# #

29 Αυγ 2012

Ολλανδία...Ντομάτες κατά του Ευρώ



Εκδηλη είναι η απογοήτευση του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» σε άρθρο του που αναλύει την προεκλογική κατάσταση στην Ολλανδία και επικεντρώνεται στον Εμίλε Ρούμερ, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις και το οποίο έχει σαφώς πιο αριστερές θέσεις από αυτές που υποδηλώνει το όνομά του. 

«Αν ο Ρούμερ τα καταφέρει στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου, η Ανγκελα Μέρκελ θα χάσει έναν από τους λίγους συντρόφους που τάσσονται υπέρ του προγράμματός της για πανευρωπαϊκή λιτότητα» επισημαίνει το περιοδικό και εξηγεί γιατί:
 «Μέχρι τώρα οι Ολλανδοί τάσσονταν στο πλευρό των ...
Γερμανών, όταν επρόκειτο να θέσουν αυστηρές απαιτήσεις στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη. Τώρα όμως ο αρχηγός των σοσιαλιστών θέλει να θέσει σε δημοψήφισμα στους Ολλανδούς το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για τη Μέρκελ».
Αυτό που δεν λέει το "Σπίγκελ", αλλά το αφήνει να εννοηθεί, είναι πως, αν όντως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ολλανδία, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να υπερψηφιστεί!Θα απορριφθεί πανηγυρικά και με μεγάλο ποσοτό.
Εξαιτίας του πνεύματος αυτού του συμφώνου άλλωστε κατέρρευσε η δεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας και προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες.
Τον Απρίλιο το ακροδεξιό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς, που στήριζε την κυβέρνηση, τίναξε στον αέρα τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων που προσπαθούσαν να καταρτίσουν ένα πακέτο μέτρων λιτότητας κατ'επιταγήν της ΕΕ και προκάλεσε την κατάρρευση της κυβέρνησης.Ο Βίλντερς ακολουθεί μια πολύ σκληρή γραμμή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζει ότι η Ολλανδία πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, να εγκαταλείψει το ευρώ και να αποχωρήσει από την ΕΕ.
"Οι Βρυξέλλες είναι ένα αντιδημοκρατικό τέρας!Ένας Βρυκόλακας που θα ρουφήξει όλο μας το αίμα μέχρι να γίνουμε μια ασήμαντη επαρχία της Μείζονος Ευρώπης!Χρειαζόμαστε τα δικά μας σύνορα, τα δικά μας χρήματα, το δικό μας μέλλον. Να είμαστε αφεντικά στο σπίτι μας, αφεντικά στη χώρα μας." δήλωσε σε ομιλία του στο Ρότερνταμ, την περασμένη εβδομάδα.
Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι η ολλανδική ακροδεξιά δεν θα μπορέσει να οικιοποιηθεί τα αντι-ΕΕ αισθήματα του ολλανδικού λαού που έχουν όντως φουντώσει. Αντιθέτως, το κλίμα αυτό εναντίον του ευρώ δείχνει να ευνοεί το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, την Αριστερά. Θεαματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις σημειώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το πιο αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα της Ολλανδίας, το οποίο- τηρουμένων φυσικά των αναλογιών- είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την πολιτική του γραμμή. Δεν αποκλείεται καθόλου αυτό το κόμμα να έρθει πρώτο από ... πέμπτο(!) που ήταν στις εκλογές του 2010.
Το έμβλημα στου Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι μια..ντομάτα που στο βαθούλωμά της έχει ένα λευκό αστέρι, υποδηλωτικό του μαοϊκού παρελθόντος αυτού του αριστερού κόμματος, το οποίο φυσικά τάσσεται εναντίον του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Μέρκελ. "Η ικονομική πολιτική που υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες, είναι εντελώς αντικοινωνική.Δεν συνιστά διέξοδο από την κρίση η παραχώρηση περισσότερων εξουσιώνστις Βρυξέλλες" τονίζει ο ηγέτης του, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά να σεβαστεί το όριο του 3% ως ανώτατου ελλείματος και δηλώνει από τώρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ολλανδία να δεχτεί να καταβάλει στην ΕΕ οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί λόγω υπέρβασης του ελλείμματος." Μόνο πάνω από το τώμα μου" θα πληρωθεί τέτοιο πρόστιμο, αν γίνω πρωθυπουργός, δήλωσε προκαλώντας αίσθηση.
Για να μην δημιουργούνται όμως εσφαλμένες εντυπώσεις, το πρώτο κόμμα στην Ολλανδία αυτή την εποχή δεν παίρνει ούτε το ένα τέταρτο των 150 εδρών του κοινοβουλίου. Ακόμη και αν οι σοσιαλιστές βγουν πρώτοι, το πολύ πολύ να ηγηθούν κυβέρνησης συνασπισμού τουλάχιστον τριών κομμάτων. Δεν πρόκειται έτσι να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

1 σχόλιο:

  1. Ελπίζουμε ότι οι Ολλανδοί θα επαναλάβουν, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, αυτό που έκαναν οι Ελληνες, ώστε να αρχίζει ν΄αλλάζει επιτέλους κάτι στην Ευρώπη.
    Το μείγμα χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλιστών, φιλελευθέρων, συντηρητικών και γιαλαντζί αριστερών είδαμε πού οδήγησε τα πράγματα, δέσμιο και υποτελές προς τις περιβόητες "αγορές".
    Να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία για τη θέση των κοινωνιών πάνω από τις "αγορές".
    Να επιβεβαιωθεί ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε η αρχή, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη.
    Να υπάρξει αφύπνιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
    Να μην περάσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.