# #

30 Αυγ 2012

Σχέδιο ξεπουλήματος καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Βουλή.



 Συνειδητά απαξίωσε το ΤΤ ο Στουρνάρας, με στόχο την χρηματηστηριακή του απαξίωση και το "χάρισμα" σε "φίλους" σαν τον Σάλα!. 

 Πρωτοφανής, εκ του πονηρού διαδικασία, ενός υπουργού-ανδρείκελου, που σύντομα θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη.

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε στη Βουλή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με βάση την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Πωλείται άμεσα με fast track το ΤΤ;Κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. σε 50, ο κ. Στουρνάρας έδωσε την δυνατότητα με αναδιατύπωση που επέφερε, για μεγαλύτερη καθυστέρηση στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών (τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης) - πάντα με σχετική υπουργική απόφαση. Σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011 ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο - πλην της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επετέθη κατά του Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως συνειδητά απαξιώνει με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αναμενόμενες συνέπειες την κατάρρευση της μετοχής του και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο. Ο βουλευτής, ισχυρίστηκε επίσης, πως σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσου, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση κατάθεσης των εκθέσεών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου - κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών - και πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν επανακεφαλαιοποιείται, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί με τις ίδιες «χαριστικές» διαδικασίες, υπό τις οποίες δόθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς:

"Αφού κουρέψατε τα ομόλογα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θέλετε να δημοσιοποιήσετε την αρνητική του θέση; Γιατί το κάνετε αυτό;» ρώτησε τον υπουργό ο Π. Λαφαζάνης. «Εσείς στην αναδιατύπωσή σας λέτε πως ο υπουργός μπορεί να παρατείνει την δημοσίευση των εκθέσεων και το κάνετε μονάχα για τις ιδιωτικές τράπεζες».

«Δεν υποχρεώνουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έχει λάβει τέσσερις παρατάσεις και απλώς δεν του δίνουμε πέμπτη, καθώς αυτό θα ήταν πράξη αδιαφάνειας» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Χαρακτηρίζετε το Τ.Τ. μη βιώσιμο, ενώ αποκλείετε τη Βουλή από τις εκθέσεις βιωσιμότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να δώσει τα στοιχεία αυτά στη Βουλή κάνοντας λόγο για «επαγγελματικό απόρρητο»» κατήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης. «Έχετε δει εσείς τις εκθέσεις αυτές, ή απλώς μεταφέρετε στη Βουλή τις εκτιμήσεις;» ρώτησε με τη σειρά του ο Ν. Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Δεν τις έχω δει, γιατί ο νόμος δεν μου το επιτρέπει. Αρμόδια κατά το νόμο είναι η εποπτική αρχή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην εισήγησή της, η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) αναγνώρισε πως «οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης, και αυξάνουν μονομερώς τα επιτόκια (…) Χωρίς να έχει υπάρξει αυτοκριτική και ανάληψη ευθύνης από πλευράς τους, καλούμαστε να υπερψηφίσουμε την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση». Η απόφαση αυτή ωστόσο, «εξυπηρετεί τον εθνικό στόχο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η εισηγήτρια της ΝΔ, ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει απαίτηση και επιβολή ρυθμίσεων στις τράπεζες υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με όριο συμμετοχής, να ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία των μικρομετόχων, και να διασφαλιστεί ότι η ανακεφαλαίωση θα πραγματοποιηθεί σε συντριπτικό ποσοστό με κοινές μετοχές. Σχετικές διευκρινίσεις ζήτησε και ο Γ. Μιχελογιαννάκης (Δημοκρατική Αριστερά).

«Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει πως η οικονομία μας χρειάζεται ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα για να βγει απ' τη νεκροφάνεια;» σημείωσε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ). «Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απετράπη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσυπέγραψε τις προτάσεις της κας Πατριανάκου, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο αποφεύγει να θίξει παρόμοια ζητήματα και ζητώντας να υπάρξει «Μνημόνιο και για τις τράπεζες».

«Οι τράπεζες έχουν Μνημόνιο στην Ελλάδα - και μάλιστα πολύ αυστηρό. Αν όμως το κράτος έπαιρνε τις Τράπεζες, το κόστος για το Δημόσιο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Εφόσον αναγνωρίζουμε λοιπόν πως οι μέτοχοι χάνουν τις τράπεζες λόγω της κρίσης και όχι για τα δικά τους λάθη, να μην τους δώσουμε την ευκαιρία μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να πάρουν μέρος των τραπεζών πίσω, αν έχουν την δυνατότητα;» σημείωσε ο υπουργός.

«Το ίδιο δεν ισχύει και για τους μικρομεσαίους;» αντέτεινε ο Ευ. Τσακαλώτος.

«Ζητούμε την κρατικοποίηση των τραπεζών που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει, διαγραφή των χρεών με κοινωνικά κριτήρια, ανακεφαλαιοποίηση των νοικοκυριών και των ασφαλιστικών ταμείων και όχι των τραπεζών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, ενώ και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), υποστήριξε πως «ελληνικό τραπεζικό σύστημα χωρίς ισχυρό δημόσιο πυλώνα, δεν μπορεί να υπάρξει».

«Ακόμα και με κρατικές τις τράπεζες, το ζήτημα είναι εάν τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων θα είναι ιδιωτικοοικονομικά, ή θα είναι το «τηλέφωνο του υπουργού» με το οποίο χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα» παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

«Όταν η Κίνα και η Κούβα κάνει αποκρατικοποιήσεις, εμείς θα κάνουμε επανακρατικοποιήσεις;» απάντησε από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών. Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «δίνει στον υπουργό την ευχέρεια να έχει λυμένα τα χέρια του για στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς γνωρίζει πως η κρίση θα βαθύνει (…) Η ανάκαμψη θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά βασιζόμενη σε εργασιακό μεσαίωνα και σε λεηλασία του εθνικού πλούτου. Με τη δοσμένη διαχείριση, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί» υποστήριξε ο βουλευτής.

2 σχόλια:

  1. ΤΟΣΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΚΑΤΑΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑ-ΞΑΝΑΚΑΤΑΓΕΛΟΥΝ. ΜΕ ΚΑΤΑΓΕΛΙΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ...ΑΡΑ Η ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ Η ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΛΜΟΙ Η ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΚΛΩΤΣΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο καταγελιες χορτασαμε.Κοσμο και δυναμικη κοματων δεν βλεπω να ξηλωνει πεζοδρομια για να ριξει τους χλεμπονιαρηδες που κυβερνανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.