# #

25 Μαρ 2011

Ο «γάµος» δύο γειτονικών αστεριών αφορµή για µια µεγάλη ηλιακή έκρηξη



Στο απόγειο της φωτεινότητάς του, ο διπλός κόκκινος αστέρας ήταν από τα πιο λαµπερά  ουράνια σώµατα του γαλαξία
Την εντυπωσιακή ένωση δύο γειτονικών αστέρων σε έναν κατάφεραν να δουν οι αστρονόµοι έπειτα από χρόνια έρευνας. Οι επιστήµονες του αστρονοµικού κέντρου «Κοπέρνικος» στο τόρουν της Πολωνίας εντόπισαν ένα ζεύγος αστέρων που ονόµασαν «v1309 Scorpii». Αιτία για τον εντοπισµό του το 2008 στάθηκε µια µεγάλη ηλιακή έκρηξη. Τότε... ο Ρόµουαλντ Πλέντα, πολωνός αστρονόµος, έµαθε ότι ένα αστεροσκοπείο στη Βαρσοβία είχε στραµµένο τον φακό του στην περιοχή του αστέρα για πολλά χρόνια.

Οι επιστήµονες συγκέντρωσαν όλες τις εικόνες από το 2002 και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για δύο αστέρια που ολοκλήρωναν µια περιστροφή το ένα γύρω από το άλλο σε 1,4 µέρες. Με τον καιρό, ο χρόνος της περιστροφής µειωνόταν και τα εξωτερικά στρώµατα των αστέρων άρχισαν να ενώνονται και να σχηµατίζουν ένα.

Οταν συνέβη αυτό, οι επιστήµονες είδαν στις εικόνες πως τα δύο αστέρια έγιναν 300 φορές φωτεινότερα µέσα σε 10 µόλις ηµέρες. Η τελική έκρηξη σηµειώθηκε τον αύγουστο του 2008, όταν οι πυρήνες των αστέρων ενώθηκαν. τότε το καινούργιο αστέρι έγινε 30.000 φορές φωτεινότερο από ΤΟΝΗΛΙΟ και η ενέργειά του διασκορπίστηκε στο Σύµπαν. Λίγους µήνες αργότερα, η φωτεινότητά του επανήλθε στο φυσιολογικό.

Για να µελετήσουν καλύτερα το εντυπωσιακό αυτό φαινόµενο, οι αστρονόµοι έχουν ζητήσει τη συµβολή του τηλεσκοπίου Χαµπλ.

TA NEA, 25/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.