# #

1 Σεπ 2012

Πυροβολεί... εξ αποστάσεως


thumb
Ούτε το νέο πακέτο μέτρων, που από 11,5 δισ. αναμένεται να φτάσουν τα 22,5 δισ. για τη διετία 2013-2014, κλονίζει την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία εμφανίζεται αταλάντευτη ως προς τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, παρόλο που παραδέχεται ότι υπάρχουν «παρεκκλίσεις» από την προγραμματική συμφωνία (η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι και καμιά επιτομή εναλλακτικών, φιλολαϊκών μέτρων). 
Εξάλλου, για τη ΔΗΜΑΡ, όπως αλλεπάλληλα έχουν τονίσει τα στελέχη της, η προγραμματική συμφωνία είναι μια ιστορία υπό συνεχή διεκδίκηση. 
Από την άλλη, προέχει η σταθερότητα της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της, κατά την άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
«Προσπαθούμε, και σε μεγάλο βαθμό το ..
πετυχαίνουμε, να κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και ταυτοχρόνως να εξασφαλίσουμε το μείζον που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ» σημείωσε σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο ο Φώτης Κουβέλης.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, όσον αφορά το πακέτο των μέτρων, «το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», σε συνάρτηση πάντα με την «πολύ δύσκολη» κατάσταση της χώρας και «το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση απλώς δεν υφίσταται». Αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, πρόσθεσε, αυτοί που πρωτίστως και κυρίως θα υποφέρουν είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι και αυτό όπως είπε είναι «η απλή αλήθεια».
Και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ, Σπύρος Λυκούδης,    ανέδειξε ως υπεράνω όλων των παραμέτρων το στοιχείο της σταθερότητας,   επισημαίνοντας ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν σκοπεύει να προκαλέσει «κυβερνητική και πολιτική κρίση», γιατί κάτι τέτοιο «θα ήταν επικίνδυνο για τη χώρα». Όσο για τις αποκλίσεις από την προγραμματική συμφωνία, «η πραγματικότητα συγκρούεται με τις συνεννοήσεις και τις απόψεις που είχαμε διαμορφώσει».
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θέτει ως μείζονα προτεραιότητα την κυβερνητική σταθερότητα και συμπλέει με τη λογική του «μονόδρομου», οι επιλογές της προφανώς περιορίζονται στη στάση που κράτησε με την εφεδρεία. Σύμφωνα και με τις επίσημες τοποθετήσεις της ηγεσίας, αναμένεται να προβάλει τις επιμέρους διαφωνίες της επί συγκεκριμένων μέτρων, ώστε είτε να αποσπάσει κάποια τροποποίηση (ουσιαστικού ή επικοινωνιακού χαρακτήρα) είτε απλώς να υπογραμμίσει τη διαφωνία της (π.χ., εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens), χωρίς ωστόσο αυτή ποτέ να θέτει εν κινδύνω τη βιωσιμότητα της συγκυβέρνησης.
Στο θέμα της εφεδρείας, τα ηγετικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς προβάλλουν την άποψη ότι η αντίδρασή της έφερε αποτέλεσμα, αφού οδήγησε σε μερικές αλλαγές, ενώ διαφωνεί με την κριτική που εκφράζουν πολλοί ότι απλώς υπήρξε μια μετονομασία του μέτρου με επουσιώδεις τροποποιήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρούν την όποια κριτική κακόβουλη και υποκινούμενη από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Σε γενικές γραμμές, η παραπάνω γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία για το αμέσως επόμενο, εξαιρετικά δύσκολο, διάστημα, δείχνει ότι προς το παρόν δεν ανησυχεί για εκτεταμένες εσωκομματικές αντιδράσεις. Στην Κεντρική Επιτροπή οι διαφωνούντες μετριούνται μέχρι στιγμής  στα  δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ σε επίπεδο Κ.Ο. οι εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι Βουδούρης και Μιχελογιαννάκης εκφράζουν σταθερά επιμέρους διαφωνίες τους, χωρίς όμως να θέτουν τελεσίγραφα ή να αποτελούν σοβαρή απειλή για μια κρίση στην Κ.Ο. και το κόμμα.
Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι οργανώσεις, που το προηγούμενο διάστημα εκδήλωσαν αντιρρήσεις και ανησυχίες.
Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης επικαλέστηκε τους ψηφοφόρους του κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέχει η συνέπεια απέναντι στους πολίτες που ψήφισαν Δημοκρατική Αριστερά και, όπως άφησε να εννοηθεί, είναι πλέον πολλοί περισσότεροι από το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου. «Ο κόσμος που μας στήριξε στις τελευταίες εκλογές – σε ποσοστό μάλιστα 45% διαφορετικός από εκείνον της 6ης Μαΐου – μας έδωσε εντολή να δώσουμε κυβερνητική λύση με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν μας είπε να μπούμε στην κυβέρνηση, να ρίξουμε μια ματιά και να φύγουμε» σημείωσε. Και ο νοών νοείτω…

2 σχόλια:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.