«Μιντιακό πραξικόπημα» χαρακτήρισε τη στάση των μεγάλων, συστημικών τηλεοπτικών καναλιών την εβδομάδα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος στέλνοντας μηνύματα προς τους «μιντιάρχες» για την επόμενη ημέρα.
Κυβερνητικοί κύκλοι μετά τις δηλώσεις Ήσυχου ανέφεραν ότι, εφόσον γίνει η επαναφορά στην κανονικότητα, στη λίστα με τα μείζονος προτεραιότητας εκκρεμή ζητήματα του Μαξίμου είναι η σύγκρουση με τη διαπλοκή σε κάθε επίπεδο και χώρο. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει μετά από 35 χρόνια το τηλεοπτικό τοπίο και να επικρατήσει η νομιμότητα.
Ο κ. Ήσυχος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ΕΡΤ, περίπου 4 ώρες μετά την γνωστοποίηση της συντριπτικής επικράτησης του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, ανέφερε ότι «την εβδομάδα που προηγήθηκε έγινε ένα μιντιακό πραξικόπημα». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας συνέχισε τονίζοντας ότι «πρέπει να ...
μπει σοβαρή τάξη στο χώρο των ΜΜΕ» και διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει έλεγχος ή χειραγώγηση. «Σημαίνει κανόνες που δεν υπάρχουν για τους μεγιστάνες της ολιγαρχίας», κατέληξε.
Με την τοποθέτηση του κ. Ήσυχου, η κυβέρνηση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μιντιάρχες. Εφόσον, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, επανέλθει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ομαλότητα (κυρίως μέσα από την άμεση σύναψη μιας συμφωνίας με τους «θεσμούς» και, κατ΄ επέκταση τη σταδιακή επαναλειτουργία των τραπεζών) τότε ακόμη και εντός του Ιουλίου θα αρχίσει η υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, πριν τις 25 Ιανουαρίου είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει πόθεν έσχες για τους μεγαλοκαναλάρχες και θα μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας μέσα στο οποίο λειτουργούν τα ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις των νόμων, οι οποίες: (α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, (β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται και (γ) θα προκηρυχθεί από μηδενική βάση διαγωνισμός για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.
«Πάρτι» δεκαετιών
Επισημαίνεται ότι στην έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2013 από την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας αναφερόταν ότι οι καναλάρχες βρίσκονται στην πραγματικότητα σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας εδώ και δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση της ΓΓΔ του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία επικεφαλής ήταν ο κ. Γ. Σούρλας, αναφέρονταν τα εξής:
1) Από το 1995 δηλαδή επί δεκαοκτώ χρόνια δεν γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις των Μ.Μ.Ε. με αυτά που αποστέλλονται από άλλες δημόσιες αρχές για την ύπαρξη ασυμβίβαστων ιδιοτήτων.
2) Δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των Μ.Μ.Ε. και δεν υποβάλλονται εισηγήσεις στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ, γιατί δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα Υπουργική Απόφαση που βάσει του Ν. 2328/1995 θα καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών!!!
3) Δεν συντάσσονται ετήσιες εκθέσεις από το ΕΣΡ για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και επομένως καθίσταται ανέφικτη η καταχώρηση στοιχείων στο Μητρώο Επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε.
4) Από το 2005 καταργήθηκε η Υπουργική Απόφαση (Ν.2310/2005) που προέβλεπε ότι επιχείρηση πριν την υπογραφή της σύμβασης όφειλε να υποβάλει αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού για τον έλεγχο ασυμβιβάστων και απαιτείται πλέον μόνο μια υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου.
5) Από το 2007 δεν τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις από το Ε.Σ.Ρ. Έχει καταργηθεί με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’1673/23-8-2007).
6) Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στη με αριθ. 3578/2010 απόφασή της έκρινε ότι «η επ΄ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.