# #

23 Μαρ 2011

Οι περίεργες υποθέσεις του Καντάφι με τον Σαρκοζί αιτία του πολέμου;




Η επίθεση κατά της Λιβύης που άρχισε αργά το βράδυ του Σαββάτου συνεχίζεται. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ με «οδηγούς» τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους  Γάλλους συνεχίζουν τις επιθέσεις με ρουκέτες και βόμβες εναντίον της Λιβύης  στο πλαίσιο της επιχείρησης «Οδύσσεια Αυγή».
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν.


Το σχέδιο της Δύσης για την ανατροπή Καντάφι μέσω της αντιπολίτευσης έχει αποτύχει, και οι χώρες των «χρυσών δισ. ευρώ» ξεκίνησαν άμεσα τις επιθέσεις Επισημαίνουν ότι η πράξη αυτή τιμωρείται από τον ΟΗΕ. Ρωσία και  Κίνα απείχαν, και τώρα η Δύση προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα μίλησε εναντίον της επιχείρησης «Οδύσσεια Αυγή». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράσεις της Δύσης δεν ταιριάζουν σε καμία περίπτωση με αυτά που είχαν πει ,ότι θα υπήρχε μόνο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για την προστασία των αμάχων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι δυτικές δυνάμεις που μιλούν για ειρήνη για τον λαό της Λιβύης που βομβαρδίστηκε από τον Καντάφι καταστρέφουν αυτή την ειρήνη οι ίδιοι; Σήμερα  στην Τρίπολη οι βομβαρδισμοί έχουν  στοιχίσει την ζωή  64 θυμάτων από τις επιθέσεις, οι περισσότεροι των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.
Πολυάριθμες πηγές, ...
συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της υγειονομικής περίθαλψης από τη Ρωσία που εργάζονται στη Λιβύη, επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφορία. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι ένας από τους πυραύλους Κρουζ έπληξε ένα νοσοκομείο στην Τρίπολη. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το ΝΑΤΟ έχει όπλα υψηλής ακρίβειας που ήδη έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους εναντίον πολιτικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία και σε καταφύγια βομβών στο Ιράκ.

Όπως και στην περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας, η Λιβύη αντιμετωπίζει και αυτή με την σειρά της αρκετούς αντιπάλους. Οι δυτικές δυνάμεις δεν δρουν ποτέ μια-μία, , γιατί έχουν τον ίδιο στόχο - την ευημερία με τη «λεηλασία» όλων των άλλων και πάνω απ 'όλα, μέσω της απόκτησης φθηνών πρώτων υλών.
Ωστόσο, αυτή τη φορά η επίθεση είχε και νέα στοιχεία. Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που πίεζαν για να επιτεθούν στην Λιβύη. Αυτοί ήταν και είναι οι πιο ενθουσιώδης από όλους τους άλλους συμμετέχοντες της επίθεσης. Στην επιθυμία του να τιμωρήσει τους «δικτάτορα καταπιέζει τον λαό του» ο Σαρκοζί έχει ξεπεράσει ακόμη και τους Αμερικανούς.

Τι να συμβαίνει; Μπορούμε σίγουρα να παραδεχτούμε ότι είναι θυμωμένος για το γεγονός ότι ο Καντάφι αρνήθηκε πρόσφατα να αγοράσει το μαχητικό της Γαλλίας το Rafale, και να επιλέξει το ρωσικό Sukhoi Su-35. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η συμφωνία ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η μόνη εξήγηση για τις «απροσδόκητες παγωμένες σχέσεις» του Σαρκοζί με τον συνταγματάρχη που ήταν ο πιο αγαπητός επισκέπτης του στο Παρίσι.

Ένας ανώτερος ερευνητής από το Ινστιτούτο της Ευρώπης, και  ειδικός στα θέματα της  Γαλλία τόνισε : «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαρκοζί στράφηκε κατά του Καντάφι αφού τα τελευταία χρόνια, η γαλλική κοινή γνώμη έχει έντονα επικρίνει τις πολιτικές του προς τα καθεστώτα της Βόρεια Αφρική. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο σε σχέση με τον Καντάφι, τον οποίο ο Σαρκοζί φλερτάριζε  έντονα για την υπογραφή των όπλων και των συμφωνιών του πετρελαίου, αλλά και του προέδρου της Τύνιδας Μπεν Αλι αλλά και του  Μουμπάρακ της Αιγύπτου. Πολλοί στη Γαλλία απορούσαν μέχρι που έμαθαν πολλά ενδιαφέροντα  πράγματα, όπως την αγορά ενός πολυτελούς μεγάρου στην Αίγυπτο, ή γιατί ο Σαρκοζί μέχρι την τελευταία στιγμή έχει υποστηρίξει Ben Ali και το πώς ο ίδιος και οι υπουργοί του έχουν επωφεληθεί από αυτό;

Ο υποθέσεις του σημερινού Γάλλου προέδρου ,ειδικά στην Τυνησία του έχουν στοιχίσει πολύ ακριβά. Ως αποτέλεσμα του σκανδάλου που αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τον Μπεν Αλι πολλοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Εξωτερικών, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
Μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο, η εξέγερση ξέσπασε στη Λιβύη. Θα φαινόταν άσχημα στον Γαλλικό λαό , αν ο Σαρκοζί «υποκλινόταν» και στον  Καντάφι. Ως εκ τούτου, ένας μικρός νικηφόρος πόλεμος ήταν ένα εργαλείο για να κάνει το κοινό να ξεχάσει το παρελθόν. «Ευτυχώς, η Γαλλία έχει πάνω από δύο αιώνες εμπειρίας ως ο πρωταθλητής της «ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης». Ο Σαρκοζί με βάση αυτές τις «ιδέες», προσπαθεί να ενεργήσει ως ο υπερασπιστής του Λιβυκού πληθυσμού που φέρεται να έχει υποστεί γενοκτονία από τον Καντάφι.

Ενας εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Αναλύσεων δίνει την δική του «Γαλλική εκδοχή»:. "Υπάρχουν μερικοί λόγοι που έκαναν τον Σαρκοζί να τρέχει μπροστά από την «αμερικανική δημοκρατική ατμομηχανή» και ο κυριότερος  είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο .Ο μαύρος χρυσός φέρνει τεράστια κέρδη λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και όχι μόνο επειδή σε αυτό το σημείο μόνο το ένα τέταρτο του γεωλογικού χάρτη της χώρας έχει ερευνηθεί.
Ο κύριος λόγος που έκανε την Δύση να προσπαθεί να εξαλείψει τον  Καντάφι είναι το γεγονός ότι τελευταία χρησιμοποιείτε το πετρέλαιο ως όπλο για να εκβιάζει σκοπούς καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από τα Λυβικά πετρελαία και το Λυβικό φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Πριν από ένα χρόνο, ο Καντάφι απείλησε ότι θα αρνηθεί το πετρέλαιο στις χώρες εκείνες που έχουν παρατηρηθεί να απορρίπτουν το Ισλάμ. Τώρα η πολιτική αυτή υπέρ του Ισλάμ λόγω της παγκόσμιας κρίσης δεν ευνοείται από τις χώρες της Δύσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνταγματάρχης ήταν πάντοτε ένας δύσκολος και πολύ σκληρός  διαπραγματευτής. Υπέγραψε μόνο τις συμβάσεις με τους αλλοδαπούς που ήταν επωφελής για αυτόν. Ωστόσο, η Δύση χρειάζεται την εγγύηση της συνεχούς ροής εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ευνοϊκότερους όρους από εκείνους που υπαγορεύονται από Καντάφι.
Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Μια εξέγερση. Το θέμα όμως είναι ότι τώρα βγαίνει ο κόσμος στην Τρίπολη και υποστηρίζει τον Καντάφι για τον οποίο λένε ότι κάνει το καλύτερο για την χώρα του και για τον κόσμο. Η αλήθεια πάντα είναι κάπου στην μέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μυστικές παρασκηνιακές πρώην σχέσεις μεταξύ Καντάφι και Σαρκοζί. Ο συνταγματάρχης έχει απειλήσει να δημοσιοποιήσει τα πραγματικά περιστατικά της χορηγίας του για την προεκλογική του εκστρατεία. Για τον Σαρκοζί η παρούσα στιγμή είναι πολύ, μα πάρα πολύ δυσάρεστη. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής δεν είναι  σε θέση να διευκρινίσει την κατάσταση όσον αφορά την προέλευση των 50 εκατομμύριων δολαρίων που  δαπανήθηκαν επιπλέον.
Ότι όμως και να συμβεί το σίγουρο είναι ότι δεν θα συγχωρήσει στον Καντάφι ορισμένα πράγματα. Σίγουρα όμως φοβάται και το αντίστροφο….

Ερώτηση.

Για ποιο λόγο, κανείς δεν τολμάει να χτυπήσει στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία που η καταστολή  των ταραχών σιιτών στο έδαφός τους είναι τόσο άγρια και αφού έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι στην υπάρχουν πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Προφανώς, η Γαλλία, όπως οι ΗΠΑ, συγχωρούνται τα πάντα γιατί οι βασιλιάδες του Περσικού Κόλπου έχουν παίξει με τους κανόνες που ταιριάζουν στη Δύση. Για πόσο καιρό όμως ακόμα….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.