# #

29 Σεπ 2011

Αποκαλύπτεται στο σύνολό του το γερμανικό σχέδιο για την εκποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας




Δημοσιεύτηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα La Tribune το σχέδιο της Γερμανίας, το οποίο είχε δημοσιευθεί στις βασικές του παραμέτρους  προχθές, Δευτέρα  το οποίο προβλέπει έξι βήματα για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους, χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο με την ονομασία «Εύρηκα» σε πρώτη φάση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της (τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κλπ) σε έναν φορέα παρόμοιο με την Treuhandastalt, η οποία δημιουργήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται στα...
125 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για ορισμένα από αυτά που περιλαμβάνονται στην «επίσημη» λίστα των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών.
Ο συγκεκριμένος φορέας στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από ένα ευρωπαϊκό όργανο που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και θα μπορούσε να έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο. Το όργανο αυτό θα αναλάβει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2025.
Όπως αναφέρει η La Tribune, τα 125 δισ. ευρώ που θα απελευθερωθούν, θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την εξαγορά των υποχρεώσεών της προς τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί το χρέος στο 88% του ΑΕΠ, από 145% που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια του ελληνικού χρέους θα μειωθούν κατά 50%, επιτρέποντας στην Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές.
Ο ευρωπαϊκός φορέας θα επενδύσει στη συνέχεια 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να αυξηθεί η αξία τους κατά 50 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτών των επενδύσεων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10 με 15 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει επί του παρόντος.
Με αυτήν την «ένεση» χρημάτων στην οικονομία εκτιμάται ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ανάπτυξη τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να φτάσει το 5%. Παράλληλα, η Ελλάδα θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της, της τάξης του 1% του ΑΕΠ κατ' έτος και έτσι μέχρι το 2018 το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο που επικαλείται η εφημερίδα προβλέπει επίσης ότι με τη λήξη της λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορέα, το 2025, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος θα επιστραφεί στην Ελλάδα. Αν υπάρξουν ζημίες, θα τις αναλάβει η Ελλάδα.
Το σχέδιο τέλος θα αποφέρει μηδενικά οφέλη στους κερδοσκόπους, που δεν πιστεύουν στη διάσωση της Ελλάδας ή της ευρωζώνης και ποντάρουν στην κατάρρευση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, καθώς τα spread θα υποχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.