# #

26 Ιουν 2014

24 πράγματα για τα οποία δεν αξίζει να σπαταλάτε το χρόνο σας...!!!


Πολλές φορές ασχολούμαστε με πολλά – πολλά μικρά πράγματα τα οποία μας κάνουν να χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, αυτή της ζωής. 

Οι καθημερινές υποχρεώσεις, οι λεπτομέρειες, οι δευτερεύουσες ανάγκες, έρχονται να υπερκαλύψουν όλο αυτό το θαύμα που ονομάζεται βιωματική εμπειρία. Πολλοί άνθρωποι που έχουν γλιτώσει από θανατηφόρα ατυχήματα ή από βαριές ασθένειες, φαίνεται σαν να ξυπνούν από έναν λήθαργο, όπως λένε οι ίδιοι, και συνειδητοποιούν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και ότι δεν αξίζει να σπαταλάς ούτε ένα δευτερόλεπτο από αυτόν. 

Ας δούμε λοιπόν μια συνοπτική λίστα με πράγματα που κυριολεκτικά κλέβουν χρόνο από την πραγματική ζωή μας. Σε αυτή την λίστα δεν θα βρείτε τίποτα που δεν έχει ήδη ειπωθεί. Είναι απλά μια υπενθύμιση…


1. Πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή από την απόλαυση των ιδιαίτερων στιγμών σας.
Δώστε προσοχή στα μικρά πράγματα – συνήθως όταν μας λείπει κάποιος, μας λείπουν κυρίως οι λεπτομέρειες που τον χαρακτηρίζουν, όπως για παράδειγμα το χαμόγελό τους ή οι στιγμές που γελούσατε μαζί. Αρχίστε να πηγαίνετε μεγάλες βόλτες, αφεθείτε στην μαγεία των συζητήσεων. Αφεθείτε ακόμα και αν είναι για λίγο.
2. Οι ψυχαναγκαστικές εργασίες.
Προγραμματίστε την μέρα σας έτσι ώστε να μην είναι ποτέ εξουθενωτική. Να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας – κρατήστε μερικά κενά στη μέρα σας για να ξεκουραστείτε και να επαναφορτιστείτε. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, δεν είναι δυνατόν να είστε τόσο πολυάσχολοι που να μην μπορείτε να εξασφαλίσετε ούτε λίγα λεπτά γαλήνης.
3. Οι αρνητικές σκέψεις.
Η ζωή είναι σαν καθρέφτης – τα καλύτερα αποτελέσματα ξεπροβάλλουν όταν χαμογελάμε. Επιλέξτε λοιπόν να μιλάτε για τα πράγματα που είναι καλά παρά για τα προβλήματα ή της ατυχίες σας. Όταν αγωνίζεστε για κάτι δεν σημαίνει πως αποτυγχάνετε. Κάθε μεγάλη επιτυχία απαιτεί και τον ανάλογο αγώνα.
4. Το περιττό δράμα γύρω σας.
Αποφύγετε τις ανοησίες γύρω σας. Εστιάστε στα θετικά, και θα παρατηρήσετε πως οτιδήποτε αρνητικό θα αρχίσει να εξασθενεί.
5. Η επιθυμία των πραγμάτων που δεν έχετε.
Δεν θα έχετε ποτέ ακριβώς αυτό που θέλετε, να θυμάστε όμως το εξής: Θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα μισά από αυτά που έχετε εσείς τώρα. Τα πράγματα που εσείς θεωρείτε δεδομένα, άλλοι τα θεωρούν ευλογία. Η ευτυχία δεν έρχεται ποτέ σε εκείνους που δεν θα την εκτιμήσουν. Βάλτε στόχους για να κατακτήσετε ό,τι πιθυμείτε αλλά έχετε πάντα ευγνωμοσύνη στην καρδιά σας για όλα όσα ήδη έχετε.
6. Η διαρκής σύγκριση με τους άλλους.
Η κοινωνική σύγκριση είναι ο κλέφτης της ευτυχίας. Μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη ζωή ανησυχώντας και ζηλεύοντας τα πράγματα ή τις συνθήκες των ανθρώπων γύρω σας, δε θα πάρετε όμως πίσω τίποτα.
7. Η διαρκής σύγκριση με τον εαυτό σας.
Δεν είστε το ίδιο άτομο που ήσασταν πριν από έναν χρόνο, ένα μήνα ή ακόμα και μια εβδομάδα. Αναπτύσσεστε διαρκώς, οι εμπειρίες σας δε σταματούν ποτέ. Έτσι είναι η ζωή. Δεν έχει νόημα να αναπολείτε διαρκώς την ενεργητικότητά σας στα 18 σας. Αντ’ αυτού εστιάστε στη σοφία που έχετε στο παρόν.
8. Η συνεχής ανησυχία και μετάνοια για τα λάθη του παρελθόντος.
Δεν πειράζει αν κάνετε λάθος – τα λάθη είναι που μας κάνουν σοφότερους. Μην τα παρατάτε, οι μεγάλες επιτυχίες παίρνουν χρόνο. Επιλέξτε τα λάθη σας να αποτελέσουν κίνητρο, όχι δικαιολογία. Αποφασίστε, αυτήν τη στιγμή, πως οι εμπειρίες του παρελθόντος σας δεν θα επηρεάζουν πλέον το μέλλον σας.
9. Η ανησυχία για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας.
Μην παίρνετε τα πάντα προσωπικά, ακόμα και αν έτσι φαίνονται. Σπάνια θα είστε ο λόγος των πράξεων άλλων ανθρώπων – συνήθως ο λόγος των πράξεων τους θα είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να αλλάξετε τον τρόπο που θα σας φέρονται οι άλλοι. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε και να επιλέξετε τους ανθρώπους με τους οποίους θα συναναστρέφεστε.
10. Ένα μονοπάτι ζωής που δεν σας ταιριάζει
Η ζωή είναι για να την απολαμβάνετε, όχι για να επιβιώνετε. Όταν πραγματικά πιστεύετε ότι κάνετε το σωστό, φαίνεται. Η επιτυχία στη ζωή είναι για εκείνους που αισθάνονται ενθουσιασμένοι για αυτά που ζουν. Η ζωή πρέπει να εκτιμάται. Ακολουθήστε τα όνειρά σας.
11. Ο ορισμός των άλλων για την επιτυχία και την ευτυχία
Δεν μπορείτε να βασίζετε τις απόψεις και τα όνειρα σας στις προσδοκίες και τις ιδέες των άλλων.
12. Άνθρωποι που επιμένουν να σας χρησιμοποιούν και να σας χειραγωγούν.
Ότι επιτρέπετε να συμβαίνει, είναι αυτό που θα συνεχίσει να συμβαίνει. Δώστε όσα περισσότερα μπορείτε, αλλά μην επιτρέψετε ποτέ και σε κανέναν να σας χρησιμοποιήσει. Ακούστε τις συμβουλές των άλλων, αλλά προσέξτε να μην χάσετε τη δική σας φωνή στην διαδικασία.
13. Η διαρκής προσπάθεια να εντυπωσιάσετε τους άλλους.
Ένα από τα πιο απελευθερωτικά μαθήματα της ζωής είναι πως δεν είστε υποχρεωμένοι να συμπαθείτε τους πάντες και αντίστροφα κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σας συμπαθεί. Δεν έχει σημασία πόσο καλά θεωρείτε πως ζείτε, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα πιστεύει πως κάτι κάνετε λάθος. Επιλέξτε λοιπόν να ζήσετε την δική σας πραγματικότητα – σιγουρευτείτε όμως πως δεν θα απογοητευτείτε στο τέλος.
14. Οι φόβοι που σας κρατούν πίσω.
Ο φόβος είναι συναίσθημα, όχι γεγονός. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε δύναμη και αυτοπεποίθηση είναι να κάνετε πράγματα που φοβάστε. Τολμήστε να αλλάξετε και να αναπτυχθείτε. Γιατί τελικά, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να καταστήσει ένα όνειρο ανέφικτο – η έλλειψη δράσης.
15. Οι αμφιβολίες.
Όταν αμφιβάλλετε για κάτι, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε το επόμενο βήμα. Μερικές φορές το επόμενο βήμα αυτό, όσο μικρό και αν είναι, μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο βήμα της ζωής σας.
16. Οι άνθρωποι που απορρίπτουν και χλευάζουν συνεχώς τα όνειρά σας.
Είναι προτιμότερο να είστε μοναχικοί από το να επιτρέπετε σε ανθρώπους με αρνητική στάση και τις απόψεις τους να σας εκτροχιάσουν από τον δρόμο σας. Μην αφήνετε τους άλλους να συντρίψουν τα όνειρά σας. Επιλέξτε για μια φορά να κάνετε κάτι που άλλοι σας λένε πως δεν μπορείτε – θα παρατηρήσετε πως δεν θα ξαναδώσετε προσοχή στην αρνητικότητα τους ποτέ ξανά.
17. Η πίστη στην περιβόητη «κατάλληλη στιγμή».
Δεν μπορείτε να περιμένετε πάντα την τέλεια στιγμή. Μερικές φορές πρέπει απλώς να ρισκάρετε, η ζωή είναι μικρή για να κάθεστε και να αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να συμβεί.
18. Τα «μπαλώματα».
Δεν μπορείτε να αλλάξετε ότι αρνείστε να αντιμετωπίσετε. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να βρείτε τη γαλήνη εάν επιμένετε να αποφεύγετε τα πράγματα που δεν είναι βολικά. Ασχοληθείτε με τα προβλήματά σας άμεσα πριν μπουν εμπόδιο στην ευτυχία σας.
19. Η στενομυαλιά.
Ανοίξτε την πηγή του νου σας πριν ανοίξετε το στόμα σας. Μην βιαστείτε να μισήσετε ότι δεν ξέρετε. Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, δεν λειτουργεί ποτέ όταν είναι κλειστό.
20. Τα λάθη και οι παραλείψεις των άλλων ανθρώπων.
Να είστε ανεκτικοί με τα λάθη των άλλων, μερικές φορές καλοί άνθρωποι κάνουν λάθος επιλογές. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακοί, σημαίνει απλώς πως είναι άνθρωποι.
21. Η δυσαρέσκεια.
Η καλοσύνη δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με την αδυναμία, ούτε η συγχώρεση για αποδοχή. Πρέπει να γνωρίζετε πως η δυσαρέσκεια είναι ένα μπόδιο στον δρόμο σας για την ευτυχία. Να θυμάστε, όταν συγχωρείτε κάποιον δεν σημαίνει πως είστε αδύναμοι. Συγχωρείτε, επειδή είστε αρκετά δυνατοί για να καταλάβετε πως οι άνθρωποι μπορούν, και κάνουν λάθη.
22. Οι σκέψεις μίσους.
Δώστε το σωστό παράδειγμα. Αντιμετωπίστε τον κόσμο με ευγένεια και σεβασμό. Κάντε την καλοσύνη μια καθημερινή ιεροτελεστία – θα δείτε πως αυτή η μικρή λεπτομέρεια θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι.
23. Η μετάνοια για τα πάντα.
Τα πράγματα που κάνατε ή δεν κάνατε στο παρελθόν, δεν είναι αυτά που σας καθορίζουν. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ελέγχεται από την λύπη και τη μετάνοια. Ίσως υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά, ίσως και όχι – ούτως ή άλλως είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν και πλέον δεν αλλάζει. Αφήστε το αμετάβλητο παρελθόν πίσω σας και αφεθείτε στο παρόν.
24. Η προσκόλληση στις στιγμές που δεν ανήκουν στο τώρα.
Μη κλαίτε για το παρελθόν, έχει πλέον φύγει. Μην αγχώνεστε για το μέλλον, δεν έχει έρθει ακόμα. Κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να ζήσετε στη στιγμή, και κάντε την να αξίζει!


http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.