# #

27 Αυγ 2012

12 Σεπτεμβρίου: Η χώρα της τουλίπας φλερτάρει με την επιστροφή στο φιορίνι !



Σε κομβικό σημείο της αβέβαιης πορείας διαχείρισης της κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη και απειλεί το μέλλον της Ελλάδας, εξελίσσονται οι εκλογές που διεξάγονται στις 12 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού διάκειται αρνητικά έναντι της περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Δύο κόμματα, στα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος, το Σοσιαλιστικό στα αριστερά και το κόμμα της Ελευθερίας στα δεξιά, επενδύουν στον ευρωσκεπτικισμό θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ευρωζώνης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή. 
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Εμιλ Ρόμερ, τόνισε ότι η παροχή και άλλων χρημάτων στην Ελλάδα δεν αποτελεί λύση, ενώ μια σημαντική και αυξανόμενη μειοψηφία τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο φιορίνι.
Με τη χώρα της τουλίπας να διέρχεται τη δική της ύφεση, ο μέσος Ολλανδός δυσφορεί για ..
το γεγονός ότι τα έσοδα από τους φόρους που καταβάλλει «σπαταλώνται» για τη χρηματοδότηση χωρών με εκτεταμένη φοροδιαφυγή και υπερβολικά γενναιόδωρες κοινωνικές πολιτικές όπως η Eλλάδα, ή χρεοκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες, όπως συμβαίνει στην Ισπανία. 
Η κρίση χρέους ήρθε να επιδεινώσει το ήδη βεβαρημένο κλίμα με αποτέλεσμα ένας από τους παραδοσιακά στενότερους συμμάχους της Γερμανίας να μη συντάσσεται με την ιδέα της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης. 
Οι εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα έντονου ευρωσκεπτικισμού και όλα δείχνουν ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν θα εκλέξουν απλώς μια νέα βουλή, αλλά θα στείλουν και ένα ηχηρό μήνυμα σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας τους, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, έναντι του ενιαίου νομίσματος και των χωρών του Νότου που ζητούν οικονομική στήριξη.
Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος έναντι των μετριοπαθών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων –Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Εργατικοί–, που μέχρι τώρα, έστω και με ενδοιασμούς, στηρίζουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ως ανερχόμενη δύναμη και πιθανοί νικητές εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές, υπέρμαχοι του κρατισμού, που θέλουν να αντιμετωπίσουν πρώτα την ανεργία στο εσωτερικό και μετά να συζητήσουν τη στήριξη «αφερέγγυων» Ευρωπαίων εταίρων.
Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο σενάριο είναι μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας και διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, κάτι που σημαίνει ότι μια από τις σημαντικότερες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα ίσως να αδυνατεί να στηρίξει δύσκολες επιλογές σε κρίσιμες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.