Ερχονται μερες δυσκολες.....Ας λαβουμε τα μετρα μας!
1κιλό αλεύρι. Το αλεύρι μας μπορεί να είναι μισό άσπρο και μισό κίτρινο
20 gr.αλάτι
20 gr μαγιά νωπή ή 10 gr ξερή
600-650 gr νερό
200 gr προζύμι ή ξυνάδι
Προαιρετικά
20 γρ λάδι
Μπορούμε να βάλουμε μέσα στη ζύμη μας σπόρους όπως σουσάμι, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, κ.α.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ...
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά –σιγά το νερό έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ζύμη μαλακιά που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σκεπάζοντας την. Έπειτα την πλάθουμε σε καρβέλια ή σε μακρόστενα μπαστουνάκια και την τοποθετούμε στις φόρμες ή στα ταψιά που θα την ψήσουμε, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμα 15 με 20 λεπτά. Οι χρόνοι ωρίμανσης και ξεκούρασης του ψωμιού εξαρτώνται από την θερμοκρασία του χώρου και την εποχή. Τις φόρμες ή ταψιά μας τα έχουμε αλείψει πρώτα με λάδι. Πάνω στο ψωμί μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους όπως σουσάμι, παπαρούνας, κ.α. Για να κολλήσουν οι σπόροι μας ψεκάζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με νερό.
Την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσει.
Ξυνάδι
Το ξυνάδι είναι το ζυμάρι που έχουμε αφήσει να ξυνίσει από το προηγούμενο βράδυ και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για προζύμη.
Υλικά
1κιλό αλεύρι
500 γραμμάρια νερό
Το ζυμώνουμε αποβραδίς και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το πρωί. Παίρνουμε ένα μέρος του και το χρησιμοποιούμε αντί για προζύμη.
Ευχαριστούμε τον κύριο Α… για τη συνταγή που μας παραχώρησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.