# #

6 Μαρ 2015

Διόδια....Με στόχο την κατάργηση της τροπολογίας Βορίδη

Διόδια και αυτοκινητόδρομοι στη συνάντηση Γ. Σταθάκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Συνάντηση με τους βουλευτές Μαγνησίας, Πιερίας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ είχε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με αντικείμενο την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τα διόδια και τους αυτοκινητοδρόμους.
Την κατάργηση της τροπολογίας Βορίδη για τα διόδια, που τέθηκε σε ισχύ το 2012, λόγω της διόγκωσης του κινήματος «Δεν Πληρώνω», εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών.  
Η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε το 2012, απαγορεύοντας την κατάληψη μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος, και των εγκατεστημένων σε αυτό, σταθμών διοδίων.
Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει αλλαγές στη τιμολογιακή πολιτική των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου),
Τα ανωτέρω έγιναν γνωστά, μετά την συνάντηση του υπουργού Υποδομών Γιώργου Σταθάκη με τους βουλευτές Μαγνησίας, Πιερίας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθενται στους σταθμούς διοδίων.  
Ειδικότερα, στην συνάντηση συζητήθηκε η τροποποίηση ή και κατάργηση των σχετικών νόμων Βορίδη-Ρέππα, που «ποινικοποιούν» την κοινωνική διαμαρτυρία, όπως αναφέρει το υπουργείο Υποδομών.
Παράλληλα, έγινε λόγος για την αναγκαιότητα αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας, όπως είχε περιγραφεί και, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων (Νοέμβριος 2013).
Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης αποτελεί η θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου), καθώς και η καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τα διόδια, που εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια.
Σύμφωνα με στελέχη του παρακολουθούν τη διαδικασία, η κατάργηση ή και τροποποίηση του νόμου Βορίδη αποτελεί νομοθετική διαδικασία που μπορεί να περάσει, εύκολα ή δύσκολα, η κυβέρνηση.  
Αντίθετα, οι τιμές των διοδίων συγκαταλέγονται στις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και παραχωρησιούχων, οπότε δύσκολα «αλλάζουν». Aπό την πλευρά τους, οι εταιρείες αυτοκινητοδρόμων υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες. 

Ν.Ε Πιερίας

2 σχόλια:

  1. Ουδεν σχόλιον κύριοι;Τα περί αναστολής των πλευρικών Λεπτοκαρυάς και κατάργησης των διοδίων του Αιγινίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρυθμική γυμναστική παιδιά;Κε Ζάννα , αλλά λέγατε πέντε μέρες πριν τις εκλογές κα΄που στην Νότια Πιερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.