# #

23 Μαρ 2011

Συνέντευξη τύπου της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την κατασκευή τεχνητών υφάλων στο Κίτρος και το Λιτόχωρο




Συνέντευξη τύπου  παραχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας με θέμα τα έργα της κατασκευής τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες περιοχές Κίτρους και Λιτοχώρου.

Όπως ανέφερε... στον πρόλογό της η κ. Μαυρίδου, τα έργα της κατασκευής τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες περιοχές Κίτρους και Λιτοχώρου βρίσκονται, μετά από τις προσπάθειες της προγενέστερης διοίκησης της Ν.Α. Πιερίας και τις τελευταίες συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στο στάδιο υλοποίησης. Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σχετικά με τα συγκεκριμένα έργα, «η σωστή διαχείριση και η αειφόρος διατήρηση των αλιευτικών πόρων μας αποτελεί βασικό στόχο του στρατηγικού μας αλιευτικού προσανατολισμού» και επεσήμανε ότι πρόκειται για έργα πνοής που θα συμβάλουν στη στήριξη του εισοδήματος των αλιέων της Πιερίας, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και στην αναβάθμιση των δύο περιοχών.

Στη συνέχεια η κ. Μαυρίδου, ο αν. προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Αντώνης Δαφνάκης και ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς παρουσίασαν τους στόχους και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των δύο έργων.

Μετά τη θετική αξιολόγησή της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ Μονάδα Β' του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων Και Αλιείας εντάσσει για χρηματοδότηση στο Μέτρο 3.2 του ΕΠΑΛ 2007-2013 τα έργα με τίτλο:

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΥΦΑΛΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΙΤΡΟΥΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ» - «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΥΦΑΛΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ».
Ο Δικαιούχος για την εκτέλεση των ανωτέρω έργων, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) είναι πλέον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Τα παραπάνω εντασσόμενα έργα αποτελούν καταφύγιο και τόπο ανάπτυξης νεαρών ψαριών, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων και κατά συνέπεια στην αύξηση των αλιευμάτων. Οι κύριοι στόχοι της κατασκευής των τεχνητών υφάλων είναι η προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος από την παράνομη αλιεία συρόμενων εργαλείων καθώς και η αύξηση της συνολικής βιομάζας σε όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας. Επίσης, τα έργα στοχεύουν στην προσέλκυση και τη συγκέντρωση αλιευμάτων μεγάλης εμπορικής αξίας με τη σύγχρονη αύξηση της τοπικής αλιευτικής δραστηριότητας, αφού ληφθούν τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα και προσφέρουν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (καταδυτικος – επιστημονικός).

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, τα έργα θα προχωρήσουν άμεσα στο στάδιο υλοποίησης καθώς υπάρχει χρονικός περιορισμός ολοκλήρωσης της κατασκευής τους εντός ενός έτους και για διάστημα τριών ετών θα γίνεται η παρακολούθηση της λειτουργίας τους. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υπογράμμισε ότι στην αναγκαιότητα κατασκευής των δύο έργων συμφώνησαν οι σημαντικότεροι φορείς αλιείας και θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς « ο διάλογος και η συναίνεση με τους σχετικούς φορείς αποτελεί βασική αρχή και προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας της νέας περιφερειακής αρχής ώστε να έχουμε τα πιο θετικά αποτελέσματα για κάθε ζήτημα» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.