# #

5 Μαρ 2015

Η 69χρονη Γερμανίδα που δεν έχει χρησιμοποιήσει χρήματα τα τελευταία 15 χρόνια..


Η Heidemarie Schwermer από την Γερμανία, είναι μια 69χρονη πρώην δασκάλα που παραδέχεται ότι τώρα νιώθει πιο ευτυχισμένη και γεμάτη παρά ποτέ. Πριν 22 χρόνια, άφησε πίσω της έναν αποτυχημένο γάμο και.. εγκαταστάθηκε με τα δύο παιδιά της στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας.


Ο μεγάλος αριθμός αστέγων που υπήρχαν τότε στην περιοχή δεν την άφησε ασυγκίνητη, γι' αυτό προσπάθησε να βοηθήσει. Η Schwermer πίστευε ότι οι άστεγοι δεν χρειάζονταν χρήματα για να επανενταχθούν στην κοινωνία, αλλά μόνο μια ευκαιρία για να αποδείξουν ότι είναι και αυτοί χρήσιμοι για τους συνανθρώπους τους. Από αυτή την απλή σκέψη, εμπνεύστηκε και άνοιξε ένα μικρό ανταλλακτικό κατάστημα, το “Gib und Nimm” (Δώσε - Πάρε).

Το  “Gib und Nimm” έγινε γρήγορα ένα μέρος, όπου ο καθένας μπορούσε να ανταλλάξει είδη και υπηρεσίες, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Παλιά ρούχα ανταλλάσσονταν με μαγειρικά σκεύη, σέρβις αυτοκινήτων με υπηρεσίες υδραυλικού κ.ο.κ. Στην αρχή, οι άστεγοι της περιοχής ήταν διστακτικοί απέναντι στο εγχείρημα της Heidemarie. Όπως της έλεγαν, δεν πίστευαν ότι μια μεσήλικη δασκάλα μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Από την άλλη, το μαγαζί έγινε πολύ δημοφιλές για τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι βρήκαν μια λύση, ώστε να προμηθεύονται ό,τι είχαν πραγματικά ανάγκη, δίχως να ξοδέψουν καθόλου χρήματα. Το μικρό ανταλλακτήριο, μετά από λίγο καιρό λειτουργίας, έγινε το πιο γνωστό μαγαζί του Ντόρτμουντ. Τότε όλα αλλάξαν για την Heidemarie...

Εκείνη την εποχή, συνειδητοποίησε ότι είχε πάρα πολλά αντικείμενα τα οποία δεν χρειαζόταν καθόλου, ενώ ένιωσε να μην αντέχει άλλο την δουλειά της στο σχολείο. Αισθανόταν δυστυχισμένη και τα συμπτώματα ήταν εμφανή ακόμα και στο σώμα της. Δυνατοί πόνοι στην πλάτη και μόνιμη κούραση. Σε εκείνη την φάση πήρε την μεγάλη απόφαση.

Μέχρι το 1995 η Heidemarie είχε αλλάξει εντελώς το μοντέλο ζωής της. Μόλις ενηλικιώθηκαν τα παιδιά της και έφυγαν από το σπίτι, εκείνη σταμάτησε εντελώς να χρησιμοποιεί χρήματα! Πούλησε το σπίτι της και άρχισε να ζει σχεδόν νομαδικά, ανταλλάσσοντας αγαθά και υπηρεσίες για να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή της. Στην αρχή, έλεγε ότι πρόκειται για ένα πείραμα 12 μηνών...

Όμως, όσο περνούσε ο καιρός, συνειδητοποιούσε ότι της άρεσε τόσο πολύ αυτός ο τρόπος ζωής, που δεν ήθελε να τον σταματήσει. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη του πρωτότυπου πειράματος, η Heidemarie εξακολουθεί να λατρεύει την ανταλλακτική οικονομία και νιώθει ευτυχισμένη, υγιής και πλήρης. 

Στα 69 της, η Schwermer έχει γράψει δύο βιβλία για την εμπειρία της ανταλλακτικής οικονομίας. Τα κέρδη από τα βιβλία της, τα προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τα πράγματά της χωρούν σε μια βαλίτσα, ενώ έχει και 200 ευρώ αποταμιεύσεις για ώρα ανάγκης. Όλα τα υπόλοιπα χρήματα που κερδίζει, τα δωρίζει! Έχει διακόψει ακόμα και την δημόσια ιατροφαρμακευτική κάλυψη, για να μην την κατηγορήσουν ότι "κλέβει" το κράτος. Όπως λέει η ίδια, αν χρειαστεί περίθαλψη, θα δοκιμάσει κάποια από τις μεθόδους αυτοϊασης!

Πηγή: tilestwra.gr
 http://koufakaiparaloga.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. προσπαθησαμε να κανουμε το ιδιο εδω στην Ροδο με τεραστια επιτυχια για 2-3 ετη, εως οτου το 2014 απαγορευθηκε απο τα σιωνιστικα ζωα του πασοκ και συνεχιζει να απαγορευεται απο τα ιδια ζωα που εγιναν τωρα συριζα. Αμφιτρυων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.