# #

4 Μαρ 2015

Ν. Βαλαβάνη: «Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις - Τέλος ο ΕΝΦΙΑ - Εφέτος το αφορολόγητο στις 12.000»!


Την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Η κ. Βαλαβάνη, προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών,
σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναμένεται να αναρτηθεί εντός του Σαββατοκύριακου στη Διαύγεια, θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλότερου ύψους, κατ'αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού. Προανήγγειλε, επίσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς φορολόγησης ελευθέρων εισοδηματιών που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.
Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου, με την κ. Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.
«Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ»
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ λέγοντας: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι νόμος που ισχύει και για το 2015. Κανονικά πρέπει από Ιούλιο, Αύγουστο να αρχίσει να πληρώνεται γιατί είναι φόρος που πληρώνεται στο δεύτερο μισό του χρόνου. Δεν πρόκειται όμως να εκδοθεί καμία κανονιστική διάταξη που να λέει τη διαδικασία πληρωμής. Δεν πρόκειται γιατί ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί με τον νόμο για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Πότε θα είμαστε έτοιμοι για το νόμο αυτό, άρα και για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών».
Στο ερώτημα πότε θα γίνει αυτή η αναπροσαρμογή στις τιμές των αντικειμενικών αξιών η κα. Βαλαβάνη απάντησε: «Πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Άρα, η μαζί ή αμέσως μετά θα υπάρχει το νομοσχέδιο για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας».
«Θα εφαρμόσουμε εφέτος το αφορολόγητο των 12 χιλιάδων»
Για το θέμα του αφορολόγητου των 12 χιλιάδων ευρώ για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Θα το εφαρμόσουμε εφέτος. Θα μιλήσω συγκεκριμένα όταν έρθει η ώρα που θα δώσουμε στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Θα σας πω το εξής απλό που είναι άποψή μου το λέω γιατί δεν έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε για το θέμα. Οτιδήποτε λέει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή για το 12χίλιαρο είναι προσωπικές του απόψεις. Η δουλειά δεν έχει αρχίσει ακόμα να γίνεται. Έχουμε τον ΕΝΦΙΑ, τις αντικειμενικές, ας τα αντιμετωπίσουμε ένα-ένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.