# #

1 Ιουν 2014

Κατερίνη...Γιατί απαγορεύεται το υποβρύχιο ψάρεμα στον Θερμαικό???


Εδώ και περίπου τέσσερα (4) καλοκαίρια (από αρχές του 2010) κάποιος ιθύνων νους του Υπουργείου Γεωργίας έπεισε τον τότε Υπουργό Γεωργίας κ. Κιλτίδη να απαγορεύσει στον κόλπο του Θερμαϊκού, στο νοητό τόξο από το Παλιούρι Χαλκιδικής μέχρι το Στόμιο Λάρισας, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο τις ακτές της Πιερίας, το... υποβρύχιο ψάρεμα για την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και την προστασία των αλιευμάτων. 

Δεν έγινε όμως αντίστοιχη απαγόρευση στους ερασιτέχνες ψαράδες και πολύ περισσότερο στους επαγγελματίες. 

Δηλαδή με λίγα λόγια, ένας ψαροντουφεκάς με τη χρήση και τη διάρκεια της αναπνοής του, μπορεί να ψαρέψει περισσότερα αλιεύματα από..
έναν ερασιτέχνη ψαρά που ψαρεύει με τη βάρκα του ή πολύ περισσότερο από έναν επαγγελματία που ψαρεύει απλώνοντας εκατοντάδες μέτρα δίχτυα, ενώ βέβαια υπάρχουν και οι ασυνείδητοι που με σκοπό το ασύστολο κέρδος χρησιμοποιούν ειδικά και μάλιστα απαγορευμένου τύπου δίχτυα, που χτενίζουν και οργώνουν κυριολεκτικά το βυθό προκαλώντας τεράστια ζημιά και καταστρέφοντας ακόμη και το γόνο.

Βέβαια, όπως συνήθως γίνεται στη χώρα μας με τις εκάστοτε αποφάσεις που παίρνονται στο πόδι και που αρκετές φορές εξυπηρετούν συμφέροντα διαφόρων κοινωνικών ομάδων δεν υπολογίζονται οι συνέπειες και οι απώλειες άλλων κοινωνικών ομάδων. 

Έτσι λοιπόν η συγκεκριμένη απόφαση έπληξε κατ΄αρχήν όσους επαγγελματικά δραστηριοποιούνταν στο χώρο της πώλησης ειδών αλιείας, με αποτέλεσμα μερικοί να βάλουν λουκέτο και αν δεν κάνω κάποιο λάθος τα δύο (2) καταστήματα που απέμειναν να λειτουργούν χάνοντας ένα μεγάλο μέρος της πελατείας τους. 

Από την άλλη, κανένας από όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο χόμπυ δεν θα επιλέξει για τις διακοπές ή τις αποδράσεις του την Πιερία ως προορισμό και τέλος όσους από την Πιερία ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο χόμπυ να πηγαίνουμε εκτός Πιερίας για να απολαύσουμε τη μαγεία του υποβρύχιου ψαρέματος. 

Επειδή νομίζω, ότι η συγκεκριμένη μέχρι σήμερα απόφαση δεν έλυσε το πρόβλημα και είναι πασιφανές από που κυρίως δημιουργείται η υπε​ραλίευση και η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στην περιοχή μας, πρέπει κάποιος από τους θεσμικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες της Πιερίας.να εισηγηθεί αναλόγως για την άρση της συγκεκριμένης απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.