# #

5 Ιουλ 2015

Wikileaks έτοιμο για όλα (νέα ντοκουμέντα θα διαρρεύσουν)..εκτιμάται ότι θα τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η ισχύς της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Είναι θέμα ωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενόψει δημοψηφίσματος. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA – National Security Agency), εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού σημαντικών ντοκουμέντων (συνομιλίες, έγγραφα) που αφορούν τους χειρισμούς της Γερμανίας στην ελληνική κρίση.

Τα νέα ντοκουμέντα -εφόσον τελικά διαρρεύσουν- θα αναφέρονται στο ...
2013. Υπάρχει η πιθανότητα, όμως, να δημοσιοποιηθούν στοιχεία και για το 2014. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι θα τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η ισχύς της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Πρόσωπα που έχουν την προνομία να διαθέτουν συνολική εικόνα ανέφεραν στο altsantiri.gr, ότι -ειδικά- τα στοιχεία του 2014 θα φέρουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το Βερολίνο, καθώς περιλαμβάνουν αναφορές που αποδεικνύουν τον ιδιοτελή τρόπο προσέγγισης του σημερινού πρωθυπουργού από τη γερμανική πλευρά.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, πιο κοντά είναι η πιθανότητα να διαρρεύσουν στοιχεία που αφορούν το 2013, δεδομένου ότι ο αποχαρακτηρισμός συνομιλιών δεν είναι και η πιο απλή υπόθεση στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο ιστότοπος αποκαλύψεων wikileaks.org έβγαλε στη δημοσιότητα συνομιλίες και έγγραφα της Άνγκελα Μέρκελ του Βόλφγκανγκ Σόίμπλε και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2011.

Σε παράθεση οι αποκαλύψεις του wikileaks, όπως αναδημοσιεύθηκαν στο thepressproject.gr:

Τι ήθελε η Μέρκελ

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της NSA, η ανησυχία της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμα και με ένα επιπλέον κούρεμα, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της.

Υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος τασσόταν μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τα έγγραφα να αναφέρουν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την άποψή του «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον «χαλιναγωγήσει»».

Αντίθετος σε κούρεμα εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ αναποφάσιστη ήταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γερμανίδα καγκελάριος ήθελε την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Οι Γερμανοί κρίνουν ότι θα μπορούσαν να πιέσουν ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου.

Παράλληλα, έγγραφο που υπέκλεψε η βρετανική υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ) -και το οποίο είχε συντάξει ο γενικός διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας για θέματα ΕΕ- αναφέρει ότι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) σκέφτονταν να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας.

Το έγγραφο επισημαίνει: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα «ρίξουν» κεφάλαια για το σκοπό της ενίσχυσης δραστηριοτήτων διάσωσης στην ευρωζώνη».

Δεν είναι μύθος η σύγκρουση Μέρκελ – Σόιμπλε

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το Wikileaks ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφαγνκ Σόιμπλε επέμενε σθεναρά εντός του υπουργικού συμβουλίου ότι έπρεπε να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ προσπαθούσε να τον χαλιναγωγήσει. Στην συνάντηση που είχε πάρει μέρος και ο Μπαρόζο που επίσης ήταν υπέρ μιας ήπιας προσέγγισης. Ο Σόιμπλε φέρεται να τσακώθηκε με την Μέρκελ και για την επιμονή του να σταλθούν τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για την συλλογή περισσότερων στοιχείων της οικονομίας.

Κούρεμα καταθέσεων ήθελε η Γερμανία 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Γερμανική Καγκελαρία και συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nicolaus Mayer-Landrut αντιστεκόταν στην έκδοση τραπεζικής άδειας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και αντί αυτού υποστήριζε ειδικό ταμείο του ΔΝΤ μέσω του οποίου τα κράτη που συμμετέχουν στο BRICS θα μπορούσαν να συμβάλουν στα προγράμματα διάσωσης της Ευρώπης. Ο Mayer-Landnut στην υποκλαπείσα συνομιλία ανέφερε ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (κούρεμα καταθέσεων) και για το λόγο αυτό πρότεινε την εγκαθίδρυση επιτελείου στην Αθήνα.

Τις αποκαλύψεις υπογράφουν ο Julian Assange ένας από τους βασικούς μετέχοντες του wikileaks, η Sarah Harrison δημοσιογράφος του ιστότοπου αποκαλύψεων και ο Kristinn Hrafnsson ερευνητής – δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του wikileaks.

http://greek-leaks.blogspot.gr/2015/07/wikileaks.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.