγράμματος Διατήρησης των Υπολογιστών για την Κοινωνία και ξανασυναρμολογείται προσεκτικά με βάση παλιές φωτογραφίες.

Αν και τα πρωτότυπα διαγράμματα των κυκλωμάτων του υπάρχουν για να βοηθήσουν την αποκατάσταση,δεν υπάρχει τίποτε άλλο για να προχωρήσει περαιτέρω η προσπάθεια.Οι φωτογράφοι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη σωστή επανασυναρμολόγηση του μηχανήματος.




Ο υπολογιστής Harwell αποτελεί αξιόλογο ιστορικό κομμάτι γιατί είναι ο παλιότερος "επιζήσας" υπολογιστής που μπορεί να δουλέψει ακόμα με ηλεκτρονικά αποθηκευμένα δεδομένα και προγράμματα.


Βοήθησε να σχεδιαστούν οι πρώτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Βρετανία στη δεκαετία του '50.Η αποκατάσταση θα τελειώσει λίγους μήνες πρίν ο WITCH μπορέσει να επιδειχθεί δίπλα σε έναν άλλο ιστορικό υπολογιστή, τον Colossus Mark II.

Το Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών της Βρετανίας έχει προσκαλέσει το κοινό να βοηθήσει οικονομικά με χορηγίες το εγχείρημα.Στο σύνδεσμο που ακολουθεί , μπορείτε ένα σύντομο βίντεο , από το BBC, για τον υπολογιστή και τη λειτουργία του.



Πηγή: ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.