# #

30 Σεπ 2011

STRATFOR: "Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης με κόστος 2 τρισ. ευρώ"!

..Ειπαμε...Ειμαστε μαλακες οι Ελληνες...Αλλα τοσο πολυ ???


"Ένας οικονομικός Αρμαγεδδώνας ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα πλήξει την ευρωζώνη, μόλις η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την οικονομική ένωση του ευρώ και επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα".

 Αυτή είναι η πρόβλεψη του STRATFOR, του γνωστού κέντρου στρατηγικών ερευνών των ΗΠΑ, με ισχυρή επιρροή σε όλη την πολιτικοστρατιωτική ελίτ της Ουάσιγκτον. 

Το STRATFOR βασίζει την ανάλυσή του σε αυτό που και παλαιότερα είχε υποστηρίξει σε ανάλυση η οποία είχε δημοσιευθεί ολόκληρη στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Ότι η Ελλάδα είναι "εκ γενετής" ελλειμματική χώρα μετά τον Β' Π.Π., η οποία στηριζόταν από τις ΗΠΑ και την Δύση, λόγω της κρίσιμης γεωστρατηγικής ανάγκης που υπήρχε να αναχαιτιστεί η Σοβιετική Ένωση και να μην περιέλθει η χώρα στην σοβιετική σφαίρα επιρροής.( Δεν λεει ομως τα τεραστια ποσα που δανησαμε για αγορα οπλων απο αυτους τους ιδιους, επειδη οι ιδιοι αυτοι δημιουργουσαν παντα προβληματα στις σχεσεις μας με την τουρκια, για να  πουλανε οπλα και σε μας και σ αυτους...Τωρα το οτι τα δικα μας λαμογια βαζανε ενα μεγαλο κομματι στην τσεπη τους και απο κει στην ελβετια..αλλουνου παπα ευαγγελιο...) 

Αναφέρεται και πάλι στους δύο βασικούς άδηλους πόρους που στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν εν πολλοίς την Ελλάδα, την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό, οι οποίοι σε συνδυασμό με την υψηλής σημασίας γεωστρατηγική της θέση της εξασφάλιζαν οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, αλλά τώρα αυτό το περιβάλλον έχει εκλείψει.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το τέλος του "Ψυχρού Πλέμου" έκανε "μη αναγκαία την στήριξη της Ελλάδας και συνεπώς την κατεύθυνση κεφαλαίων προς την ελληνική οικονομία".

 Από εκεί και πέρα, η εμπορική ναυτιλία έχει πληγεί γιατί έχει χάσει ένα βασικό όπλο: Την ναυπηγική βιομηχανία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.( Βεβαιως...αλλα κι αυτο δεν ειναι τυχαιο. Φροντισαν οι ιδιοι γι αυτο με τα "διορισμενα" λαμογια που κυβερνανε αυτον τον τοπο ολα αυτα τα χρονια...Δικα τους και τα λαμογια...) Και τελειώνει υποστηρίζοντας ότι δεν αρκεί ο τουρισμός για να επιβιώσει οικονομικά ένα κράτος.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “Η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί αν δεν έχει μία σταθερή προσφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό τα οποία δεν θα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει. Και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επανεκκινήσει την οικονομία της και να βγάλει από πάνω της το χρέος της, γιατί απλά είναι πάρα πολύ μεγάλο. Για να επιβιώσει το ευρώ θα πρέπει να “πετάξουν” την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης”.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το επιμερίζει ως εξής:

"Η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για τρία πράγματα:
- Να δαπανήσει κάπου 400 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό που θα δημιουργήσει η απουσία της Ελλάδας από το το ευρώ.(και γιατι δεν μας τα δινουν εμας??? Μας τα χρωστανε εξαλλου...Κουφο δεν ειναι ? Να δαπανησουν τοσα χρηματα για να κλεισει ...το κενο ) 


- Να διατεθούν 800 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που έχουν δανείσει την Ελλάδα, αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν δανείσει αυτούς( εχω κουφαθει εντελως...κι αλλα 800 επειδη θ αφησουμε, εμεις, κενο !!!) που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Εκτός αυτό πρέπει να υποστηριχθούν με άμεσες ενέσεις ρευστότητας οι τράπεζες των ασθενών οικονομιών Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και πιθανόν της Γαλλίας.

- Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Ιταλία που χρειάζεται από μόνη της "ενέσεις" ρευστότητας επιπλέον 800 δισ. ευρώ για μια τριετία".(Καλα , εμεις χρωσταμε πολυ λιγοτερα...Γιατι τοτε εμεις ειμαστε το μαυρο προβατο ??? Μηπως επειδη εχουμε πολυ πλουτο για τους τον δωσει ο Βενιζελος με τον μικρο ..τζαμπα???)

Το STRATFOR επαναλαμβάνει την ιστορική αναδομή που έχει κάνει για την Ελλάδα ξεκινώντας από την αποχή πριν την επανάσταση του 1821: 


"Όταν η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η δύναμη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χρησιμοποίησε την Ελλάδα εναντίον των Τούρκων. Αργότερα, οι Αμερικανοί έπαιξαν έναν παρόμοιο ρόλο υποστηρίζοντας( τι αλλο θ ακουσουμε...μας υποστηριζαν , ρημαζοντας την οικονομια μας, πουλωντας μας οπλα πανακριβα, καθως και χιλιαδες απο τα προιοντα τους, δημιουργωντας το προβλημα της Κυπρου , εγκαθιστωντας χουντα στην Ελλαδα, αναγνωριζοντας τα Σκοπια με το ονομα Μακεδονια,δημιουργωντας συνεχως προβληματα με την Τουρκια,κλπ..κλπ..ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΛΕΕΙ...) την Ελλάδα ενάντια στους Σοβιετικούς. Και στις δύο περιπτώσεις, τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων(τα οποια , κεφαλαια, πρεπει να επιστρεψουμε στο δεκαπλασιο...) ήρθαν στην Ελλάδα για την υποστήριξή της. Τώρα όμως εχθρός δεν υπάρχει. Εχθρός που να δικαιολογεί δηλαδή την υποστήριξη της Ελλάδας".(Ποτε μας απειλησε η Σοβιετικη Ενωση?)


...

Η ανάλυση είναι σε αρκετά σημεία σωστή, η ιστορική της αναδρομή δεν απέχει απότην πραγματικότητα, αλλά σε κάποια κρίσιμα σημεία έχει λάθη: Πρώτον η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ουδέποτε βασίστηκε ιδιαίτερα στη ναυπηγική βιομηχανία.( ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑ...Το ναυτιλιακο συναλαγμα ..καποτε ηταν μεγαλο επειδη ηταν παρα πολλοι οι Ελληνες ναυτικοι που εργαζονταν. Φροντισαν οι κυβερνωντες , με νομους και φορολογια να αναγκασουν τους εφοπλιστες να στραφουν στις ξενες σημαιες και στην αγορα εργασιας απο τον Πκισταν και αλλες χωρες με συνεπεια οι Ελληνες ναυτικοι να χασουν τις δουλειες τους...Και επισης με αλλους νομους και φορολογιες να κλεισουν τα ελληνικα ναυπηγεια, δηθεν σαν ασυμφορα, οπως και με αλλες επιχειρησεις ελληνικοτατες, πχ..Σκαλιστηρης κ. α., η να τις πουλησουν πολυ φτηνα σε ξενα κεφαλαια π.χ. τσιμεντα ΤΙΤΑΝ κ.α. Εξαλλου αυτο δεν γινεται και τωρα με την ΔΕΗ για παραδειγμα?)

Μπορεί η εν λόγω βιομηχανία να ήταν σημαντική για την χώρα και να έχει πληγεί σήμερα λόγω αύξησης του κόστους των ναυπηγήσεων ειδικά μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ που γέμισε τον πλανήτη με χαμηλού κόστους ναυπηγεία και εν συνεχεία με την είσοδο αρχικά της Νότιας Κορέας και εν συνεχεία της Κίνας στις ναυπηγήσεις.

Η ελληνική ναυτιλία προσφέρει σήμερα στο εθνικό ΑΕΠ περισσότερα απ' ό,τι πριν είκοσι χρόνια.( Ε οχι δα...παραπληροφορηση χωρις στοιχεια...) Ο τουρισμός το ίδιο. Σε ό,τι αφορά την γεωστρατηγική σημασία, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ο "μεγάλος εχθρός", η Σοβιετική Ένωση, (που ποτε δεν μας απειλησε...)αλλά... πολλοί μικρότεροι!(που , αυτοι , τους δημιουργησαν...)

Για τις ΗΠΑ η ύπαρξη της Ελλάδας στην σφαίρα επιρροής της είναι σχεδόν το ίδιο κρίσιμη με το παρελθόν και θα γίνει πιο κρίσιμη με την έναρξη της παραγωγής των πεδίων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο και νότια της Κρήτης(Ε...γι αυτο γινονται ολα...Για το μεγαλο φαγοποτι...αλλα τα θελουν ολα τζαμπα και με φθηνο εργατικο δυναμικο...αλλα και με νομους που να μην προστατευουν τον εργαζομενο αλλα τα αφεντικα...) Η Ρωσία θέλει την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά της για μια σειρά λόγων και η Κίνα επίσης θέλει να έχει πόδι στην Ελλάδα.

Η παρούσα οικονομική κατάσταση είναι αποτέλεσμα εσωτερικών πολιτικών διεργασιών. Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί σήμερα να είναι περισσότερο πιθανή από την παραμονή σε αυτήν, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που επικαλείται το STRATFOR.


 defencenet.gr


Με κοκκινο σχολιασε ο Αριστοφανης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.