# #

1 Μαρ 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν από 13 χρόνια: Η Ελλάδα αποχαιρετά τη δραχμή, ένα από τα αρχαιότερα νομίσματα του κόσμου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν από 13 χρόνια: Η Ελλάδα αποχαιρετά τη δραχμή!
Την 1η Μαρτίου του 2002 αποσύρεται από την κυκλοφορία η δραχμή από νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα μαζί με άλλα έντεκα ευρωπαικά νομίσματα και το ευρώ γίνεται το κοινό νόμισμα για τις δώδεκα χώρες της Ευρώπης.
Η δραχμή είναι ένα από τα αρχαιότερα νομίσματα του κόσμου. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. οι Αθηναίοι έφτιαξαν το πιο εξελιγμένο νόμισμα της εποχής, τη δραχμή! Ήταν το πρώτο νόμισμα που κατασκευαζόταν με ..
καλούπια. Έτσι, όλα τα κέρματα ίσης αξίας ήταν όμοια στη μορφή, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις μέρες μας.
Η δραχμή πολύ σύντομα -ήδη από τον 6ο αιώνα- έγινε αποδεκτή σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Μάλιστα οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη διέδωσαν σε μια ακόμα μεγαλύτερη περιοχή, που περιλάμβανε τη σημερινή Σύρια, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, ακόμα και την Ινδία.
Ακόμα και όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε να εξαπλώνεται προς την Ανατολή και να κατακτά και τις ελληνικές πόλεις - κράτη, συνεχίστηκε η χρήση της δραχμής. Σταδιακά όμως άρχισε να ατονεί, καθώς επικράτησε το ρωμαϊκό νόμισμα, το δηνάριο.Στο Βυζάντιο η δραχμή πλέον εξαφανίζεται ολοκληρωτικά, καθώς θεσπίστηκε ως επίσημο νόμισμα της Αυτοκρατορίας το «Σολδίο».
Κι όμως ύστερα από τόσους αιώνες, η δραχμή κατάφερε να αναβιώσει.Καταργήθηκε επί Όθωνος ο φοίνικας και δώθηκε το όνομα της δραχμής στο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που άρχισε να κυκλοφορεί το 1833.
Από το 2002 η δραχμή καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.