# #

26 Σεπ 2011

Η Λαγκάρντ υπαγόρευσε στον Βενιζέλο τους όρους επιστροφής της Τρόικα





Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η Τρόικα θα επιστρέψει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα για να κρίνει αν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει την 6η δόση του δανείου ώστε να αποτραπεί η πτώχευση.

“Η Managing Director του ΔΝΤ, Christine Lagarde, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, σήμερα στην Ουάσιγκτον. Συζήτησαν τους όρους με τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για να προβεί στην πέμπτη επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα – πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα” αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Ήτανε στραβό το κλήμα το ‘φαγε και ο Βενιζέλος. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με την Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ μας προϊδέασε για το τι μας περιμένει όταν πριν τη συνάντηση είπε ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς».
Η συζήτηση έγινε μάλλον σε κακό κλίμα και σε συνθήκες απόλυτης δυσπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση και την ικανότατά της να προχωρήσει τις αλλαγές που της ζητούν.

Συζητήθηκαν οι όροι για να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την 6η δόση. Αν και το γεγονός αυτό ήταν προαποφασισμένο, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης για να ληφθούν τα πολύ σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες.

Από αύριο λοιπόν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία της επιστροφή της τρόικας. Δεν αποκλείεται να βγάλουν και ανακοίνωση για τις επιτυχημένες διαβουλεύσεις του κ. Βενιζέλου που έπεισε τους τροικάνους για το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Μάλιστα, στην Ουάσιγκτον ο κ. αντιπρόεδρος έκανε μια άτυπη ενημέρωση στους δημοσιογράφους λέγοντάς τους ότι οι συνομιλίες ήταν επιτυχείς κι ότι η τρόικα θα επιστρέψει μέσα στην εβδομάδα.
Τόσο χαμηλά φτάσαμε, να μας θεωρούν χαχόλους και να μας ...
σερβίρουν ως επιτυχία κάτι που είχε ήδη αποφασιστεί.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν οι ξένοι καμιά εμπιστοσύνη σ’ αυτή την Ελλάδα και σ’ αυτή την κυβέρνηση.
Ούτε η κ. Λαγκάρντ στη συνάντηση έδειξε να πείθεται με την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ζήτησε και η ίδια ποσοτικοποίηση των μέτρων αλλά και ρητές διαβεβαιώσεις ότι όλα θα εφαρμοστούν κατά γράμμα. Η απειλή του ΔΝΤ είναι η 7η δόση, αν φτάσουμε ως εδώ διότι οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για οριστικοποίηση των αποφάσεων των ξέων σε ότι αφορά την Ελλάδα.
Και οι αποφάσεις συγκλίνουν στο γενναίο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και μείωση του χρέους ακόμη και πάνω από 50%. Αυτό που μένει να επιλύσουν οι ξένοι είναι πώς θα διαχειριστούν τις απώλειες στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν θα τα στηρίξουν κι αν υπάρχει περίπτωση ενός ντόμινο με τα ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα τα οποία αν σκάσουν θα χρειαστούν 1,5 τρις για να καλυφθούν.
Όταν εννοούμε φυσικά κούρεμα λέμε τη χρεοκοπία με συντεταγμένο τρόπο, με εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων. Τις επιπτώσεις για τα νοικοκυριά τις έχουμε αναλύσει. Όπως και να έλθει το σχέδιο «σωτηρίας» όπως θα το ονομάζουν, θα περιέχει φτώχεια για τους Έλληνες μέσα στη ζώνη του ευρώ. Δραματική υποχώρηση των εισοδημάτων έστω κι αν διατηρήσουμε το προνόμιο του ευρώ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.