O Αλέξανδρος Φωτιάδης, αθλητής της Salomon Hellas, δεν νομίζουμε ότι πλέον χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Πρωταγωνιστεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, ενώ είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλά και μέσα από την συνέντευξη που είχε δώσει πριν λίγο καιρό στο Advendure. Μια συνέντευξη που τελικά αποδείχτηκε προφητική για τις δραστηριότητες του Αλέξανδρου, ο οποίος μας ξαφνιάζει πολύ θετικά με το νέο project το οποίο θα αρχίσει σύντομα να παίρνει σάρκα και οστά.
Είχαμε λοιπόν ρωτήσει τον Αλέξανδρο σε εκείνη την συνέντευξη – ίσως έχοντας μια διαίσθηση η οποία προέκυπτε μέσα από τα λεγόμενα του – για το πώς βλέπει τη σχέση που ήδη αναπτύσσεται στο εξωτερικό, ανάμεσα στους αθλητές αγώνων και στις μοναχικές προσπάθειες ταχύτητας (Fastest Known Times, FKT) μικρότερων ή και μεγαλύτερων αποστάσεων; Τον είχαμε ρωτήσει αν είναι κάτι που θα τον συγκινούσε να κάνει κι αυτός κάποτε ή θεωρούσε ότι τέτοιες προσπάθειες ανήκουν σε ρομαντικούς και ονειροπόλους;
Μας είχε απαντήσει τότε ότι:
“Ίσως είναι ρομαντικοί και ονειροπόλοι, αλλά στην τελική είναι ο εαυτός τους. Ναι, είναι ακόμη μια από τις κρυφές μου επιθυμίες. Είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό κάτι που σε κάνει να ξεπερνάς τον εαυτό σου.”Πέρασαν περίπου 8 μήνες από τότε και ο Αλέξανδρος προχωράει σε κάτι πρωτοποριακό για Έλληνα αθλητή του ορεινού τρεξίματος. Ένα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα project που αφορά μια σειρά προσπαθειών FKT, που θα γίνουν στο αγαπημένο του βουνό, τον Όλυμπο, εγκαινιάζοντας υψηλού επιπέδου μοναχικές και δύσκολες προσπάθειες σε όμορφες και εντυπωσιακές διαδρομές του βουνού. Όπως ακριβώς και στα αντίστοιχα μεγάλα FKT του εξωτερικού, θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση, μέτρηση των χαρακτηριστικών της κάθε διαδρομής (μήκος, σημείο εκκίνησης και τερματισμού, υποστήριξης, υψομετρικής διαφοράς κτλ.), ώστε να καταγράφεται το κάθε ρεκόρ και να υπάρχει ως δεδομένο και για άλλους αθλητές που θα ήθελαν να δοκιμάσουν σε αυτές μελλοντικά.
Φυσικά ένα τέτοιο project στο βουνό των θεών δεν θα μπορούσε να πάρει άλλη ονομασία από το “My Olympus” και θα ξεκινήσει από μια πολύ δύσκολη ανάβαση του βουνού, το περίφημο “Γομαροστάλι”. Μια από τις μελλοντικές προσπάθειες του project θα έχει ως σημείο εκκίνησης το χωριό από το οποίο κατάγεται ο Αλέξανδρος, την Λεπτοκαρυά, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο μέρος με πολύ τουρισμό και σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο. Αλλά αυτά, όπως φυσικά και οι ημερομηνίες των προσπαθειών, θα ανακοινωθούν εν καιρώ και καθώς θα προχωράμε βήμα-βήμα στην υλοποίηση του φιλόδοξου project που για πρώτη φορά οργανώνεται στην χώρα μας. Εμείς σαν Advendure, προτρέπουμε όσους φίλους βρεθούν εκεί κοντά σε κάποια από τις προσπάθειες του Αλέξανδρου να τον ενθαρρύνουν, και επίσης καλούμε εταιρείες ή και ανθρώπους που θα ήθελαν να βοηθήσουν χορηγικά το project με οποιοδήποτε τρόπο να το κάνουν. Είναι μια σημαντική νέα εξέλιξη / στροφή για το ορεινό τρέξιμο στην χώρα μας και σίγουρα κάθε βοήθεια στην καινοτομική ιδέα του Αλέξανδρου είναι ουσιαστική.
Σήμερα λοιπόν, θα κάνουμε μια πρώτη παρουσίαση της όλης φιλοσοφίας του “My Olympus” και των προθέσεων του Αλέξανδρου, μέσα από μια συνέντευξη που δίνει τις λεπτομέρειες για το project, αλλά και τους ανθρώπους και τις εταιρείες που στέκονται αρωγοί της προσπάθειας.
[Advendure]: Αλέξανδρε, τι είναι τελικά το ''My Olympus'';
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Είναι η παρουσίαση μιας ιδέας, ενός οράματος που ενισχύθηκε μέσα από μια σειρά πληθώρων συναισθημάτων και το ενδιαφέρον μου για τη φύση, το βουνό και το ορεινό τρέξιμο. Τυπικά, είναι μια παρουσίαση των κατά την άποψη μου, πιο εντυπωσιακών διαδρομών του Ολύμπου.
[Advendure]: Δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες για το νέο αυτό project.
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Το ενδιαφέρον και η ενασχόληση μου με το ορεινό τρέξιμο, σε συνδυασμό με την δίψα για την αναζήτηση της περιπέτειας και του ''αγνώστου'', μου έφερε στο μυαλό την συγκεκριμένη ιδέα, δηλαδή την παρουσίαση των διαδρομών του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας και του τόπου στον οποίο ζω τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά χρονομετρημένη.
Ο λόγος σίγουρα δεν ήταν η αγάπη για την επίδοση και την αριθμητική παρουσίαση των διαδρομών, αλλά η αναζήτηση για έναν πιο αντικειμενικό προσδιορισμό των ορίων μια τέτοιας προσπάθειας.
Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν και θα ανακοινωθούν, τέσσερα κατά τη γνώμη μου τμήματα των πιο εντυπωσιακών διαδρομών στον Όλυμπο. Η κάθε διαδρομή με τις αναλυτικές πληροφορίες της θα δημοσιευτούν στο κοντινό μέλλον.
[Advendure]: Θα υπάρχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κάθε προσπάθειας σου;
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Είναι εξ’ αρχής αποφασισμένο πως όλες οι προσπάθειες θα γίνουν χωρίς υποστήριξη κατά τη διάρκεια τους. Αποτελεί μια αντίληψη, επιθυμία και ιδέα πως τέτοιες δοκιμασίες αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κύρος όταν γίνονται αποκλειστικά με τις προσωπικές δυνατότητες του καθενός. Τα χαρακτηριστικά των διαδρομών του ''My Olympus'' έχουν μελετηθεί με τη βοήθεια ατόμων που θα χαρακτήριζα ως αξιόπιστες εγκυκλοπαίδειες για κάποιον που θα ήθελε να αντλήσει την οποιαδήποτε πληροφορία για τον Όλυμπο και τη διαβίωση γενικότερα στο βουνό. Αναφέρομαι στον Μιχάλη Στύλλα και το Λάζαρο Ρήγο, άτομα που με τις γνώσεις τους μου επιτρέπουν να στηρίξω την ιδέα της μη-υποστηριζόμενης προσπάθειας. Έχει γίνει προσχεδιασμός των πιθανών αναγκών της κάθε διαδρομής και οποιοδήποτε εφόδιο θα έχει παρθεί και θα μεταφέρεται πάνω μου σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας.
[Advendure]: Έχεις αποφασίσει οριστικά για τις διαδρομές που θα παρουσιαστούν στο ''My Olympus'';
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Σίγουρα έχω κατασταλάξει στην διαδρομή της πρώτης προσπάθειας του project My Olympus, και η οποία θα είναι η ανάβαση που είναι γνωστή ως “Γομαροστάλι''. Η διαδρομή αυτή ενώνει τη δασική θέση Πριόνια (1077μ) με το καταφύγιο Κάκαλος (2656μ). Το ίχνος της, περνά από πανέμορφα τοπία και μόνο ο βαθμός δυσκολίας της, μου έλκυσε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να αποτελέσει την αρχή του ''My Olympus''.
Η εκκίνηση της διαδρομής βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από τη δασική θέση Πριόνια και δίπλα στο χώρο στάθμευσης. Χαρακτηριστικά είναι τα σημάδια με μπλε χρώμα σε όλο το μήκος της διαδρομής. Το τέλος της διαδρομής θα είναι ακριβώς μπροστά στην είσοδο του καταφυγίου Κάκαλος.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες μπορεί να βρει κάποιος εδώ, αλλά θα δώσουμε πριν την προσπάθεια και όλες τις τεχνικές πληροφορίες που την αφορούν, όπως και φωτογραφικό υλικό. Όπως είπαμε, η κάθε διαδρομή θα παρουσιάζεται όσον αφορά τόσο τα τεχνικά όσο και τα φυσιολατρικά της χαρακτηριστικά με ακρίβεια. Έτσι, θα μένει και ως παρακαταθήκη για άλλους αθλητές που θα ήθελαν να προσπαθήσουν σε αυτές. Οι επόμενες διαδρομές του ''My Olympus'' θα ανακοινώνονται η καθεμία μετά από την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της προηγούμενης, μέσω του Advendure που είναι και ο χορηγός επικοινωνίας του συνολικού project.
[Advendure]: Αλέξανδρε, πως προέκυψε η ιδέα του ''My Olympus'';
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Υπήρχε ανέκαθεν η επιθυμία μου να κάνω κάτι πρωτοπόρο και ξεχωριστό στον Όλυμπο. Γενικότερα δε μου αρέσει η στερεοτυπία και η μονοτονία. Συγκεκριμένα, ενώ σχεδίαζα την Κυριακάτικη προπόνηση ενός αθλητή μου, σκεπτόμενος τον Όλυμπο και την επόμενη προπόνηση, μου ήρθε η ιδέα να γίνει παρουσίαση των ομορφότερων διαδρομών του βουνού. Τέλειωσα επομένως με το σχεδιασμό του εβδομαδιαίου πλάνου του και ξεκίνησα να κοιτάζω φωτογραφίες και πλάνα από τον Όλυμπο. Εκείνη τη στιγμή ενισχύθηκε η επιθυμία μου για να κάνω την ιδέα αυτή πραγματικότητα. Πήρα αμέσως τον Μπάμπη Γκιριτζιώτη, τηςGoexperience και του ανέφερα το σκεπτικό μου. Βλέποντας πως και αυτός ήταν πολύ πρόθυμος και θετικός στην ιδέα αυτή, του πρότεινα να συνεργαστούμε και να κάνουμε την έμπνευση αυτή προσβάσιμη και προσιτή σε όλη την κοινότητα του ορεινού τρεξίματος και όλων αυτών που καλούνται λάτρεις του βουνού της περιπέτειας και της αναζήτησης.
[Advendure]: Ένα τέτοιο project απαιτεί μια βαθύτερη φιλοσοφία για το ορεινό τρέξιμο από τον αθλητή που το επιχειρεί. Θα θέλαμε να γνωρίσουμε τις σκέψεις και την φιλοσοφία που σε οδήγησε στο ''My Olympus'';
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Πολύ πρόσφατα το ορεινό τρέξιμο και γενικότερα το βουνό έχει μπει στη ζωή μου και θεωρώ πως ήδη έχω χάσει πολύτιμες εμπειρίες στα 24 χρόνια που δεν ήξερα σχεδόν τίποτε γι’ αυτό. Θα ήθελα στα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσω το χρόνο, τη διάθεση και το ενδιαφέρον μου για το βουνό και το ορεινό τρέξιμο με κάθε είδους προσπάθεια. Είναι μεγάλη μου επιθυμία και όνειρο ζωής το βουνό να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μου.
Αρχικά σκεφτόμουν πως η ιδέα του ''My Olympus'' δεν είναι σωστή. Πως ίσως είναι βιαστική και δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος που πρέπει να ασχοληθεί με αυτό. Με την πάροδο των ημερών ωστόσο και όσο μεγάλωνε η υποστήριξη από τους ανθρώπους με τους οποίους το εκμυστηρεύτηκα, τόσο καταλάβαινα ακόμα περισσότερο πως θέλω να είμαι όχι μόνο ο εμπνευστής της ιδέας, αλλά και αυτός που θα την υλοποιήσει. Πιστεύω, πως σε κάποιες καταστάσεις επιβάλλεται να υπάρχει ο αυθορμητισμός, η φλόγα και ο ενθουσιασμός σε αυτό που κάνουμε, έτσι ώστε να προσδίδεται στην πράξη μας, η αυθεντική αποτύπωση της.
Χάρη στη βοήθεια των χορηγών και υποστηρικτών της ιδέας αυτής, μπορεί επίσημα πλέον να ανακοινωθεί η εκκίνηση του ''My Olympus'' και να αναμένεται παράλληλα η συνέχεια αυτού καθώς και ο υγιής τερματισμός του.
[Advendure]: Ποιοι σε στήριξαν για να εδραιωθεί το ''My Olympus'';
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Πολύ μεγάλο παρών σε όλο αυτό έδωσε για ακόμη μια φορά η οικογένεια μου. Μου συμπαραστέκονται και στηρίζουν το ενδιαφέρον μου για το βουνό και το ορεινό τρέξιμο με κάθε τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή μεγάλο μέρος των ευχαριστιών φυσικά πρέπει να αποδοθεί στον Μπάμπη Γκιριτζιώτη και την ομάδα της Go Experience. Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των πράξεων ενός ατόμου που αφιερώνεται και αφοσιώνεται σε κάτι το οποίο αγαπά. Φανταστείτε πόσο πιο θεαματικά θα είναι αυτά όταν δυο ή περισσότεροι άνθρωποι με την ίδια ιδεολογία, αρχές, πεποιθήσεις και στόχους συνεργαστούν για την περάτωση ενός κοινού ενδιαφέροντος.
Από την πρώτη στιγμή επίσης ήταν ενθουσιώδης η υποστήριξη της ομάδας του Advendure - τουΔημήτρη Τρουπή και του Τάκη Τσογκαράκη - τόσο σε ρόλο συμβουλευτικό αλλά και ως το διαδικτυακό μέσο που με την εμπειρία του θα προβάλει και θα αναλύει τις προσπάθειες του “My Olympus”, ως χορηγός επικοινωνίας. Τους ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια τους.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Μιχάλη Στύλλα, του Λάζαρου Ρήγου και του Νίκου Κωστόπουλου. Οι συμβουλές τους είναι πολύτιμα εργαλεία για την σταδιοδρομία μου και την εξέλιξη μου αρχικά ως άνθρωπος και έπειτα ως αθλητής.
Το νέο κατάστημα 55PEAKS στο Λιτόχωρο και η εταιρεία GARMIN παρείχε μέρος του εξοπλισμού που χρειάστηκε για την κάλυψη της πρώτης διαδρομής του ''My Olympus'' καθώς και ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών απαιτήσεων αυτού.
Οικονομική υποστήριξη για την διεξαγωγή της πρώτης διαδρομής του My Olympus παρείχε επίσης το κατάστημα Performance Store και ο Βαβρίτσας Γιώργος καθώς και η εταιρεία Solo Bars και ο Ζαφείρης Καγιόπουλος και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.
Πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του ''My Olympus'' διαδραματίζουν οι τοπικοί ιδιώτες-επιχειρηματίες και κάτοικοι της Λεπτοκαρυάς, που με την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την εξέλιξη και ανάπτυξη του αθλητισμού και της περιοχής μας γενικότερα, ενθάρρυναν την ιδέα και την στήριξαν οικονομικά. Από αυτούς, ειδικές ευχαριστίες θα ήθελα να αποδώσω στηνοικογενειακή επιχείρηση και τα σουπερμάρκετ Ζτάνης, στην Κατασκευαστική Τέρπος, στοCafe-bar Velo, καθώς και στο ξενοδοχείο Όλυμπος.
[Advendure]: Θα κλείσουμε την σημερινή πρώτη παρουσίαση του “My Olympus”, με μια ερώτηση που αφορά την γενικότερη φιλοσοφία των Fastest Known Times (FKTs). Oι προσπάθειες αυτές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, με όλο και περισσότερους καταξιωμένους αθλητές να τις επιχειρούν, παράλληλα με την συμμετοχή τους σε "κανονικούς" αγώνες. Ουσιαστικά, είναι μια σημαντική στροφή στο άθλημα, μιας και ξεφεύγουν από τα κύρια χαρακτηριστικά των αγώνων που είναι ο συναγωνισμός με άλλους δρομείς, ενισχυμένη ασφάλεια και σήμανση μιας διαδρομής κτλ. Με δεδομένο ότι το project "My Olympus" που ξεκινάς θα αποτελέσει μια τέτοια σειρά προσπαθειών, πες μας πως βλέπεις αυτού του τύπου τις προσπάθειες, και αν πιστεύεις ότι θα γίνει κάτι αρκετά διαδεδομένο στο μέλλον. Τι σε τραβάει προσωπικά στα FKTs; H περιπέτεια που παρουσιάζουν, το σπάσιμο ή η δημιουργία κάποιων ρεκόρ, η δοκιμή των ορίων σου ή όλα αυτά μαζί;
[Αλέξανδρος Φωτιάδης]: Το σημαντικό για μένα σε τέτοιες προσπάθειες είναι να γνωρίζει κανείς τους λόγους που επιχειρεί να κάνει κάτι παρόμοιο. Προσωπικά, μου αρέσει η αδρεναλίνη, η ταχύτητα, η ιδέα πως κάνω κάτι δικό μου, κάτι καινούργιο, κάτι το οποίο ξεφεύγει από τη στερεοτυπία των αγώνων. Κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός. Σε προσπάθειες τύπου Fastest Known Times (FKTs) ωστόσο, προσδίδεται και μια ξεχωριστή δόση αγωνίας, δυσκολίας και μοναδικότητας. Δε γνωρίζω αν θα γίνει όπως λέτε αρκετά διαδεδομένο στο μέλλον. Ωστόσο από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να προσδώσουν μια άλλη διάσταση σε όλο αυτό, ποιος είναι ο λόγος να μην το επιχειρήσουν;
πραγματικα ειναι ενας απ τους καλυτερους αθλητες βουνου στην ελλαδα
ΑπάντησηΔιαγραφή