# #

7 Μαρ 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ

Τσίπρας: Τέλος στα καρτέλ των ολιγαρχών


TO MHNYMA ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΕΚΤ ΜΕΣΩ DER SPIEGEL

Σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια η ευθύνη είναι δική της έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο (07/03/2015) τονίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει ένα τέλος στη διαπλοκή και να περιορίσει την αχαλίνωτη δραστηριότητα των ολιγαρχών.
Αναλυτικά, ο Τσίπρας αφού υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη τη «θηλιά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «γύρω από το λαιμό της» απέκλεισε κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας από την...
Ευρωζώνη. «Δεν θέλω Grexit, αγαπώ την Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει την διάλυσή της για ομόλογα αξίας 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ. 
Τονίζει πάντως ότι η ΕΚΤ έχει περάσει τη θηλιά στο λαιμό της Αθήνας παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποφασίστηκε «να μας δοθεί αέρας να αναπνεύσουμε», ενώ διαβεβαιώνει για άλλη μία φορά πως η κυβέρνησή του θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το σημερινό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να λυθεί αυτό πρόβλημα. «Μέσω ενός κουρέματος, μιας αναδιάρθρωσης ή ομολόγων η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με την ανάπτυξη. Το σημαντικότερο είναι όμως να λύσουμε το σοβαρότερο πρόβλημα: Αυτό είναι η λιτότητα, η οποία οδήγησε το χρέος στα ύψη», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις επαφές του με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφέρει πως δεν έχει επισκεφθεί το Βερολίνο διότι δεν έχει δεχθεί πρόκληση από την Καγκελάριο, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει θα αποδεχθεί την πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που του απευθυνθεί.
«Τώρα συζητάμε απευθείας με τους θεσμούς»
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση, αν το θέμα και στην περίπτωση της τρόικας είναι η γλωσσολογία αντί της πολιτικής, επισημαίνει: «Όχι. Δεν είναι θέμα ορολογίας, αλλά ουσίας του θέματος. Κάθε χώρα στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με αυτούς τους θεσμούς. Αυτό όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την τρόικα, η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν. Οι υπάλληλοί τους έρχονταν στην Ελλάδα για να μας επιτηρήσουν αυστηρά. Τώρα συζητούμε και πάλι απευθείας με τους θεσμούς. Η Ευρώπη, μέσω αυτής της αλλαγής, έγινε πιο δημοκρατική».
Παλαιότερα, προσθέτει, η τρόικα έστελνε στην κυβέρνηση e-mail με οδηγίες για το τι έπρεπε να κάνει. «Οι σχεδιασθείσες μεταρρυθμίσεις μας είναι απαραίτητες, αλλά για αυτές θα αποφασίσουμε οι ίδιοι, δεν θα μας επιβληθούν από κανέναν. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουν να σταματήσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Ως τώρα πληρώνουν μόνο οι μικροί και όχι οι πλούσιοι. Θέλουμε όμως και να οργανώσουμε το κράτος πιο αποτελεσματικά», αναφέρει.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν τον Ιούνιο θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης (bail-out), απαντάει ότι «δεν θα το ονόμαζε έτσι» και εξηγήσει: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά».
«Πρέπει να επιστρέψουμε το συντομότερο στις αγορές»
Αρνείται ωστόσο κατηγορηματικά την ιδέα ότι η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί «φιλανθρωπία»: «Το θέμα είναι η κοινή ευθύνη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αυτό αφορά και τους εταίρους μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα και πρέπει ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν συντομότερα, να επιστρέψουμε στις αγορές. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πρόγραμμα το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά με ένα που θα μας φέρει ανάπτυξη».
Στην παρατήρηση μάλιστα ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελε να ακούσει η γερμανική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι για τις επενδύσεις είναι προϋπόθεση η μείωση των μισθών, στην Ελλάδα, όπου μειώθηκαν ήδη κατά 40%, δεν υπάρχει σχεδόν καμία νέα επένδυση, καθώς οι δανειστές είχαν ως στόχο την διάσωση των τραπεζών και δεν έλυσαν το θέμα της ρευστότητας.
«Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον, θέλουμε να βγούμε από αυτή την στενωπό. Μπορούμε όμως να δεσμευτούμε σε μέτρα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε», σημειώνει και αναφέρεται στον φορολογικό μηχανισμό, στην γραφειοκρατία, στο περιουσιολόγιο, στο κτηματολόγιο κ.λπ.
Ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση γιατί θεωρεί ότι θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχαν οι προκάτοχοί του, τονίζει ότι «εμείς δεν είμαστε μέρος του παλιού συστήματος, όπως οι προκάτοχοί μας».
Την ίδια στιγμή, τονίζει πως η κυβέρνηση θα περιορίσει την αχαλίνωτη δραστηριότητα των ολιγαρχών.
«Ελέγχουν τα ΜΜΕ και παίρνουν από τις τράπεζες συνεχώς μεγάλα δάνεια, σε αντίθεση με τους κανονικούς επιχειρηματίες. Θέλουμε να ελέγξουμε και τη δουλειά των κρατικών προμηθευτών, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλα καρτέλ. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε αυτό. Και είμαστε αποφασισμένοι να το καταπολεμήσουμε», συμπληρώνει, για να υπογραμμίσει ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορολογικού συμβουλίου.
Κάνει δε λόγο για δύο Ελλάδες, μία των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας και μιας άλλης που πηγαίνει στα μπουζούκια της παραλιακής ή στην Μύκονο. «Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν εκδίδουν αποδείξεις. Εναντίον αυτής της Ελλάδας θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογραμμίζει και αναφέρεται στη δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης, της οποίας τα μέλη θα αλλάζουν κάθε δύο μήνες.
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί, αλλά δεν θα πωληθούν όλα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται ακόμη στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υποβάλει στο Eurogroup, με έμφαση στα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «T-Bills» και σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ τονίζει: «Αν η ΕΚΤ επιμείνει σε αυτή την απόφαση (σσ. να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα), τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. Τότε θα επιστρέψει το θρίλερ που είδαμε πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτό όμως θα έπρεπε να είναι μια πολιτική απόφαση και όχι μια απόφαση που θα λάβουν τεχνοκράτες», δηλώνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό κενό ως το τέλος Απριλίου.
"Η Ευρώπη να διακινδυνεύσει να διαλυθεί για ομόλογα 1,6 εκατ. ευρώ"
«Πολλοί ειδικοί φοβούνται στο μεταξύ για ένα "Graccident" - μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από λάθος» αναφέρουν οι συντάκτες του περιοδικού, για να απαντήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να διακινδυνεύσει να διαλυθεί για ομόλογα 1,6 εκατ. ευρώ. «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος είτε να δεχθεί τις απαιτήσεις των λαών του Νότου και να αλλάξει πορεία είτε να αντιδράσει αλαζονικά και τιμωρητικά -και τότε η Ελλάδα σταδιακά θα πνιγεί.
Την ίδια στιγμή κάνει λόγο και για πολιτικό κίνδυνο στην Ευρώπη, όχι, όπως διευκρινίζει από τους Podemos, αλλά από τον Πέπε Γκρίλο, την Μαρίν Λεπέν και τον Νάιτζελ Φαράτζ και απορρίπτει κατηγορηματικά τις εικασίες περί απομόνωσης της Ελλάδας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.
Σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί τελευταία ο υπουργός Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα αυστηρός, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του δεν αναμιγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Γερμανίας, στο ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών ή Καγκελάριος και περιμένει το ίδιο και από τους άλλους. Ερωτώμενος ωστόσο εάν συνέστησε στον κ. Βαρουφάκη να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις, διευκρινίζει ότι ζήτησε από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις».
Η τελευταία ερώτηση της συνέντευξης αφορά στο ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι πήγε στο Παρίσι, στη Ρώμη, στην Βιέννη και στις Βρυξέλλες, όπου τον κάλεσαν οι ομόλογοί του, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση από την Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά, ενώ έχουν συναντηθεί και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.
«Πιστεύω ότι έχουμε καλή σχέση, καλή χημεία μεταξύ μας», σημειώνει και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν ζήτησε συνάντηση, καθώς είναι πρωθυπουργός για πολύ λίγο καιρό. «Όταν ήθελα να μιλήσω με την κυρία Μέρκελ, της τηλεφώνησα. Αλλά δεν πηγαίνω πουθενά όπου δεν έχω προσκληθεί», καταλήγει.


 http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.