# #

1 Ιουν 2014

Μαζικές αγορές ακινήτων από Γερμανούς και Δανούς – Ποιές περιοχές τους ενδιαφέρουν

Γερμανοί, που ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό, αγοράζουν ακίνητα στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, ενώ οι Δανοί και άλλοι κεντροευρωπαίοι πολίτες φαίνεται πως προτιμούν το Λιτόχωρο και την Λεπτοκαρυά Πιερίας.
"Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα" έλεγε μια καμπάνια που "έτρεχε" παλαιότερα για την προώθηση του τουρισμού στη χώρα μας. Ορισμένοι ξένοι δεν αρκέστηκαν, ωστόσο, στο να ζήσουν τον "μύθο" τους στην Ελλάδα μερικές εβδομάδες τον χρόνο -όσο διαρκούν συνήθως οι διακοπές- αλλά θέλησαν να ανακαλύψουν σπιθαμή σπιθαμή τα κρυμμένα "μυστικά" της ελληνικής γης γι' αυτό και αποφάσισαν να αποκτήσουν μόνιμη "έδρα" στη χώρα μας.
Τα εγκαταλελειμμένα, πέτρινα σπίτια του Παλιού Παντελεήμονα τράβηξαν το ενδιαφέρον Γερμανών επισκεπτών
Κάπως έτσι σκέφτηκαν ίσως Γερμανοί, Δανοί και άλλοι Κεντροευρωπαίοι, οι οποίοι "μαγεμένοι" από τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας και την εκπληκτικού κάλλους φύση του Ολύμπου αγόρασαν σπίτια στο "βουνό των θεών" και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας και ζουν παρέα με τους ντόπιους.
Ένας από αυτούς είναι ο Ντερκ Χόφερντερκ, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγο του Ρεγγίνα, έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τουλάχιστον για δύο-τρεις μήνες. Κατοικούν μόνιμα στο Βερολίνο, ωστόσο φαίνεται πως ανυπομονούν να βρεθούν στον Παλιό Παντελεήμονα και να ζήσουν την ηρεμία του παραδοσιακού οικισμού.
Το σπίτι τους, "χωμένο" μέσα στο πράσινο, σε υψόμετρο 440 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, αποτελεί το δικό τους καταφύγιο, όταν θέλουν να ξεφύγουν από τα προβλήματα της πολύβουης γερμανικής πόλης. Η δουλειά για τον Ντερκ Χόφερντερκ δεν σταματά ούτε όταν έρχεται στην Ελλάδα, αφού συνεχίζει να μεταφράζει βιβλία από τα αγγλικά και τα γαλλικά στα γερμανικά.
Όπως εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τόπος είναι ιδανικός για να του προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεται. "Μ' αρέσει το βουνό και η θέα. Είμαι εδώ και δουλεύω. Επιλέγουμε με τη σύζυγο να επισκεπτόμαστε το χωριό την άνοιξη και το φθινόπωρο, γιατί το καλοκαίρι ο οικισμός έχει αρκετό κόσμο και φασαρία. Ερχόμαστε πολλές φορές Χριστούγεννα αλλά και Πάσχα γιατί είναι ιδανικά" μας είπε, σε σπαστά ελληνικά.
Τα εγκαταλελειμμένα, πέτρινα σπίτια του Παλιού Παντελεήμονα τράβηξαν το ενδιαφέρον και άλλων Γερμανών επισκεπτών. Δύο ακόμη οικογένειες, από Βερολίνο και Ντίσελντορφ, αγόρασαν παλιά σπίτια και τα αναπαλαίωσαν, ώστε να μπορούν να τα επισκέπτονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι Δανοί και άλλοι κεντροευρωπαίοι πολίτες φαίνεται πως προτιμούν το Λιτόχωρο και την Λεπτοκαρυά Πιερίας
Αντίθετα, με τους Γερμανούς, που "ψηφίζουν" τον παραδοσιακό οικισμό, οι Δανοί και άλλοι κεντροευρωπαίοι πολίτες φαίνεται πως προτιμούν το Λιτόχωρο και την Λεπτοκαρυά Πιερίας. Συνολικά, περίπου πενήντα Ευρωπαίοι έχουν αγοράσει τα τελευταία χρόνια καινούρια σπίτια στους πρόποδες του Ολύμπου, ορισμένοι, μάλιστα, για μόνιμη εγκατάσταση.
Κάποιοι, μάλιστα, αγάπησαν τόσο την Ελλάδα που κατάφεραν και έμαθαν την ελληνική γλώσσα, κάνοντας στενή παρέα με τους ντόπιους σε καφενεία, αλλά και καταστήματα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όπως λένε οι ντόπιοι -λόγω και της οικονομικής κρίσης- έχει "παγώσει" το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά ακινήτων στην περιοχή της Πιερίας. Παρ' όλα αυτά γίνονται προσπάθειες, ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον τους -έστω και για διακοπές- με τη δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών αλλά και το πέταγμα με αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Ιδιαίτερα για το τελευταίο ριψοκίνδυνο σπορ, πολλά είναι τα γκρουπ επισκεπτών από όλη την Ευρώπη -ιδιαίτερα τη Ρωσία- τα οποία φτάνουν δίπλα από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στον Παλιό Παντελεήμονα για να "απογειωθούν" με αλεξίπτωτο από τον μυθικό Όλυμπο. Όλοι τους θέλουν να απολαύσουν από ψηλά τη μοναδικότητα του τοπίου που προσφέρει το "βουνό των θεών και των Μουσών", τα μνημεία αλλά και το καταγάλανο Αιγαίο.

https://gr.news.yahoo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.