# #

6 Ιουλ 2015

Το δημοψήφισμα αποκεφάλισε τις "κεφαλές" της ΝΔ και τους wanna be ρυθμιστές


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χθες, που ήταν ένα ηχηρό «ΟΧΙ» των πολιτών στις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται χρόνια τώρα από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο αλλά και το εγχώριο σύστημα της διαπλοκής, «αποκεφάλισε» τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που επέμεινε να στηρίζει τα μνημόνια αλλά και καθάρισε όλες τις «κεφαλές» του κόμματος που θα μπορούσαν να παίξουν ένα ρόλο στην ανασύσταση της κεντροδεξιάς παράταξης την επόμενη ημέρα, όπως επίσης και όσους διεκδικούσαν ρόλο ρυθμιστή.
 
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβγαλε για δεύτερη φορά το πιστόλι της, μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, και πυροβόλησε αυτή τη φορά προς το εσωτερικό. «Εκτέλεσε» τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήδη βρισκόταν στο εσωκομματικό στόχαστρο και δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του μετά τη συντριβή του «ναι» στο δημοψήφισμα.
 
Όπως είπε χθες το βράδυ και ο πρώην στενός του συνεργάτης, Τάκης Μπαλτάκος, έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει από την προεδρία της ΝΔ την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και να ανοίξει τη διαδικασία διαδοχής του. Η αναζήτηση της προσωπικής δικαίωσης οδήγησε και οδηγεί το κόμμα σε… αποσύνθεση. 
 
Κι αυτό γιατί πρόσωπα που αποτελούσαν τις εφεδρείες του κόμματος «καήκαν». Πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, που τον συμβούλευσαν να βγει και να μιλήσει μετά από έξι χρόνια σιωπής και να πει πως ένα «όχι» οδηγεί στην έξοδο από την Ευρώπη και εκθέτει τη χώρα ακόμη και σε πιθανή εθνική περιπέτεια, συστήνοντας στον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι».
 
Ποιος το έπραξε αυτό; Ο Κ. Καραμανλής που επί της ουσίας τον έριξαν οι «ξένες δυνάμεις» ή τον ανάγκασαν να πάει σε εκλογές για να έρθει ο Γιώργος Παπανδρέου και να βάλει στη χώρα το ΔΝΤ, οδηγώντας τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Επί έξι ολόκληρα χρόνια δεν μίλησε ούτε μία φορά να εξηγήσει τι συνέβη το 2009, αλλά εμφανίστηκε προκείμενου να καλέσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στην εισβολή των Γερμανών. 
 
Γιατί ποιος δεν το βλέπει έτσι; Όλοι, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, πιστεύουν πως η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και ότι το Βερολίνο επιχειρεί δια των «οικονομικών όπλων» να υποτάξει τον ελληνικό λαό.
 
Ο Κώστας Καραμανλής, λοιπόν, που διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να παίξει ενωτικό ρόλο στη ΝΔ, φρόντισε να καεί οριστικά με τη δήλωσή του το μεσημέρι της Πέμπτης.
 
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γκρέμισε και το δρόμο της επιστροφής στη ΝΔ για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που ευελπιστούσε να έρθει από Επίτροπος, αρχηγός του κόμματος. Η θέση που έλαβε υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ, καλώντας τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» όταν γι’ αυτούς δεν ήταν ευρώ ή δραχμή το διακύβευμα, αλλά η απόρριψη ή η έγκριση της πρότασης των δανειστών, τον οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ένα μεγάλο μέρος των δεξιών ψηφοφόρων.
 
Είναι το δεύτερο στραπάτσο για τον κ. Αβραμόπουλο. Το πρώτο ήταν όταν δεν επελέγη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ φέρονταν ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Τελικώς, στο Προεδρικό Μέγαρο εγκαταστάθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Θεωρείται δεδομένο, επίσης, πως μαζί με τον Α. Σαμαρά αποσύρεται από το προσκήνιο και η Ντόρα Μπακογιάννη καθ’ ότι το Σάββατο και ενώ ηχούσαν οι πρώτες καμπάνες για το «όχι» στο δημοψήφισμα, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να παραιτηθεί λέγοντας πως θα πράξει και εκείνη το ανάλογο από τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος. 
 
Το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος δεν αποκεφάλισε όμως μόνο τις κεφαλές της ΝΔ, αλλά και αυτούς που προέρχονταν από το χώρο ή ανήκαν σε αυτόν και θα ήθελαν ή μπορούσαν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή την επόμενη ημέρα. Ένας εξ’ αυτών ήταν ο στρατηγός και επίτιμος Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος είχε «ρεύμα», ερείσματα και αποδοχή στο χώρο της κεντροδεξιάς.
 
Στην αρχή της εβδομάδας έκανε μία ισορροπημένη δήλωση που καλούσε σε ενότητα τους Έλληνες πολίτες και μιλούσε για σεβασμό στο αποτέλεσμα, όποιο και αν ήταν αυτό. Αν έμενε σε αυτή, όλα θα ήταν καλύτερα γι’ αυτόν σήμερα. Επανήλθε ωστόσο και με νέα δήλωση του άλλαξε θέση και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του «ναι» βάζοντας και αυτός απέναντί του το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
 
Τόσο ο ίδιος ο κ. Φράγκος όσο και οι «65» στρατηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί που πήραν σαφή θέση υπέρ του «ναι», έδειξαν αποκομμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της, ταυτισμένοι με το πολιτικό σύστημα ή με τις θέσεις που αυτό εκφράζει, ανεξάρτητα των όποιων εξελίξεων πυροδοτηθούν από εδώ και στο εξής. 
 
Το δεδομένο είναι πως αν γίνει αναγωγή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος σε εκλογικό αποτέλεσμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει πάρει ένα ποσοστό τις τάξεως του 45-47%, με τη Χρυσή Αυγή να διατηρεί τις δυνάμεις της στο 6-7%, ίσως και λίγο πιο πάνω, και τους ΑΝΕΛ να κρατούν το 5% ή και να αυξάνουν τη δύναμή τους
 
Τα κόμματα λοιπόν που στήριξαν το «όχι» προσεγγίζουν το 60%, όσο ήταν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Συνεπώς, όλοι οι άλλοι, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν όλοι μαζί να πιάσουν το 35%, δεδομένου ότι και το ΚΚΕ, που πρότεινε αποχή επί της ουσίας, έχει ένα ποσοστό της τάξεως του 5% μπετοναρισμένο, ανεξαρτήτως πάντως πως και για τον Περισσό ήταν μία ήττα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.  
 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.